Türk bankaları tüketici bağlılığında küresel ortalamanın üzerinde
Ernst&Young raporuna göre Türk bankaları, tüketici bağlılığı ve güven konusunda küresel ortalamanın üzerinde yer aldı.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young (EY) raporuna göre, Türk bankaları, tüketici bağlılığında 100 üzerinden 75,6 ile küresel ortalamanın üzerinde seyrediyor.
EY'nin bankaların tüketici ihtiyaçları ile bağlılığını ölçmek amacıyla 32 ülkede 55 binden fazla banka müşterisinin görüşünü alarak oluşturduğu Küresel Bireysel Bankacılık Bağlılık 2016 Endeksi'ne göre, dünya genelinde finansal hizmet ihtiyaçlarının değişim göstermesi tüketiciyi farklı alternatif arayışlarına yöneltiyor.
Endekse göre, bankaların tüketici ile bağlılığına dair küresel ortalama 75,1 seviyesinde gerçekleşti. Türk bankalarında ise tüketici bağlılığı 75,6 ile küresel ortalamanın üzerinde seyrediyor. Türk bankaları ile aynı değerlemeyi alan Birleşik Krallık bankalarını Yunanistan (76,9) ve İspanya (77,6) takip ediyor.
Finlandiya, Almanya, Yeni Zelanda ve Norveç bankalarının sırasıyla 82,7, 81,1, 80,6 ve 80,5 ile tüketiciyle arasında en yüksek bağlılığı sağlayan ülkeler olurken, Suudi Arabistan, Endonezya, Çin ve Hindistan bankaları sırasıyla 59,7, 66,9, 69,5 ve 71,1 ile en düşük değerlemeleri aldı.
Türk bankaları güvende de ortalamanın üzerinde
Endeks sonuçlarına göre, Türkiye'de temel finansal hizmet sağlayıcılara duyulan güven küresel ortalamanın yüzde 10 üzerinde oldu. Küresel olarak katılımcıların yüzde 40'ı temel finansal hizmet sağlayıcılara bütünüyle güven duyduğunu belirtirken, Türkiye’de bu oran yüzde 51 seviyesinde. Söz konusu oran, Rusya'da ise yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı ve Yönetim Danışmanlığı Lideri Gökhan Gümüşlü, Türk bankalarının tüketici taleplerini karşılamak için günümüzün şartlarına uygun adımlar attığını görmenin sektörün temellerinin sağlam olduğuna dair güçlü bir kanıt teşkil ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bundan 30 yıl önce bankalar, finansal danışmanlık ve hizmetlerde neredeyse rakipsizdi ve bankalara derin bir güven duyuluyordu. Araştırmamız, bankaların tüketici tercih ve beklentilerinin hızlı bir şekilde değişmesi ve kullanımı kolay FinTech ürünlerinin geleneksel bankacılığa bir alternatif olarak yükselişi gibi faktörlerin sonucu olarak tüketici ile bağının geçmişteki kadar güçlü olmadığını ortaya koyuyor. Bankaların dijital hizmetlerin gelişmesi, bilgiye erişimin kolaylaşması ve ürünlerin kişiselleştirilmesi gibi etmenler nedeniyle tüketici talebine uyum sağlamada doğru adımları atması gerekiyor. Tüketicilerin banka tanımını yeniden şekillendirdiğine şahit oluyoruz."