Tahvilde 'yüksek dalga' tedirgin etti

Enflasyon, Moody’s ve cari açık sonrası gelen satış hareketi 10 yıllık tahvil faizini 90 baz puan yukarı çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Yabancı kağıdı olarak bilinen 10 yıllık tahvilde yüzde 12.30 bileşik seviyesinde bulunan direnç noktası aşıldı.

Söz konusu tahvilin faizi yüzde 12.75 ile Kasım 2017’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Euro/TL’nin 4.77 TL’yi aşarak rekor kırdığı günde dolar/TL de 3.87’yi devirerek 18 Aralık’tan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon rakamlarıyla başlayan, küresel merkez bankalarının hamleleri, Moody’s açıklaması, yüksek cari açık gibi sebeplerle devam eden satış hareketi faizleri adım adım yüzde 13’e yaklaştırmış oldu. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS’leri 5 baz puan yükselişle 174 baz puana çıktı. Analistler, dün piyasadan 1 milyar dolara yakın yabancı çıkışı olduğunu tahmin etti.

DÜNYA’nın görüştüğü analistlere göre, yılbaşından beri tahvil tarafında alıcı olan enflasyonun düşeceğine inanarak yatırımı artıran yabancı, gelen verinin ardından pozisyon değiştirmeye başladı. Tahvil piyasasında derinliğin nispeten düşük olması ve alım tarafında yerli yatırımcının iştahının olmaması da tırmanışı devam ettirdi. Carry trade için gelen yabancı yatırımcının parasının son aylarda ciddi artış gösterdiğini dile getiren analistler, “Söz konusu rakamın son zamanların en yüksek seviyeye çıkması bu hareketin habercisiydi” dedi. Bir bankacı, “Türkiye’ye yüksek faiz nedeniyle ‘dolar satıp, TL alarak’ giriş yapan yatırımcılar pozisyonlarını kapatıyorlar” şeklinde konuştu.

Yabancının algısı bozulmuş olabilir

TL’nin kırılganlığının arttığını kaydeden analistler, “Piyasada dolar talebi var. Tek bir neden değil ama üst üste gelen haber ve gelişmeler yabancı yatırımcıların algısını bozmuş olabilir. Piyasadaki hareket de trend halini alıyor. Yabancıların ağırlıklı olduğu satışlar endişe verici ve yakından izlenmeli. Bankaların dolar borçlanma maliyeti de artıyor. Talep olunca ve yerliler de satış yapmayınca yükseliş kaçınılmaz oldu. 10 yıllık tahvilde yüzde 12.30’dan kurda ise 3.80-3.85 aralığından bir geri dönüş oluyordu” diye konuştu.

Analistlere göre, tahvil piyasasındaki yükseliş dikkatle izlenmeli. Bazı analistler 10 yıllık tahvilde yüzde 13 seviyesine doğru olan hareketin dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor. Bazı analistler ise dün yapılan 5 yıllık ihale kağıdına ikincil piyasada talep geldiği, dışarıda tansiyonun durulduğu varsayımı altında bu yükselişin çok da devam etmeyeceğine inanıyor. Özelikle 2 yıllık gösterge faizin yüzde 13.50 seviyesine geri dönmesi bekleniyor. Nitekim bir analist, “Tahvilde bu seviyelerin üzerini beklemiyorum. TL için hızlı bir hareket oldu. Kurun 3.83-3.84 seviyesine geri dönmesi muhtemel. Fakat 3.70’li rakamlar şimdiler zor gibi” dedi.

ABD verileri ve Fed önemli

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, cari açık verisinin yüksek gelmesinin ardından, özellikle yabancı analist yorumlarının işaret ettiği dış finansman ihtiyacı ve bunun Türk ekonomisi açısından kırılganlık yaratabileceği algısı ilk satışlara konu olduğunu belirtti. Erkan, şunları söyledi: “ABD enflasyon verileri öncesinde gerek lokal tahvil faizlerindeki yükseliş, gerekse de DXY, ABD tahvil faizleri gibi değişkenlerin yukarı yönlü eğilim göstermesi kur üzerinde yukarı yönlü baskı yarattı. ABD’den hafta içinde açıklanacak ve Fed para politikaları açısından birincil derecede önem taşıyan veriler piyasanın dikkatinin o tarafa kaymasına neden oldu.

Bu noktada özellikle ABD’den gelecek verilerin gerek DXY, gerekse de ABD tahvil faizleri üzerinde yaratacağı harekete dikkat etmemiz gerek. ABD’de enflasyon ve faiz endişelerinin artması hem küresel risk iştahı, hem de EM varlıkları açısından negatif olabilir. Bu noktada dolar/TL konusunda, yukarı yönlü eğilim mevcut teknik seviyelerde de bir adım önde olacak gibi görünüyor. Kısa vadede direnç seviyeleri 3,88 – 3,90, destek seviyeleri 3,85 – 3,8350 olarak öne çıkıyor. Özellikle kurun 3,85 – 3,72 yatay fiyatlama bandının üzerine çıkması ile birlikte 3,85 üzeri haftalık kapanışların kurda kritik olduğu görüşündeyiz. 3,90 üzeri seviyeler ise tarihi zirve seviyelerinin tekrar telaffuz edilmesine imkan tanıyabilecektir. dolar/TL kurunda yeniden eski bant içerisinde fiyatlamalar için ise günlük bazda 3,8650 üzerinde oluşan momentumun zayıflaması ve 3,85 altına gevşeme olması beklenmeli.”

Bu hareket 'yukarı yönlü kırılma'

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, dün yayınlanan raporunda dolar/TL kurunda hafta başında yaşanan yukarı yönlü harekete ilişkin değerlendirmede bulundu. Kurdaki yukarı yönlü sert hareketin teknik analiz açısından değerlendirildiğinde “yukarı yönlü kırılma” olarak adlandırılabileceğini belirten Matys, “Hatırlatmak üzere; geçtiğimiz birkaç ayda 4.20 seviyesindeki orta vadeli hedefimize doğru Dolar/ TL’nin yukarı yönlü kırılmasına ilişkin risk bulunduğunu tartışmıştık” dedi. İzlenecek sıradaki kilit seviyenin 3.8970 ile 14 Aralık zirvesi olduğu belirtilen raporda, bu seviyenin üzerindeki bir kapanışın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.9826’yı hedefleyebilecek yukarı yönlü bir hareketi doğrulayacağı ifade edildi. Rekor kuran euro/TL’ye ilişkin değerlendirmede bulunulan raporda, “2016 ortasından 2017’nin başlarına dek süren yukarı yönlü güçlü hareketi ölçerek 4.9137 potansiyel hedefini edindik. Bununla birlikte dolar/TL ve euro/TL kurlarından çıkardığımız 2018 hedefi 5.23 ile çok daha yüksek” ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir