Ziraat Bankası'nın yapısı değişiyor

Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, "Yeni Ziraat, sektörün tümüne hizmet verecek. Tarım bizim ana misyonumuz ama biz tarımın daha çok endüstrisini kredilendireceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankanın yapısı ve iş tutuş biçiminin değiştiğini belirterek, "Yeni iş modeline geçiyoruz. Yeni Ziraat, sektörün tümüne hizmet verecek. Tarım bizim ana misyonumuz ama biz tarımın daha çok endüstrisini kredilendireceğiz" dedi.

Aydın, yeni süreçte, şubeleşmeye devam edeceklerini, büyük kentlerdeki şube açığını kapatacaklarını ve yeni eleman istihdam edeceklerini açıkladı.
Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın 2012 ilk yarı sonuçları, bankanın Türkiye ve uluslararası hedefleri, yeniden yapılanma çalışmaları konularındaki soruları yanıtladı.
İlk 6 aylık sonuçları açıkladıklarını, buna göre karlılık oranlarının geçen seneye nispetle yüzde 25 artışla ilk yarıda bankanın karının 1,27 milyar liraya çıktığını belirtti.
Ziraat Bankası olarak ekonomimin soğutulması döneminde kredilerde agresif büyüme sergilemediklerine dikkati çeken Aydın, "Yıl sonuyla ilk altı ay arasındaki bilançoya baktığınız zaman kredilerimizde yatay bir seyir, menkul değerlerimizde bir azalma görülüyor. Bu, kredi vermediğimiz anlamına gelmiyor. Daha önce verdiğimiz kredilerin geri dönüşü kadar ancak kredi kullandırmışız" dedi.
Daha önce total kredi içerisinde bireysel kredilerin payının çok yüksek olduğuna işaret eden Aydın, bu konuda biraz daha farklı bir politika uyguladıklarını ve bireysel kredilerin, total krediler içerisindeki payını artırmadıklarını kaydetti.
Dönemsel olarak karlılığın ne kadar olduğundan ziyade karın sürdürülebilir olup olmaması ve o karı nereden elde ettiklerini daha çok önemsediklerini vurgulayan Aydın, "Biz sektör olarak baktığımızda, koyduğumuz sermayeden hangi verimliliği elde ettiğimize bakıyoruz. Sermaye verimliliği olarak baktığımız zaman da Ziraat Bankası, kendine yakışır bir verimliliği yakalamıştır" diye konuştu.
Hüseyin Aydın, sürdürülebilir bir karlılık, büyüklükten ziyade karlı ve verimli çalışma, aktifte dengeli bir dağılımdan elde edilen gelirlerle karlılık oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

[PAGE]

 

Sınavla eleman alınacak

"Ziraat Bankası'nın Türkiye'deki yapısı, iş tutuş biçimi değişmektedir. Yeni iş modeline geçiyoruz" diyen Aydın, şubeleşmeye devam edeceklerini, büyük kentlerdeki şube açığını kapatacaklarını ve yeni eleman istihdam edeceklerini bildirdi.
Aydın, "Aramıza yeni çalışma arkadaşlarımız katılacak. İnsan kaynakları bölümümüz bir üniversiteyle sınav için görüşmeler yapıyor. Birkaç ay içerisinde bununla ilgili kamuoyuna açıklamamız olacak. Sınavla alacağımız yeni arkadaşlarımızı Türkiye'nin her tarafında istihdam edeceğiz" dedi.
Türkiye'deki yapısal dönüşümü yurt dışında da gerçekleştireceklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
"Yurt dışında da küresel bir oyuncu olmayı düşündüğümüz için Türkiye'de yaptığımız dönüşümün aynısını oralarda da yapacağız. Bosna, bu anlamda yaptığımız değişimin başlangıç noktası. Bunu Moskova'da, Almanya'da, Türkmenistan'da ve Kazakistan'daki bankalarımıza da uyarlayacağız. Bu, dünyada uygulanan ve kuvvetler ayrılığına dayanan iyi bir model. Böylece, Ziraat Bankası'nın büyüklüğünü küresel bir oyuncu olarak da herkese göstereceğiz."

"Ziraat, Türkiye'nin moral bankası olacak"

Ziraat Bankası'nda yaşanan dönüşümü anlatan Aydın, "Yeni Ziraat Bankası, sektörün tümüne hizmet verecek. Tarım bizim ana misyonumuz ama biz tarımın daha çok endüstrisini kredilendireceğiz. Doğal olarak tarım bir misyon ama sadece tarım kredisi vermeyeceğiz. Sadece bireysel yada kurumsal kredi de değil, hepsini belirli bir denge içerisinde yapacağız" diye konuştu.
"Ziraat Bankası, hem ekonomiyi regüle eden bir banka olacak hem de Türkiye'nin moral bankası olacak" diyen Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bazı şeyleri biraz farklı yapacağız. Zaman zaman Ziraat'ten bir bankanın ötesi davranışlar da görebileceksiniz. Bu bizi farklı kılan unsurlar olacak. Büyük bir rekabet olacak Türkiye'de, dünyada da olacaktır. Biz bankayı buna hazırlıyoruz. Bunun için bilgimiz, cesaretimiz, ve yetişmiş insan kaynağımız var. Bankayı bu rekabete hazırlıyoruz. Bu rekabet Türk reel sektörüne, Türkiye'nin büyümesine olumlu katkıda bulunacak, operasyonel giderlerin daha iyi yönetilmesine katkı sağlayacaktır. Biz bu yönüyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da genelde Türkiye ekonomisinde, özelde bulunduğumuz coğrafyanın kalkınması hususundaki gayretlere katkı vermeye devam edeceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir