Türkiye petrokok ihracatçısı oldu
Ham petrolün rafinasyonu sırasında oluşan yan ürünlerden petrokokta, bugüne kadar ithalatçı konumda bulunan Türkiye, bu ürünün ihracatına başladı.
Mehmet Kara
Kükürt ve petrol rafinerisi ürünleri ticaretiyle uğraşan Özersoylar Grubu, Tüpraş rafinerilerinden yan ürün olarak çıkmaya başlayan petrokoku yurtdışına ihraç etmeye başladı. Şirket, aylık 50 bin tona ulaşan sekıyatı ileride daha da artırmayı hedefliyor. Özersoylar Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kürşat Ersoy, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren grubun halen 35’ten fazla ülkeye kükürt ve petrol yan ürünleri ihracatı yaptığını söyledi. Nevşehir merkezli bir firma olan
Özersoylar’ın Kocaeli ve İzmir’deki tesislerinin yanı sıra İstanbul’da bir ofisi bulunduğunu anlatan Ersoy, “Hollanda ve Rusya’da da bu ürünlerin lojistiğine yönelik faaliyetler yürütmek üzere kurduğumuz şirketlerimiz var” dedi.
Yeni ihracat kapısı
Ersoy, 1986 yılından itibaren ağırlıklı olarak kükürt ticareti yapan grubun, ürün yelpazesini giderek genişlettiğini, diğer petrol yan ürünlerinin yanına petrokokun da eklendiğini kaydetti. Son zamanlarda yaptıkları petrokok ticaretinin hızla büyüdüğünü kaydeden Ersoy, bunun Tüpraş’ın fuel dönüşüm projesini tamamladıktan sonra yan ürün olarak petrokok üretimine de başlamasından kaynaklandığını ifade etti.
Daha önce Türkiye’de üretilmeyen bu ürünün hep ithal edildiğini kaydeden Ersoy, “Şimdi Türkiye’de üretilen petrokok, içindeki yüksek kükürt oranı nedeniyle Türkiye’de kullanılmıyor ama yurtdışına ihraç edilen değerli bir yan ürün. Biz bu petrokoka yurtdışından müşteriler bulduk, satmaya başladık. Türkiye’de petrokok kullanımı 5 milyon ton civarında. Bu konuda ciddi bir ithalatçı. Yeni dönemde ise aynı zamanda ihracatçı oldu” dedi.
Rakamlar büyüyecek
Şimdilik küçük rakamlar olmakla birlikte bu petrokok ihracatının cari açığın azaltılmasına ciddi bir katkısı olacağını vurgulayan Kürşat Ersoy şöyle dedi:
“İlk denemeleri Eylül 2015’te yaptık. Asıl sevkıyat programını Aralık 2015 sonunda başlattık. Bugüne kadar 50 bin tona yakın petrokok sevkıyatı yaptık. Bundan sonra her ay 50 bin tonluk düzenli sevkıyat yapmayı planlıyoruz.”
Petrokok sevkıyatını ileride daha da artırmayı hedeflediklerini kaydeden Ersoy şöyle devam etti: “Amacımız Türkiye’deki rafinerilerden çıkan petrokoku ülke ekonomisi için bir gelir kapısı haline getirmekti ve bunu başardık. Bu faaliyet bizim şirketimizin zaten yapmakta olduğu ticaretin bir parçası. Dolayısıyla Tüpraş gibi bir devin ülke ekonomisine de etkileri olan yenileme yatırımının sonuçlarını bu petrokok ihracatı çok iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Tüpraş bir yandan daha fazla ve yüksek kaliteli beyaz ürün çıkararak kendi rekabet gücünü artırırken, yan ürünleriyle de ülke ekonomisine ciddi ilave katkı sağlıyor.”
'Değerli bir emyia pazar sorunu yok'
Kürşat Ersoy, petrokokun dünyada çok kullanılan bir emtia olduğunu belirterek şunları söyledi: “Özellikle çimento fabrikaları için ucuz ve kalorisi yüksek bir enerji kaynağı. Satışında problem yaşanmaz. Aslında yurtiçinde kullanımı mümkün ama halen sahip olduğu kriterler Türkiye şartlarına uygun değil. Bu yüzden Türkiye kendi kriterlerine uygun petrokok ithalatına devam ediyor. Uluslararası piyasalarda petrokok fiyatları ton başına 20-60 dolar arasında. Bizim bu ürünle ilgili ihracat gelirimiz uluslararası piyasalardaki fiyatlara endeksli.”
,
Özersoylar Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kürşat Ersoy