İşte ihracatın 'gizli şampiyonları'
400'ün üzerinde firmanın başvurduğu "Türkiye İhracatının Gizli Şampiyonları" seçiminde, 10 farklı kategoride 13 firma ödüle layık görüldü. Ödüller, düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.
400'ün üzerinde firmanın başvurduğu "Türkiye İhracatının Gizli Şampiyonları" seçiminde, 10 farklı kategoride 13 firma ödüle layık görüldü. Ödüller, düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.
ÖZGÜN ÜRÜN ŞAMPİYONU: Yaratıcı ihracat uygulamaları ortaya koyan, katma değeri yüksek ürünler ihraç eden firmaya verilen Özgün Ürün ödülünü "Dünyanın Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Oyunu" listesine Ankara'dan ismini yazdıran TaleWorlds kazandı. Ödülü şirketin Genel Müdürü Ali Erkin aldı. Ankara'da 2005 yılında iki genç girişimcinin kurduğu bir dijital oyun firması olan Talewords ilk kez Windows platformu için geliştirdikleri Mount-Blade adlı video oyunu hemen bir seri halini aldı ve ilk üç oyunu 1 milyon satış barajını aştı. Bugüne kadar 7 milyon kopya satan Talewords dünyanın sayılı oyun geliştiricilerinden biri. Toplam 212 ülkede onların oyunları oynanıyor. Üretiminin yüzde 96'sını ihraç ediyor.
SINIR TANIMAYAN ŞAMPİYON: Herhangi bir ürünün Türkiye'den ilk kez ihracatını gerçekleştiren ya da ihracat geliri düzeyine bakılmaksızın, en fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren firmaların değerlendirildiği Sınır Tanımayan Şampiyon ödülünü ABC – Mamajoo kazandı. Ödülü şirketin ortağı Ayla Müstecaplıoğlu teslim aldı. Bebek ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ABC, ilk ihracatını sektörde agresif büyüyen Çin'e gerçekleştirdi. Luftansa'da uçan bebekler onun biberonlarından mamalarını yiyor. Amazon Avrupa'da satılan ilk Türk bebek beslenme ve bakım markası. Köln'de de bir ofisleri var. Sadece Almanya'da değil İtalya, Fransa, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Benelüks ülkelerinde ürünleri satılıyor.
E-İHRACAT ŞAMPİYONU: Dış ticaret dünyasında online olarak yer alan firmalara verilen e-ihracat ödülünü Kök-N Tasarım firması kazandı. Ödülü Kök-N Tasarım CEO’su Gökhan Peksarı ve tasarım fi kirlerinin ilham kaynağı eşi ve fi rmanın iletişim yüzü Alben Peksarı aldı. Başarılı çift markaları DoGo ile ayakkabıların üstüne sıradışı tasarımlar basarak dünyaya online olarak ihraç ediyor. Üretimin yüzde 70’i yurtdışına gidiyor. Şu ana kadar yurtdışında 5 milyon insan DoGo tasarımları giymiş durumda. Kilo başına ihracat tutarları 45 dolar. Onlar bu gücü tasarımlarından alıyorlar. Her zaman vurgulanan alanlardan biri olan tasarım ile nasıl bir başarı sağlanacağının hikayesini yazıyorlar.