Ziraat Bankası'nın karı yüzde 40 arttı
Ziraat Bankası'nın net kârı yılın ilk yarısında yüzde 40 artarak 3,39 milyar TL oldu
Ziraat Bankası'nın 2016 yılının ilk yarısında aktifleri yüzde 14 artışla 321,8 milyar TL'ye ulaşırken, Banka'nın kârı ise 40 artarak 3,39 milyar TL oldu.
Bankanın 2016 yılı ikinci çeyreğine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın geliştirmekte olduğu müşteri ve çalışan odaklı iş modeli ile 2016 yılının ilk yarısında da olumlu performansını sürdürdüğünü belirterek, “Bilançomuz, kredi ağırlıklı olarak istikrarlı şekilde büyümektedir. Tarım başta olmak üzere reel sektöre desteğimizi her geçen gün artırıyoruz. Sunmakta olduğumuz bankacılık hizmetlerine kolay erişimi mümkün kılmak için şubelerimiz ile internet, ATM ağı ve çağrı merkezi gibi şube dışı hizmet noktalarımızı geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.
Yılın ilk yarısında yüzde 8 oranında artışla 201 milyar TL’yi aşan nakdi krediler ve yaklaşık 68 milyar TL tutarındaki gayrinakdi krediler ile toplam kredi büyüklüğünün 269 milyar TL’ye ulaştığını belirten Hüseyin Aydın “Bu rakamlarla Ziraat Bankası, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredi bazında bankacılık sektörünün en büyük bankası konumundadır. Aktif toplamının yaklaşık yüzde 63’ünün kredilerden ve bu büyüklüğün yaklaşık yüzde 75’inin kurumsal kredilerden oluşması, reel sektörü destekleyen krediler ağırlıklı büyüme stratejilerimizin bir sonucudur.
Krediler içerisinde enerji, imalat, ticaret ağırlıklı olmak üzere sektörlere ihtiyaç duydukları finansmanı sağlamayı sürdürüyoruz. Ana misyonumuz olan tarım sektörünün finansmanı öncelikli olmaya devam ediyor. Temel tarım ürünlerinin finansmanından sınai tarıma, tarladan ve hatta öncesinden başlayan değer zincirinin önemli bir parçası olarak, tarımın katma değerinin artırılmasına katkıda bulunmaya önem veriyoruz” diyerek sözlerine devam etti.
"Ülkemize değer katacak büyük projelere finansal destek sağlıyoruz"
Ülkemizin en büyük alt yapı projelerinin bir kısmının faaliyete geçmesinde ve bir kısmının da tamamlanmaya yakın olmasında önemli finansal katkıda bulunan bir banka olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Aydın, taahhüt edilmiş olanlar dahil toplam proje finansmanı büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar USD seviyesinde bulunduğunu belirtti.
Son yıllarda kredi pazar payını artıran Ziraat Bankası’nın, sektör ortalamasının yarısı düzeyinde ve yüzde 1,7 seviyesinde bulunan takipteki krediler rasyosu ile etkin kredi kalitesi yönetimindeki olumlu çizgisini sürdürdüğünü belirten Genel Müdür Hüseyin Aydın “Bu olumlu performans kredi süreçleri, kredi risk izleme, takip ve tahsilat konularında son yıllarda yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz yatırımların bir sonucudur. Düşük düzeydeki takip rasyosunun yanı sıra genel kredi karşılıkları dahil olmak üzere takipteki kredilere ayırdığımız karşılıklar yaklaşık yüzde 200 seviyesindedir.
Çeşitlendirilmiş kaliteli kaynak yapısı
Bilançonun ana finansman kalemi olan mevduatın yaygın yapısını koruyup geliştirmeyi sürdürüyoruz. Mevduat dışında kaynak temini ile kaynak yapısını çeşitlendirerek kaynak kalitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu yıl içerisinde vadesi gelen 1,1 milyar USD tutarındaki sendikasyon kredimizi yenilerken 500 milyon USD tutarında ikinci ölçüt eurobond ihracımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Özellikle girişimci müşterilerimizin finansmana erişim kabiliyetini yükseltmek amacıyla uluslararası finansal kuruluşlardan sağladığımız toplam kaynaklarımız 2 milyar USD seviyesine ulaşmış bulunuyor. Diğer alternatif kaynakların yanı sıra yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programını geliştirme çalışmamızı sürdürüyoruz” dedi.
"Ülkemize daha fazla katkıda bulunmak için çalışıyoruz"
Genel Müdür Hüseyin Aydın “Tüm bu olumlu finansal sonuçların oluşmasında, bankacılık sektörünün en büyük şube ve geliştirmekte olduğu ATM ağı, çağrı merkezi, internet şubesi ile müşterilerine hizmet sunan Ziraat Bankası’nın yenilenen ve dinamizm kazandırılan iş modelinin büyük katkısı bulunmaktadır. Yurtiçinde 1.785 şube ve 6.768 ATM’yi, 7 yurtiçi ortaklığı, yurtdışında 18 ülkeyi kapsayan hizmet noktalarının daha fazla geliştirilmesi için çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.
Hüseyin Aydın sözlerine “İstikrarlı olarak büyüyen ve ülkemize daha fazla katkıda bulunan bir banka olmak için iş modelimizi geliştirmeyi, verimliğimizi artırarak özkaynaklarımızı büyütmeyi ve kaynaklarımızı ağırlıklı olarak reel sektörün finansmanında kullanmayı sürdüreceğiz” diyerek son verdi.