TEFAS yıl sonuna kadar hayata geçirilecek
SPK Başkanı Ertaş, 24 saat tüm dünyada işlem yapabilmeyi mümkün kılacak TEFAS'ın yıl sonunda hayata geçirileceğini söyledi
İSTANBUL - SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş,Türkiye'deki tüm yatırım fonu dağıtım platformunu tek bir terminalde birleştiren bir alım satım sistemi olan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) yıl sonunda hayata geçirileceğini açıkladı. TEFAS'ın hayata geçirilmesiyle 24 saat tüm dünyada işlem yapabilebilinecek.
AA Finans Masası'na konuk olan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiye'nin son yıllarda tasarruf oranı giderek azalan bir ülke konumuna geldiğini, tasarruf oranının yüzde 18'lerden yüzde 13'lere kadar düştüğünü söyledi.
Tasarrufları artırmanın önemli bir yolunun kurumsal yatırımcı tabanını genişletmekten, tüketim alışkanlıklarını değiştirmekten ve kaynakları verimli kullanmaktan geçtiğini belirten Ertaş, Türkiye'de kurumsal yatırımcı dendiği zaman akla yatırım fonlarının, emeklilik fonlarının ve sosyal güvenlik kurumunun fonlarının geldiğini kaydetti.
Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) kamunun geçen yıl önemli bir düzenleme yaptığını anımsatan Ertaş, aradan geçen 20 aylık sürede 1,8 milyon kişinin sisteme dahil olduğunu, şu anda 4,8 milyon katılımcı ile 34 milyar liralık portföye ulaşıldığını dile getirdi.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu projesi üzerinde çalıştıklarını ve bu yıl sonunda hizmete alacakları bilgisini veren Ertaş, "TEFAS ne demek? Türkiye'deki tüm yatırım fonu dağıtım platformunu tek bir terminalde birleştiren bir alım satım sistemi" dedi.
Şu anda yatırım fonlarını yatırımcının parası hangi bankada ise sadece o bankanın fonunun alınabildiğini hatırlatan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Yeni düzende paranız hangi bankada olursa olsun Türkiye'deki tüm yatırım fonlarını alıp satabileceksiniz. 4 tane büyük kolaylık sağlayacak bu sistem. Bir, paranızın bulunduğu bankanın ya da aracı kurumların dışındaki tüm fonlara anında ulaşabileceksiniz. İki, yatırım fonu alırken, diğer yatırım fonlarının performansı ile karşılaştırıp en iyisini seçebileceksiniz.
Üç, sadece yatırım fonlarının kendi içindeki performansına bakmayıp diğer yatırım alternatiflerinin performansı ile de karşılaştıracaksınız. Dört, günün 24 saatinde, Türkiye'nin neresinde olursanız olun bu platformdan fon alım satımı yapmak mümkün. Dolayısıyla erişim imkanları artacak."
"Bank Asya'da yeni bir karar alınmadığı sürece mevcut karar devam edecek"
SPK Başkanı Ertaş, Bank Asya'nın hisse senetlerinin 7 Ağustos tarihinde Borsa İstanbul tarafından ortaklık yapısındaki belirsizlik nedeniyle geçici olarak kapatıldığını anımsattı.
En son alınan kararın mevcut kapalılık halinin devamı yönünde olduğunu bildiren Ertaş, "Yeni bir karar alınmadığı sürece kapalılık hali devam edecek" dedi.
Turkcell'de son tarih 31 Mart
Turkcell'deki son durumla ilgili soruları da yanıtlayan Ertaş, Turkcell'de 3 tane hakim ortağın, bir de 100 bine yakın borsada hisse senedi alım satımı yapan yatırımcısının olduğunu söyledi.
Ortakları arasındaki önemli hukuki problemlerden dolayı şirketin 4 yıldır genel kurulunu yapamadığını, bu nedenle kanunda yer alan bir hüküm nedeniyle olaya müdahil olduklarını bildiren Ertaş, "Kanun şunu söylüyor; 31 Mart 2015'e kadar ortaklar kendi aralarında anlaşıp genel kurulu yaparlarsa yönetim kurulunu kendileri seçebilecekler. Eğer ortaklar bu iradeyi ortaya koyamazlarsa, bu tarihten sonra SPK TTK'nın Genel Kurula verdiği tüm yetkileri kullanma hakkına sahip olacak. 31 Mart 2015 mevcut ortaklar için son tarih. Bu tarihe kadar ya kendileri oturup anlaşıp normal bir şirket haline dönüştürecekler, ya da SPK gerekli adımları atacak" dedi.
Temettü için 7 aylık süreyi bekleyeceğiz
Yatırımcılar tarafından temettü ödemesinin en çok merak edilen konuların başında geldiği ve SPK'nın bu konuda ne düşündüğü yönündeki bir soru üzerine ise Ertaş, gelecekte 7 aylık bir sürecin olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu süreçte beklentimiz şirketin ortakları tarafından yönetilmesi, tercihimiz de bu yönde. Dolayısıyla bu 7 aylık süreyi bekleyeceğiz. Ortaklar adımları atmazlarsa; SPK yönetimi olarak da konuyu o tarihte değerlendirmek lazım. Şirketin projeksiyonları nedir, kaynak ihtiyacı nedir, mevcut birikmiş temettü miktarı ne kadardır?
Şirketi tanımadan, şirketin finansallarını, projeksiyonlarını görmeden bugünden bir şey söylemek doğru olmaz. Eğer olur da biz yönetim de o hakkı kullanacak olursak, şirketin projeksiyonlarını gördükten sonra o kararı vermek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum."