2000'li yıllar devrim yılları oldu
Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya'da "Renkli devrimler"
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından istikrara kavuşamayan bazı Doğu Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde 2000'li yıllar, iktidar değişiklikleriyle sonuçlanan halk hareketlerine sahne oldu.
Gürcistan
Gürcistan'da 2003 yılında yapılan parlamento seçimleri ve ardından açıklanan sonuçlarda usulsüzlük iddiaları, halkın yoğun tepkisine neden oldu ve haftalar süren sokak gösterileri düzenlendi.
On yıldır Gürcistan'ı yöneten Eduvard Şevardnadze, gösterilere dayanamayarak istifa etmek zorunda kaldı. Muhalif göstericilerin başını çeken Mihail Saakaşvili ise bu sürecin sonunda iktidara geldi.
Ukrayna
Gürcistan'dakine benzer bir süreç, bir yıl sonra Ukrayna'da meydana geldi.
Ülkede 2004 yılında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştığına inanan geniş bir halk kesimi, kitlesel gösteriler düzenledi. Uzun süre devam eden gösteriler, Anayasa Mahkemesi'nin seçimlerin yenilenmesi yönünde karar almasıyla sonuçlandı ve muhaliflerin lideri Viktor Yuşçenko iktidara geldi.
Ancak sadece 6 yıl iktidarını koruyabilen Yuşçenko, 2010'daki seçimleri kaybederek görevi 2004'deki rakibi Viktor Yanukoviç'e bırakmak zorunda kaldı.
Kırgızistan
Bölgedeki halk hareketlerinin Orta Asya'ya sıçraması da gecikmedi.
Kırgızistan'da 2005 yılında düzenlenen parlamento seçim sonuçlarına halk, tıpkı Gürcistan ve Ukrayna'da olduğu gibi itiraz etti. Ülkede başlayan büyük sokak gösterileri sonucunda Kurmanbek Bakiyev, iktidarı eline geçirdi.
Ancak kendisinden önceki dönemi yolsuzluk iddialarıyla suçlayan Bakiyev'in, halkın beklentilerine beş yıllık iktidarı süresince cevap verememesi ve muhalifler üzerindeki baskıcı politikalarını artırması, muhalefet cephesinde büyük infial yarattı. 2010'da düzenlenen kitlesel gösterilerde halk parlamento binasına basmaya kadar varan eylemler gerçekleştirdi.
Yaşanan sürece dayanamayan Bakiyev ise ülkesinden kaçarak, halka karşı direnemeyen liderlerin saflarına katıldı.