TCMB Başkanı Çetinkaya: Tercihimiz sade ve öngörülebilir bir politika
MB Başkanı, 'sadeleştirme süreci bitti mi' sorusuna; "Sorunlara odaklı ve dinamik bir tepki verilmesi gerekiyordu. Son karar, geniş faiz koridoruna bir dönüş değil. Tercihimiz sade ve öngörülebilir bir politika" yanıtını verdi.
dunya.com
TCMB’nin son faiz kararı ile 'sadeleştirme' sürecinden uzaklaştığı değerlendirmesi yapılırken, bugünkü Enflasyon Raporu toplantısında bu soru TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’ya soruldu.
Merkez Bankası Başkanı, “Tercihimiz sade ve öngörülebilir bir politika çerçevesidir” diyerek, “Sorunlara odaklı ve dinamik bir tepki verilmesi gerekiyordu” yanıtını verdi.
Para politikası duruşunun halihazırda 'sıkı' olduğunu belirten Çetinkaya, gerekirse ilave sıkılaştırma yapabilecekleri mesajını verdi.
Çetinkaya, şöyle konuştu: “2016'daki tüm şoklara rağmen genel eğilimimizi değiştirmedik ve sadeleşmede de her iki yönde de adım atabileceğimizi gösterdik. Makro çerçeve ve iktisadi temeller değişmediği halde kurlarda aşırı bir hareketlilik ve sağlıksız bir oynaklıkla karşı karşıya kaldık.
Sorunlara odaklı ve dinamik bir tepki verilmesi gerekiyordu. Bu çerçeve geniş faiz koridoruna bir dönüş değildir, ikisi farklıdır. Kritik nokta para politikasının duruşudur, para politikasının duruşu sıkıdır ve şartlar ilave sıkılaştırma için dikkatle ve yakından takip edilmektedir. Aldığımız kararların etkisi biraz zaman alır, ancak bu kısa zamanda bile olumlu etkileri görmeye başladığımızı söyleyebilirim.”
KİM NE DEDİ?
Deniz Yatırım/ Özlem Derici Şengül
MB Başkanı Çetinkaya'nın daha fazla sıkılaşacak silahın olduğunu söylemesine rağmen bu kadar çok faiz oranıyla birlikte işlem yapılması sadeleşme konusunda verdiği mesajla örtüşmüyor.
Reel Kapital FX/ Enver Erkan
Enflasyonun önümüzdeki aylarda çift hanelere gidecek olmasından dolayı gevşeme tarafında MB açısından bir hareket alanı yok. Dolayısıyla bu faiz kompozisyonu önümüzdeki dönemde de devam edecek. Merkez Bankası teoride sadeleşmeye bağlı ancak pratikte yeniden bu patikaya geçmesi çok zor görünüyor.
Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç
Merkez Bankası, bundan daha fazla bir sıkılaşmaya gitmeyecek. Geç likidite penceresinin kullanılmasıyla mevcut sorunun geçici olarak gördüğü sinyali verildi.
Destek Yatırım/ Kutay Gözgör
Para politikasında duruşun sıkı olduğunu ve gerekmesi halinde yeni adımlar atılabileceğine yönelik söylemler, TCMB’nin proaktif davranmayı sürdüreceğini gösteriyor.
Akbank/Ekonomik Araştırmalar Bölümü
TCMB, kritik konunun para politikası duruşu olduğunu bunun da sıkı olduğunu belirtiyor. Gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin altını çiziyor. Enflasyon beklentilerinde kalıcı
olarak bir gerileme olmadığı takdirde sıkı para politikası devam edecek. Aşırı oynaklıklara likidite politikası ile cevap verecek. Piyasadaki istikrarın sağlanması ve dengesizliklerin düzeltmek amacıyla bu araçların kullanım süreci devam edecek. TCMB, bu yeni politikanın piyasadaki aktarım mekanizmasının görülmesi zaman almasını bekliyor, ancak olumlu sinyallerin de alındığını belirtiyor. Nitekim ağırlıklı ortalama fonlama faizi ile piyasa faizi arasındaki fark göreli daha düşük seyrediyor. Bu süreçte iletişimin iyi yapılması gerekli.
Halihazırda, TCMB, hiç bir oranı "benchmark" olarak tanımlamıyor. Öncelikli fiyat istikrarı hedefi ile piyasa oynaklığını yönetmeyi amaçlıyor. Para politikasındaki sıkı duruşun ise beklentileri çıpalamakta etkili olmasını bekliyor.
Halk Yatırım
Mevcut durumdaki TCMB duruşunun, geçmişteki geniş faiz koridoru duruşundan farklı olduğu kısa vadeli irrasyonel piyasa dalgalanmalarına karşı likidite araçlarıyla cevap verilmeye devam edileceğini anlıyoruz.
Odebank
Tahminlerdeki revizyonlar makul. TCMB’nin sunduğu çerçevenin para politikasında ilave agresif bir sıkılaştırmaya işaret etmediğini düşünüyoruz.
"Gerekirse ilave adımlar atılabilir"
Sıkılaştırmaya dair tüm adımları zamanlı ve uygun bir biçimde attıklarını belirterek, MB'nin elindeki tüm araçları etkin ve dinamik bir şekilde kullandığını söyleyen Çetinkaya,
"GLP ve diğer araçların beklentileri yönetmek açısından bugün itibariyle yeterli olduğunu düşünüyoruz, ancak gerekirse ilave adımlar atılabilir" dedi.
Çetinkaya, PPK toplantı sayısının azaltılmasının da genel strateji ve genel trendlerle uyumlu olduğunu ifade etti.
"S&P'nin değerlendirmelerine katılmıyoruz"
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye'nin görünümünü değiştiren S&P’nin aceleci bir karar aldığını söyledi. Çetinkaya, "S&P'nin değerlendirmelerine katıldığımızı söyleyemem. Bu tür kararlar verilmeden önce şokun niteliğinin iyi ayrıştırılması, ana trendlerin bir süre izlenmesi ve politika tedbirlerinin olası etkilerinin teknik bir analizle değerlendirilmesi gerekir. S&P'nin bu üçünü de yapmadığını görüyoruz. Bu yönüyle aceleci bir karar olduğu kanaatindeyiz. Merkez Bankası olarak doğru zamanda, doğru kararları ve önlemleri aldığımızı düşünüyoruz" dedi.
Yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8'e çıktı