Türkiye’nin kredi notu belli oldu

Standard and Poor's, Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu teyit etti, görünümü ise "durağan" olarak açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu teyit etti, görünümünü "durağan" olarak açıkladı.

Seçim sürecinden bağımsız olarak para ve mali politikaların uygulanmaya devam edilmesi ve yüklü dış borçlanmaya daha az bağımlı dengeli büyümenin desteklenmesi halinde not artışının değerlendirilebileceğini belirten Standard and Poor, Türkiye'nın notunun bir yıl içinde artırılması ya da düşürülmesi ihtimalinin üçte birden az olduğunu açıkladı.

Standard and Poor's açıklamasında, "Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığı önemli olmaya devam ediyor, ancak para politikasının esnekliği ve mali büyümenin kapsamı önemli bir koruma sağlıyor" denildi.

Standard and Poor's değerlendirmesinde, Türkiye'nin net dış borç pozisyonunun GSYH'ye oranının yükselmesinde küresel piyasalardaki değişimin de etkisiyle TL'deki zayıf seyrin rol oynamasının beklendiği ifade edildi.

Böylece yurtiçi piyasalar güne Standard and Poor’s’un not teyidi ile başladı.

Küresel anlamda üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan ve Türkiye'ye "yatırım yapılabilir" notu vermeyen tek kuruluş olan Standard and Poor's, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notunu "BB+" olarak teyit etmesi ve görünümü de durağan olarak açıkladığı not teyidiyle birlikte yaptığı açıklamada, genel olarak küresel likidite ve yurtiçinde kredi büyümesi ile ilgili risklere dikkati çekerken, mali disiplin ve büyümeye ilişkin ise pozitif açıklamalar öne çıkıyor.

Enflasyon beklentisi yüzde 8

Durağan görünümün önümüzdeki yıl not değişme olasılığını 3'te 1'in altında olduğunun ifade edildiği açıklamada, Türkiye'de enflasyonun yüzde 8'e yükselmesini, döviz kurlarında dengelenme sağlandıktan sonra enflasyonun tekrar düşüşe geçmesini beklediklerini kaydediyor.

Analistler, Standard and Poor's açıklamalarında risk olarak en çok dikkati çeken vurgunun kredi büyümesine yapıldığını belirtiyor. Bu konunun son iki aydır Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ve alınan önlemlerle Ekonomi yönetiminin birinci öncelikli gündem maddesi olduğunu ifade eden analistler, dolayısıyla kredi büyümesine ilişkin riskin fiyatlamalara yıl sonuna kadar yansıtılmayacağını tahmin ediyor.

Yurtiçi piyasalarda dünkü satıcılı seyrin çok güçlü olmadığının dikkati çektiğini ifade eden analistler, endeksin 74.000 - 75.000 bandını koruduğunu söylüyor. Bugün veri takviminin zayıf olması nedeniyle endeksin bant içindeki hareketinin devam edebileceğini belirten analistler, pozitif görünümün ağır basabileceğini kaydediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir