SPL eğitim altyapısını ihraç edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ
BORSA/FİNANS SERVİSİ

[email protected]
 

İSTANBUL - Türkiye’de sermaye piyasası çalışanlarına yönelik tüm eğitim ve sınav altyapısını yenilemeye soyunan Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL), sıfırdan kurduğu online sınav altyapısı sistemini yurtdışına satmak için hazırlıklara başladı. Eğitim videoları, özgün rehberler, deneme sınavlar içeren sistemi yurtdışında anlatmaya başlayan SPL Genel Müdürü Serkan Karabacak, “Suudi Arabistan ile görüştük, Güney Kore’ye eğitim vermek üzere anlaşma yaptık. .Azerbaycan, Türkmenistan gibi ülkelere de eğitim ve sınav tecrübelerimizi aktarabiliriz. Artık uluslararası düzeyde eğitim yapabilecek hale geldik. 15-16 Ekim’de Güney Kore’den Ülkemize gelecek 20’nin üstündeki portföy yönetim şirketi genel müdürüne eğitim vereceğiz” dedi.

Uluslararası çapta bir örgüt haline gelmek istediklerini anlatan Karabacak, sermaye piyasası sınavları için binlerce soru içeren bir havuz kurmak amacıyla 178 üniversite ile yazıştıklarını, çeviriler tamamlandıktan sonra bu soruları da ihraç edebileceklerini söyledi. SPL’nin üç hedefi olduğunu dile getiren Karabacak, ilk hedeflerinin tüm piyasa eğitimlerini online sisteme geçirmek olduğunu ve bunu başardıklarını, daha sonrasında akademisyenlerin hazırladığı sınav rehberlerini en geç ekim ortasında tamamlayacaklarını, bütün bu hazırlıklar yapıldıktan sonra ise Türkiye genelinde bilgisayar tabanlı sınav sistemine geçmeyi planladıklarını anlattı.
 
Akademisyenler ve piyasa birlikte çalışıyor

Sınava hazırlık için kaynak sıkıntısını da çözdüklerini kaydeden Karabacak, “Sınav alt konu başlıkları tamamen yenilendi. Akademisyenlerle Sermaye Piyasası Kurulu, Takas Bank, Borsa İstanbul, gibi kurumlarından uzmanlar ekonomi, finans, yönetim, hukuk, muhasebe, gayrimenkul başlıklı rehberler için çalıştılar. Bu çalışmalar sonucunda ekim sonuna kadar çalışma rehberlerinin yüzde 95’i hazır olacak. Sınava girecekler kişilerin hazırlanmaya vakti kalsın diye sınav tarihlerini 15-16 Kasım’dan 20-21 Aralık’a aldık” diye konuştu.  Rehberlerin hazırlığı için harıl harıl çalışıldığını bildiren Karabacak, akademisyenler ve uzmanların büyük özveri gösterdiğini dile getirdi. Sınav sorularının hazırlanması sürecinde ise en büyük ortaklarının Anadolu Üniversitesi olduğunun altını çizen Karabacak, “Rehberler tamamlandıktan sonra soruların tamamı buradan gelecek” dedi.

SPL bankaların sınavlarına talip olacak
 
Bilgisayar tabanlı sınavlar için bir sınav kurulu oluşturulduğunun bilgisini veren Karabacak, “Türkiye’nin 178 üniversitesine yazı yazarak sisteme katkı yapabilecek akademisyenlerin listesini aldık. Bu akademisyenler ve konunun uzmanlarından oluşan kurul sınav sorularını gözden geçirip zorluk derecesine göre sınıflandıracak. Dolayısıyla sorular ikinci bir süzgeçten geçmiş olacak. Bu soru havuzu hazırlandıktan sonra İstanbul, Ankara gibi bölgelerde pilot olarak bilgisayar tabanlı sınava geçeceğiz. İlerleyen dönemde ise tüm Türkiye’de sınavları online tabana taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.  Online sınavlara geçtiklerinde ÖSYM, Anadolu Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı arkasından dördüncü büyük sınav kurumu olacaklarını belirten Karabacak, takip eden aşamada banka sınavlarına da talip olduklarını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir