İşte "dünyanın ilk borsası"
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Roma döneminden kalma Aizanoi Antik Kenti'ndeki "dünyanın ilk borsası", uluslararası arenada en büyük borsalar arasına girmesi hedefiyle kurulan Borsa İstanbul'un tanıtımlarına ilham kaynağı oldu.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Aizanoi Antik Kenti, Kütahya il merkezine 57 kilometre uzaklıkta, Çavdarhisar ilçe merkezinde bulunuyor. "İkinci Efes" olarak nitelenen Aizanoi'de, Anadolu'nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'nın yanı sıra 20 bin kişilik amfi tiyatro ve buna bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, mozaikli hamam, sütunlu cadde, nekropoller ve dünyanın ilk borsası varlığını koruyor.
Antik çağlarda Penkalas diye isimlendirilen Kocaçay ırmağının yukarı kesimindeki kentin, adını mitolojik kahraman Azan'dan aldığı sanılıyor. Kent antik Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitislerin temel yerleşim alanı olarak biliniyor. Aizanoi'nin yüksek platosu üzerindeki Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşme tabakaları ortaya çıkarıldı.
Yakın zamanda ovanın birçok yerinde saptanan yerleşme tepeciklerinden biri de Anadolu'nun erken dönemlerinde bu ana kutsal alanın yerindeydi. Daha sonra bu bölge değişimli olarak Bergama'ya ve Bithinya'ya bağlıyken MÖ 133'te Roma İmparatorluğu egemenliğine girdi. Kent, bu dönemde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşti ve ünü bölge sınırlarını aştı.