Türkiye genelinde KGF memnuniyeti yüksek
Kocaeli'den Van'a, İzmir'den Antakya'ya, Kütahya'dan Trabzon'a, Burdur'dan Tekirdağ'a, Ordu'dan Aydın'a yurtçapındaki oda ve borsa başkanları yeni modeli nasıl değerlendiriyor?
Kocaeli'den Van'a, İzmir'den Antakya'ya, Kütahya'dan Trabzon'a, Burdur'dan Tekirdağ'a, Ordu'dan Aydın'a yurtçapındaki oda ve borsa başkanları yeni modeli nasıl değerlendiriyor?
Hepsi de KGF'nin reel sektörde büyük bir memnuniyet sağladığı ve firmalara nefes aldırdığı konusunda hem fikir...
Van TSO Başkanı Necdet Takva
Türkiye KGF'yi sahiplenmeli
Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) Türkiye'nin finansmana erişim konusunda en inovatif yaklaşımlarından birisi olduğunu belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, uzun yıllardır faaliyette olan kurumun, özellikle son dönemlerde büyük atılım içine girerek farkındalık oluşturduğunu söyledi. Kurumun, Türkiye için çok önemli bir enstrüman haline geldiğini ifade eden Takva, özel bankaların kendilerini garanti altına alma konusundaki ketum davranışlarının, KGF gibi mekanizmaların önemini daha güçlü hale getirdiğini anlattı. Bu gerçekten hareketle Türkiye'nin KGF'yi sahiplenip daha güçlü yapıya büründürmesi gerektiğinin altını çizen Necdet Takva, başta TOBB ve Hazine olmak üzere yakın işbirliği sayesinde KGF'nin olumlu bir iş yürüttüğünü belirtti, bu mekanizmanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha etkin bir yapıya bürünmesi gerektiğini söyledi. Bölgede ciddi sorunlar yaşandığını ve bunun finansmana yansıdığını dile getiren Necdet Takva, "Bankaların teminat ve ipotekler yoluyla finansmana erişimde güçlük çıkarmasını ancak KGF aracılığıyla aşabiliyoruz" dedi. Takva, dolayasıyla bölgesel kalkınma bakımından KGF'nin önemli bir mekanizma olarak durduğunu anlattı.
KGF'nin Türkiye'deki 13. şubesini 2008 yılında Van TSO'da açtığını hatırlatan Takva, bugüne kadar ilde finansman temini yönünden çok başarılı çalışmalara imza atıldığını bildirdi.
Takva, 15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişiminin ardından reel sektörde ortaya çıkan finansman ihtiyacının Hazine desteğiyle birlikte KGF tarafından giderilmesinin KGF'nin Türkiye için önemini ortaya koyduğunu belirtti. Bu noktada depremin yaralarını sarmaya çalışan Van'ın finansman yönüyle özel bir kent olduğunun altını çizen Necdet Takva, "2011 yılında yaşanan depremden sonra borçlanarak ticari faaliyet ve ekonomisini ayakta tutmaya çalışan görünümdeyiz. Biz nüfusa göre en fazla kredi kullanan kentlerin başında geliyoruz. Burada da KGF önemli bir aracılık faaliyeti yürütüyor" dedi.
Gelinen noktada artık daha marjinal ve radikal kredi mekanizmalarının devreye sokulması gerektiğini ifade eden Takva, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle sicil aff ının gündeme geldiğini ancak bunun özel bankalar nezdinde çok karşılık bulmadığını söyledi. Necdet Takva, deprem sonrası yaşanan yerel ekonomik krizin aşılması noktasına özel bankaların bölgesel yaklaşımlarının Hükümet tarafından destekleyici ve yönlendirici olması gerektiğine değindi ve "KGF bu alanda aracılık yapabilir. Bölgemize özel pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Başvuruları tamamlanan cazibe merkezleri programının da bir an önce hayata geçirilmesini önemsiyorum. Ancak umarım bu cazibe merkezleri hayal kırıklığı yaratmaz" diye konuştu.
Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin
KGF çok seri çalıştı
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, KGF desteği ile sağlanan kredilerin çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, "KGF gerçekten gerek bölge gerek genel müdürlükler bakımından bankalardan seri hareket etti. Destekler firmaların finansmanına iyi geldi. Doğru ve zamanında yapılan bir organizasyon olarak görüyoruz" dedi.
İç piyasaların daha iyileşmesi ve istihdamın artması için başka teşviklere de ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Çinçin, "Kendi bölgem için konuşmam gerekirse Kilis, Hatay, Urfa kişi başına düşen Suriyeli misafir oranı en yüksek iller. Bölgemiz savaştan olumsuz etkilenen 3 il. Bizim bölgemizin özel istihdam ve teşvik paketine ihtiyacı var diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Kendi çalışmalarını da hep bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini belirten Çinçin, "Bu misafirlerimiz bizim alt yapımızı, enerji alt yapımızı, sosyal hayatımızı, yeşil alanlarımızı paylaştığımız insanlar. Hatay'daki sayı kadar İstanbul'da da var ama nüfusa bölünce bizde çok yoğun. Bu özel durumdan kaynaklı bu illerimize özel bir yaklaşım bekleniyor. Örneğin sadece Reyhanlı'da her100 Türk vatandaşına 167 Suriyeli vatandaş düşüyor. Burada belediyeler için ayrılan kamu kaynakları bunlar düşünülerek verilmeli. Hükümetin göz ardı etmemesi lazım" diye konuştu.
İnegöl Ticaret SanayiOdası Başkanı Metin Anıl
Canlılığın devamı için destekler de sürmeli
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, KGF kredileriyle piyasaların sonbahara kadar nefes aldığını belirterek, önemli olanın bu kredilerin sıkıntısının şekilde geri dönüşünün sağlanması olduğunu kaydetti.
Kredi Garanti Fonu desteğiyle birlikte piyasaların sonbahara kadar rahat nefes aldığına değinen Metin Anıl, "Piyasalara para girişi, Türkiye'nin 6 ay önünü açtı bundan sonra önemli olan geri dönüşler. 6 ay sonra geri dönüşler nasıl olacak göreceğiz önemli olan sıkıntısız bir şekilde geriye dönüşler başlar ve canlanma devam eder, çarklar döner.
Piyasada yaşanan hareketlilikten ve sağlanan desteklerden memnunuz" dedi. Piyasalarda yaşanan bu canlanmanın devamının sağlanması için bu tür desteklerin devam etmesinin önemli olduğunu belirten Anıl, ekonomi yönetiminin de bu anlamda gerekli değerlendirmeleri yaparak, bir yol haritası çizeceğini umduğunu söyledi.
Yükselen faiz oranlarının hem enflasyonu hem de iş dünyasını olumsuz etkilediğini söyleyen Metin Anıl, "Faiz oranlarının aşağı çekilmesi ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli önlemler alınıyor. Tarımda bazı önlemler alındı, tarım kesimi bunu olumsuz buluyor ancak faizlerin ve enflasyonun düşürülmesi için gerekil adımlar atılmaya devam edilmeli" şeklinde konuştu.
Kütahya TSO Başkanı Nafi Güral
Kuluçka merkezlerinde başarılı olan işletmeler öncelikle desteklenmeli
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, KGF destekli kredilerin piyasaları olumlu etkilediğini belirterek, ilk çeyrekteki büyüme oranlarında da bu etkinin hissedildiğini kaydetti. Güral, kuluçka merkezi imkanlarını kullanan ve başarılı olan işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanın KGF desteğinden öncelikle yararlandırılması önerisinde bulundu. Güral, şunları söyledi: "KGF destekli kredilerin piyasalardaki olumlu etkilerini görmekteyiz. Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme oranı rakamlarıyla da bu etki hissedilmiştir. Elbette doğal olarak Kütahya'da bu olumlu etkileri yaşamaya devam etmektedir. Kredi Garanti Fonu'nun daha etkili ve etkin biçimde kullanılması durumunda ülkemiz ekonomisi için son derece faydalı bir uygulama olmaya devam edeceğini inanmaktayım.
