Sahte çeke karşı yerli Fintech çözümü
Sahte çeki tarihe gömecek, çekte etkin ve düşük maliyetli vade yönetimine imkan tanıyan elektronik çek geliyor. Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ta geliştirilen yerli Fintech çözümü kullanıma hazır.
İSTANBUL (DÜNYA)
Türkiye’de çek sistemini yaygınlaştırıp derinleştirecek ve çekin itibarını artıracak, tamamen yerli ve milli yeni bir Fintech çözümü geliştirildi. E2B Finansal Teknolojiler Limited Şirketi’nin geliştirdiği elektronik çek sistemiyle çekte vade olur mu olmaz mı sorusu anlamsız hale gelecek, sahte çek tarihe karışacak. E2B Finansal Teknolojiler Limited Şirketinin Kurucusu Mürsel Karabıyık DÜNYA’nın sorularını cevapladı.
Bize kısaca şirketinizden söz eder misiniz?
E2B Finansal Teknolojiler, Türkiye’nin yeni nesil yerli ve milli ödeme sistemlerinin geliştirilip hayata geçirilmesi hedefiyle kurulmuş bir şirket. Şu anda bu alandaki en kritik projelerden biri olan elektronik çek ödeme sistemini kullanıma hazır hale getirdik.
Nedir bu, çekleri elektronik ortama mı aktarıyoruz?
Hayır, bu bambaşka bir sistem. Bu sistem devreye girdiğinde çekler tümüyle elektronik ortamda üretilecek ve takibi de elektronik ortamda yapılabilecek. Elektronik çek sistemi kağıt çeke alternatif yeni bir ödeme sistemi olarak müşteriye sunulacak. Elektronik çek sistemini, Merkez Bankası ve BDDK tarafından uygulanan 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’u esas alarak geliştirdik.
Buna neden ihtiyaç duyuluyor?
Türkiye’de vadeli mal hizmet alım-satımı yaygın. Dünyadakinin aksine çeklerde fiilen vade ve ciro uygulaması da öyle. Ancak ciro edenin taahhüt ettiği tarihten önce de çek nakte çevrilmek istenebiliyor. Hamiline kesilen çekler, ciro edilerek piyasada dolaşmaya başladığı için tarihinden önce tahsilat girişimi bu zinciri koparıp ilk keşidecinin başını ağrıtabiliyor. İşte biz bu ve benzeri sorunları ortadan kaldıracak, Türk ticaret hayatının ödeme alışkanlıklarına uygun bir çözüm geliştirdik.
Karekodlu çekten farkı ne?
Karekod kağıt çekler üzerine eklenen bir merkezi okuma özelliğidir. Sadece çeki düzenleyen kişiye ilişkin bilgileri içerir. Çekin tutarını, düzenlenme tarihini, vadesini, lehdar ve hamil bilgisini görmek mümkün değildir. Elektronik çek ise kağıda dayalı olmayan, manuel aşama içermeyen tamamen elektronik bir ödeme aracıdır.
Ne gibi sonuçlara yol açacak bu araç?
Bir kere sahte çek tamamen ortadan kalkacak, karşılıksız çek ise yönetilebilir hale gelecek. Örneğin 10 Mayıs’ta ödemesi olan bir tacirin o tarihte hesabında ödeme için yeterli bakiye bulunmazsa banka tarafından fonlanması sağlanabilecek. Böylece bankalara çapraz ürün kullandırma fırsatı sunulmuş olacak. Tacirin de çeki karşılıksız çıkmayacağı için kredi notu bozulmayacak.