Hızlı kalkınmanın ölümcül bedeli
PEKİN/ŞANGHAY - Dünyanın en hızlı kalkının ülkesi Çin'de büyüme hızına paralel olarak son yıllarda tehlike boyutlarına ulaşan çevre ve hava kirliliği sorunu, devasa nüfusu ve ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Çevre kirliliği son yıllarda Çin'de ülkede gündemi meşgul eden konuların başında geliyor. Pekin yönetimi her ne kadar durumun farkında olsa ve kirlilikle mücadele için adımlar atsa da, özellikle başkentin hava kirliliği ve zararlı partikül oranındaki artış yaz aylarına rağmen yüksek seviyelerde seyrediyor.
Uzmanlar, hızlı büyüme sırasında çevre standartlarına dikkat edilmediğini ancak bu konuda gerekli sorumluluğun alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Şanghay Sosyal Bilimler Akademisi Ekonomi Araştırmaları Bölüm Başkanı Prof.Dr. Zuo Şüecin, AA'ya yaptığı açıklamada, Çin'in 30 yıl önce başlattığı ekonomik kalkınmasının lokomotifinin, ucuz iş gücü ve çok düşük düzeydeki çevre koruma standartları olduğunu vurgu yapıyor. Zu, bu modelin sürdürülebilir olmadığı görüşünde.
Ülke genelinde hava kirliliğinin özellikle son birkaç yıldır ciddi boyutlara ulaştığına değinen Zuo, "Doğa ve çevre ciddi oranda kirlendi ve hatta nehirlerimiz artık temiz akmıyor" diyor. Prof. Zuo, yeni nesillere temiz çevre bırakmak adına sorumluluk almaları gerektiğini vurguluyor.
Bu arada, kirlilikte büyük etkisi olan, yüksek emisyon üreten ve havadaki PM 2,5 oranını artıran bir milyon civarındaki aracın Pekin, Tiencin şehirleri ve Hıbey eyaletinde yasaklanması ya da trafikten men edilmesi gündemde. Zira ülkede birçok araç uluslararası standartları üzerinde zararlı partikül üretiyor. Başkentin havasında ortalama PM 2,5 partikül oranının metreküpte 180 mikrogram olduğu belirtiliyor.