Bugün 2 Nisan FARKINDA MISINIZ?
Birleşmiş Milletlerin 2007'de aldığı kararla, her yıl 2 Nisan tarihi Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Bugün, otizm konusunda farkındalık yaratacak çalışmalara imza atılıyor.
Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olan otizmin, beynin yapısı ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılıyor. Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezinin 2012 verilerine ABD'e 88 kişiden birinde görülen otizmin sıklığı üzerine Türkiye'de ise henüz bir araştırma bulunmuyor.
Eğer yaşamının ilk üç yılında başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismi söylediğinde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, çocuğun otizm açısından değerlendirilmesi gerekiyor.
Ev kadını Zerrin Ataç ve mali müşavir Hakan Ataç çiftinin ilk çocukları Uğur Ataç'a 3 yaşında "otizm" teşhisi konuldu. Beyin gelişimini engelleyen hastalık nedeniyle yaşıtlarına göre geç gelişen Uğur Ataç, ailesinin tüm uğraşılarına rağmen konuşamadı. Anne ve babası, bugün 17 yaşında olan Uğur'a hayatlarını adadı.