2013'te dünya ekonomisine damgasını vuran gelişmeler
Dünya ekonomisi küresel 2013 yılında krizin etkileri ile boğuşdu. ABD'de varlık alımlarını azaltmaya başlayan Fed ile senatodaki bütçe görüşmeleri 2013 yılında hem ABD ekonomisinin hem de küresel piyasaların gündemini belirlerken Çin, Asya ekonomisini domine etti. Avro Bölgesi ekonomisindeki toparlanma ise cılız kaldı.
ABD'de varlık alımlarının azaltması anlamına gelen "tapering" tartışmalarının odağındaki Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile senatodaki bütçe görüşmeleri 2013 yılında hem ABD ekonomisinin hem de küresel piyasaların gündemini belirledi.
Fed'in aldığı kararlarla dünya tarafından yakından izlenen ABD, bütçe kriziyle de uzun bir süre gündemden düşmedi. Kongrede bütçe konusunda anlaşamayan Cumhuriyetçiler ile Demokratlar, 17 yıl aradan sonra ilk kez ABD hükümetinin resmi olarak kapanmasına yol açtı ve tarihine yeni bir ekonomik kriz ekledi. Söz konusu olayda hükümeti temsil eden Demokratlar, ödemelere devam edilmesi yönünde 6 haftalık kısa vadeli bütçe çıkarmayı teklif ederken; Cumhuriyetçiler ise böyle bir durumda sağlık reformunun durdurulması veya iptal edilmesini şart koşmuştu. Ekim ayının daha ilk gününde ABD hükümetinin kapanmasına neden olan kriz, tam 16 gün sürdü.
Takvimler 9 Ekim 2013'ü gösterdiğinde Başkan Barack Obama, Bernanke'den boşalacak koltuğa bankanın hali hazırda başkan yardımcısı olan Janet Yellen'i aday gösterdi ve ekonominin dümenini bir kadın iktisatçıya teslim edeceğinin ilk işaretini verdi. Yellen'in adaylığı, 21 Kasım'da Senato Bankacılık Komisyonunda 8'e karşı 14 oyla onaylandı