Bilindiği gibi ülkemizdeki işletmelerin sayı olarak yüzde 98'i mikro ve küçük işletme statüsünde. Ülkemizin gelişmesini güçlendirmek ve sürekli kılmak için bu kapsamdaki işletmelerimize sınıf atlatmamız gerekmektedir. Yani, mikro işletmeleri küçük, küçük işletmeleri orta, orta işletmeleri büyük işletme sınıfına terfi ettirmemiz gerekmekte. Söylemesi kolay, gerçekleşmesi çok kolay olmayan bu hedefler için stratejiler belirlemeliyiz. Bu anlamdaki fikirlerimi paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi dünya Sanayi 4.0 devrimine odaklanmış durumda. Benzer başka bir uygulamada dilimize "kuluçka merkezi" olarak tercüme edilmiş, bir anlamda kendi organizasyonlarını henüz kuramamış işletmelere yol gösteren, eğiten, mentorlar bulan, girişimciliğin püf noktalarını öğreten ve hatta finansman desteği sağlayan uygulamaların hayata geçirilmesi görevlerini üstlenecek kurum ve kuruluşların belirlenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. TOBB, hem misyon hem de kabiliyet olarak kuluçka merkezlerinin etkin şekilde kullanılmasını becerebilecek güce sahip. Ayrıca, kalkınma ajansları, üniversiteler, teknoparklar da görevlendirilmelidir. Kuluçka merkezi imkanlarını kullanan ve başarılı olan işletmelerin finansmanının KGF desteğinden öncelikle yararlanması kuralı getirilebilir."
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Zeytinoğlu
KGF teminat sorunu yaşayanlara cazip çözüm sundu
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, teminatsızlığın finansmana erişimde ciddi sorunlardan biri olduğunu, KGF programının bu aşamada önemli katkı verdiğini kaydetti. Zeytinoğlu, "Teminatsızlık hakikaten en büyük sıkıntılardan biriydi. KGF önemli bir çözüm oldu. Bildiğim kadarıyla da hemen hemen ihtiyacı olup da teminatsızlıktan kredi alamayan herkes faydalandı. Kullanım oranı olarak, Türkiye ile bizim bölgemiz arasında da önemli bir fark olduğunu zannetmiyorum. Türkiye ortalamasına yakın olduğumuzu düşünüyorum" dedi. Zeytinoğlu, vade ve ödemesiz dönemin önemini, eş zamanlı olarak kullandırılan Nefes kredisi yerine, firmaların KGF teminatlı krediye yönelmesinden gözlediklerini de vurguladı. Zeytinoğlu, kredi kullanan üyelerin memnuniyetinin çok yüksek olduğu bilgisini de verdi.
Zeytinoğlu, Türkiye'nin en önemli sanayi illerinden biri olan Kocaeli'de ertelenen yatırımların başlamasına yönelik işaretler gözlediklerini kaydetti. Mevcut kredi faiz oranlarının yeni yatırımlar yapmaya izin vermeyecek kadar yüksek olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, bunun sürdürülemez olduğunu, faizlerde düşüş beklediklerini kaydetti. Zeytinoğlu, "Kendi işim de var. Faizler öyle bir seviyeye geldi ki yatırım fizibıl çıkmıyor. Çok büyük bir gelir imkanınız yoksa, katma değeri yüksek bir ürün yapmayacaksanız yatırım cazibesi yok. Bunun geçici bir dönem olduğunu düşünüyoruz. En büyük şikayet faizlerden ancak zaman içinde düşecektir" dedi.
Yatırım yapılması konusunda işaretler görüldüğünü belirten Zeytinoğlu, Türkiye'nin hızlı büyümesine yönelik ikinci çeyrek ve baz etkisiyle üçüncü çeyrekte güçlü oranlar beklediğini de kaydetti. Zeytinoğlu, "Son 1 yıldır yatırım yapılamıyordu. Yavaş yavaş bekletilen yatırımlar yapılma yönünde hamleler oluyor. Biliyorsunuz ilk çeyrekte Türkiye yüzde 5 büyüdü. İkinci çeyrekte biraz daha fazla olacak. Esas ses getirecek büyüme ise üçüncü çeyrekte gelecek. Üçüncü çeyrekte baz etkisiyle yüzde 10'lar oranında bir büyüme olabilir. Baz etkisiyle sıçrama olacaktır. Gelen yatırım işaretleri de söylediğimi teyit ediyor" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar
Uzun vadeye yayılan krediler piyasayı tetikledi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, KGF'nin piyasada etkin rol almasının, bankacılık sektörünün sanayi ve ticarete sağladığı kredilere yönelik çok büyük rolü olduğunu söyledi. Özellikle 5 yıla kadar uygun faiz oranıyla sağlanan kredilerin piyasalarda yaşanan canlanmayı tetiklediğinin altını çizen Yorgancılar, "Bu açıdan çok önemli ve faydalı bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Ege bölgesinde de genel olarak Kredi Garanti Fonu desteklerinden yararlanan çok sayıda sanayici arkadaşımız oldu" ifadelerini kullandı.
Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik
Burdur KGF desteklerinden büyük fayda gördü
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, 2008'den beri görev yapan KGF'nin KOBİ'lere verdikleri destekten memnun olduklarını söyledi.
KOBİ'ler ve sanayicilerin desteklerden yararlandığını ve destek kredilerinin ekonomik anlamda önemli katkılar sağladığını belirten Keyik, "1 yıl içinde yapılan ekstra destekler rahatlamayı daha da artırdı. Hem Türkiye genelinde hem bölgesel anlamda memnuniyetin üst seviyede olduğunu görüyoruz" dedi. KGF destekli 48 ay vadeli düşük faizli krediden Burdur bölgesinde ciddi bir fayda sağlandığını vurgulayan Keyik, "Bu kredilerin bölgesel ve yurt içindeki ekonomimize katkıları büyük. Desteklerin devamını bekliyoruz. Samimi olan, işine önem veren, işini iyi, kaliteli yapan KOBİ, desteği alıp değerlendirebiliyor. Birçok destek var yeter ki insanlar samimi olsun gerçek işler peşinde koşsun" diye konuştu.
Burdur'un ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı bir kent olduğunu ve ekonomik anlamda son derece iyi bir süreç geçirdiğini anlatan Keyik, "Çiğ süt üretiyoruz ve bunun yüzde 85'ini büyük firmalara satıyoruz. Zaman zaman bu satışta büyük firmaların almasıyla ilgili sıkıntımız oluyor. Tarım Bakanlığı'nın çözümleri ile üreticimiz şu an sıkıntı yaşamıyor. Bu sorunları da dönemsel yaşadığımız için bölgesel olarak ekonomik bir olumsuzluk yaşamıyoruz. Et ile ilgili her şey yolunda. Mermer üretimimizde de ihracatımızı bu yıl ağırlıklı Çin'e yaptık. İşini düzgün yapan firmalarımızla iyi durumdayız" ifadelerini kullandı.
Trabzon TSO Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu
Hızlı çözüm, firmaları etkiledi
Trabzon TSO Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, KGF ve nefes kredi programından yararlananlarda memnuniyetin yüksek olduğunu, özellikle KGF'nin başvuruları 24 saat kadar sürelerde sonuçlandırmasının bakışı değiştirdiğini söyledi. Hacısalihoğlu, "Bildiğiniz gibi TOBB'a bağlı olarak TSO ve TB'ler aracılığıyla Nefes kredi programı uygulandı. Buna ilave olarak KGF'de yeni kredi kefalet programlarını hayata geçirdi. Nefes kredisinde 10 milyon TL olarak başladık, 40 milyona kadar çıktık" dedi.
KGF'nin halen devam eden kredi programının "bugüne kadar yapılanların en mükemmeli" olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, "KGF kefalet programı devreye girince, bankalar da kredi ve borç yapılandırma programına yönelik imkanlar sağlamaya başladılar. Burada da KGF'ye müracaat edildi ve buna da destek verildi. Önemli olan KGF'nin uygulamasında çok kısa sürede, 24 saatte cevap verebiliyor olması hizmet açısından takdire şayan bir çalışmaydı. Şu anda da bu çalışma devam ediyor. İşadamlarımız krediye ulaşımda teminatlama konusunda çok hızlı hareket etmesi, firmalarımızın KGF'ye olan düşüncelerini değiştirdi. Bundan sonra da böyle gideceği konusunda kanaatleri yüksek. Çünkü zaman alıyordu eskiden. Nefes ile başlayan KGF uygulamaları, destek programı ile büyük bir başarı sağladı, canlanmaya katkı verdi. Firmaların da başarısıyla canlanma güçlenecek" diye konuştu.
Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB YK Üyesi Cengiz Günay
KGF güçlenince piyasa rahatladı
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay, piyasalardaki sıkıntılı süreç ve yaşanan ciddi durgunluğun, TOBB nefes kredi ve KGF aracılığıyla piyasaya para enjekte edilmesiyle aşıldığını bildirdi. Sıkıntılı dönemde, TOBB yönetiminin Ekonomi Koordinasyon Kurulu çerçevesinde sürekli ekonomi yönetimiyle işbirliği içinde olduğunu hatırlatan Günay, "KGF güçlenince sıkışık olan piyasalar da rahatladı" dedi. Günay, bunun en somut ve güzel sonucunun, yılın ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 5'lik büyüme ile ortaya çıktığını dile getirdi.
Tarımsal faaliyetlerin yoğun yaşandığı Tekirdağ'ın oldukça bereketli bir sezon geçirdiğine vurgu yapan Cengiz Günay, yanı sıra sanayi üretimi ve hizmetler sektöründe de gözle görülür toparlanma yaşandığını söyledi. 2017 yılında ekonomik hayatın, 2016'ya göre çok daha iyi noktaya ulaşacağını belirten Günay, Türkiye genelinde ise turizm verilerinin de belirleyici unsur olacağını dile getirdi ve gelişmeler yaşandıkça, yeni duruma uygun politikalar üretilmesi gerektiğini aktardı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Borsası Başkanı Hakan Ülken
Lokomotif görevi üstlendi
KGF'nin kurulduğu günden bu yana reel sektöre inanılmaz bir destek sağladığını dile getiren Aydın Ticaret Borsası Başkanı Hakan Ülken, son dönemlerde ise desteğin yoğunlaştığını söyledi. Bir yandan TOBB'un nefes kredisi, diğer yandan KOSGEB destekleri de bulunduğunu belirten Ülken, "KGF'nin yapısı güçlendirildikten sonra 200 milyar liralık kredi hacmi oluştu. KGF adeta ekonomide lokomotif görev üstlendi" diye konuştu. KGF'nin Aydın özelinde ise son 2-3 yıldır aktif şekilde özel sektörün partneri görevini yerine getirdiğini bildiren Ülken, mevduat ve kredi faizi arasındaki makasın daha dar olmasının önemine işaret ederek "Gerek hükümet, gerekse Rifat Hisarcıklıoğlu'nun iradelerine rağmen, bu alanda yavaş yol alınmakta" dedi.
Ordu TSO Başkanı Servet Şahin
Güzel uygulama
Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, illerinde KGF kefalet programından yararlanan çok sayıda şirket olduğunu, ihtiyacı olanların hızla çözüme ulaştığını söyledi. "Kredi ihtiyacı olanlar için çok güzel bir uygulama" diyen Şahin, "Teminat veremeyenler için kefil olması, onları rahatlatıyor. Yatırımcı sektörler için güzel bir uygulama. KGF Hazine ve TOBB ortaklığı bir kuruluş. Normal yatırımcıyı destekleyen, kar gayesi olmayan hayırlı bir kuruluş" dedi. Şahin, kendilerinin de oda olarak katkı vermek istediklerini, KGF şubesinin oda binası içinde açıldığını ve kira almadıklarını vurguladı. Programdan yararlananların memnuniyetinin çok yüksek düzeylerde olduğunu belirten Şahin, "Bu aşamaya kadar bir şikayet almadık. Nüfusa oranla bakıldığında Ordu en çok kredi kullandırılan illerden biri. Buna karşılık memnuniyet yüksek" ifadelerini kullandı.
Lüleburgaz TB Başkanı Kenan Var
Tükenme noktasındaki piyasayı canlandırdı
Lüleburgaz Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var, KGF desteklerinin piyasaya son derece iyi geldiğini ve tükenme noktasındaki piyasayı canlandırdığını söyledi. Lüleburgaz bölgesinde firmaların yüzde 80'inin bu desteklerden yararlandığına işaret eden Var, ancak son dönemlerde kredi faizlerinin çok yükselmesi nedeniyle firmaların ciddi zarara girdiğini söyledi. Kenan Var, "Yatırımlar için ilgili bankalardan kredi alamıyoruz. Faizlerin yükselmesinden kaynaklı olarak bu konuda ciddi sıkıntı çekiyoruz. Faizler hızlıca düşmeli" dedi. Piyasada yeniden hareket sağlanması ve güvenin artması için faizlerin hızlı şekilde normal seviyeye gelmesi gerektiğini kaydeden Var, "Maliyet yüksek, maliyet hesabı yapınca hareket alanı daralıyor. Krediler yüksek faizli olunca krediden uzaklaşıyoruz" diye konuştu.