Rubleyle 'reeskont'ta sona yaklaşıldı

Merkez Bankası'nın, Eximbank aracılığıyla kullandırdığı reeskont kredilerinde ruble cinsi geri ödeme hakkı sağlanması konusundaki çalışmalarda sona yaklaşıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB'nin politikaları hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "TCMB'nin bu konuda çalışmaları devam ediyor ve süreç sona yakın. Kısa vadede bu uygulama hayata geçmiş olabilir. Rusya
Merkez Bankası ile swap anlaşmasına ilişkin çalışma da sürüyor ancak bunun hayata geçmesi reeskont kredilerine göre daha çok vakit alabilir" dedi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de geçen hafta katıldığı bir konferansta TCMB'nin Ruble cinsi reeskont kredisi üzerinde çalıştığını belirtmişti.

TCMB 3 milyar doları ticari bankalar, 17 milyar doları Eximbank aracılığıyla olmak üzere 20 milyar dolarlık bir krediyi ihracatçıların kullanımına sunuyor. Reeskont kredilerinde firmaya TL cinsinden ödeme yapılırken firma vadesi geldiğinde geri ödemeyi genel olarak döviz cinsinden yapıyor.

TCMB son dönemde açıkladığı bazı imkanlarla firmaların geri ödemesinde TL kullanmasına da olanak sağlıyor.

Bankacı turizm firmalarından örnek vererek, "Bu olanak sayesinde mesela Türk turizmciler Rusya'dan gelen turistler için anlaşmalarını dolar yerine ruble üzerinden yapabilecek. Vakti geldiğinde ise reeskont geri ödemelerini ruble üzerinden gerçekleştirebilecek. Bu önemli bir kolaylık" dedi.

Öte yandan Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşen ikili ticaretin bir kısmının lokal para birimleriyle yapılması konusunda da ülke liderlerinin görüşmeleri de devam ediyor.
Liderlerin ziyaretlerinde bu konu gündeme gelirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da son dönemde yaptığı görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu konudaki görüşlerini aktarırken iki lider de konuya sıcak baktığını belirtmişti.

Bankacı sürecin ilerlemesiyle birlikte Türkiye'de oluşabilecek ruble fazlasının enerji başta olmak üzere ise Rusya ile ithalat fazlası verilen alanlardaki ödemeler için
kullanabileceğini belirtti.

Rusya ile ticaret hacmi 2012 yılındaki 33.3 milyar dolardan son dönemde gerek Suriye politikasındaki ayrışma, gerek Rusya'ya yönelik yaptırımlar gerekse uçak krizinin etkisiyle 2016 itibarıyla 17 milyar doların altına indi. Geçen yıl itibarıyla ikili ilişkilerden yeniden iyimser bir süreç başlarken bu sürecin olumlu ekonomik etkilerinin ise bu yıl itibarıyla turizm ve ihracata yansıması bekleniyor.

Rusya'ya 2016 yılında 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken büyük bölümü enerji olmak üzere 15.2 milyar dolar ithalat gerçekleştirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir