İş dünyasının Brexit yorumu
(24.06.2016)
İş dünyası temsilcileri, Türkiye'nin önemli ticaret pazarı olan Birleşik Krallık'ın, Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını değerlendirdi.
TÜSİAD
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinden ayrılma kararına ilişkin olarak, "Son krizlerin de ortaya koyduğu şekilde, AB’nin kendi içinde farklılaştırılmış bir entegrasyon modeli yönünde evrildiğini görüyoruz" açıklamasını yaptı.
AB’yi ekonomik ve sosyal sorunların kaynağı olarak değil, çözümü olarak gören anlayışın güç kazanması arzumuzdur denilen açıklamada, "AB’yi küresel alanda ekonomik ve siyasi olarak daha güçlü bir yapı olma hedefinden alıkoymamalı, uzun dönemli refah perspektifini tehlikeye atan bir politika izlenmemelidir." ifadesinine yer verildi.
İKMİB
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ihracatçıları manipulatif hareketlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Türkiye’nin İngiltere ve genel olarak AB’ye üçüncü ülke olarak ihracat yaptığını, bu nedenle ihracata direkt bir yansımasının olmayacağını belirten Murat Akyüz, “İngiltere hiç bir zaman yüzde 100 Avrupalı gibi olmadı. AB’nin iki temel unsuru olan ortak para ve AB vatandaşlarının AB sınırları içinde serbest dolaşımını benimsememişti. AB’den çıkma kararı almasının gerek İngiltere gerekse AB açısından nasıl sonuçlar doğuracağını bekleyip göreceğiz. Üstelik bu dünden bugüne uygulanacak bir karar değil. Önümüzde iki yıllık bir müzakere ve geçiş süreci var. Brexit kararının Türkiye’nin ihracatına çok büyük bir yansıması olmasını beklemiyoruz. Zaten Türkiye, İngiltere ve AB’ye üçüncü bir ülke olarak ihracat yapıyor” dedi.
BMD
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo:
"GB’deki kazanımlarımız devam etmeli, firmalarımız kurdaki düşüş için önlem almalı İngiltere, Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri. Cari açık fazlası verdiğimiz sayılı ülkeler arasında yer alıyor. İngiltere’nin AB’den ayrılık sürecinde iki konu bizim için önem taşıyor. İlki Gümrük Birliği (GB) anlaşmasından kaynaklanan kazanımlarımızın devam etmesini arzuluyoruz. İngiltere tarafından da bunun devamı yönünde aklıselimin galip geleceğine inanıyoruz. Ancak endişelerimiz de var. Her şeye rağmen bu kaygılarımızın gerçekleşmeyeceğine inanıyoruz. İkinci olarak Pound’un değeri Dolar ve Euro karşısında yüzde 10 civarında düştü. Bunun zaman içinde toparlanacağını ve kalıcı olmayacağına inanıyorum. Ancak İngiltere ile çalışan firmalarımızın gelirlerinde ciddi bir kayıp söz konusu olacak. Bu nedenle firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor."