"Borsada kar satışları sınırlı kalır"
Oyak Yatırım Menkul Değerler Müdür Yardımcısı Alper Erginol, Cuma günü ve bugün kısmen yurtdışı piyasalardan ayrışan bir İMKB gözlendiğini ve bununda normal olduğunu kaydetti.
Alper Erginol Foreks'e yaptığı açıklamada, İMKB'nin yurtdışı endekslere göre en çok getiri sağlayan borsa olduğunu belirterek, çok primli olan İMKB açısından yurtdışından ayrışma yaşanmasını normal karşıladıklarını ifade etti.
Erginol, makasta İMKB lehine açılma yaşandığına dikkat çekti ve "Bu makasın bir miktar daralmasını normal olarak değerlendiriyoruz. Şu an için İMKB açısından olumsuz bir görüşümüz yok. Aşağı yönlü geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. Çünkü faizler düşüyor ve TL değerini koruyor, ki önümüzdeki dönemde TCMB gibi TL'nin değer kazanma eğilimi içinde olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Müdür Yardımcısı Erginol, yarın TCMB PPK toplantısı olduğuna değinerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü
"TCMB'den faiz indirimi beklememekle birlikte, indirim sürecine yakın olduğunu düşünüyoruz. Bu beklentilerin faizlere yansımasını zaten görüyoruz. Bu durum mali sektöründeki karlılık oranını yüksek tutacaktır. İMKB'de lokomotif sektör olan bankacılık sektöründe karlılık oranı iyi.
Halkbank'ın sonuçlarına bakıldığında, iyi talep geldiğini düşünüyorum. Türk varlıklarına ilgi devam edecek gibi görünüyor. Bütün bunlara bakıldığında, bizi olumsuz etkileyebilecek kar satışları var. Ancak realizasyonlar çok uzamaz diye düşünüyorum. Kar satışları alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. Endeksin 70000 seviyesinin altına gelmemesi gerekiyor.
Bu bölge önemli destek konumunda bulunuyor. Bu seviyenin altına gelinirse hareketin başladığı nokta 68000 bölgesidir. Ancak bu da alım fırsatıdır. 70000-73000 arasında sıkışan bir endeks, yurtdışında olumsuz bir gelişme olmadığı sürece yıl sonuna doğru endeksi yukarı götürebilecektir.
Yurtdışında mali uçurum konusu gündemde. Uzlaşı haberleri geliyor. Cuma günü bu konuya ilişkin görüşmeler vardı. Olumlu mesajlar verildi. Bu hafta görüşme olmayacak gibi. ABD'de Perşembe günü tam gün ve Cuma günü de yarım gün kapalı olacak. Dolayısıyla konu önümüzdeki haftaya kalır gibi. Olumlu mesajlar yurtdışı piyasaları tutacak gibi.
Avrupa'da ise bütçe görüşmeleri bu haftaya damgasını vuracak. İspanya önümüzdeki yılların bütçesini çok kabul edilebilir bulmadı. Ağırlık olarak Yunanistan'ın kredi dilimini serbest bırakılması görüşmelerine yoğunlaşmış olacağız.
Bu hafta için çok yoğun gündem bulunmuyor. ABD bu hafta 1.5 gün tatil. Avrupa tarafından gelen ekonomik veriler kötü. Piyasalar bunun fiyatlanmasını bir miktar gerçekleştirdi. Burada merkez bankalarının tavrı önemli olacak.
Bunlardan biri Japonya. Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı yarın açıklanacak. BOJ'un parasal genişlemeye gitmesi gerekiyor. Japonya son haftada yüzde 6'ya yakın yükseldi ve Asya piyasalarını da yukarıda tuttu. Çin verileri önemli olmaya devam edecektir. Çin'de Hükümet değişikliği olacak. Hükümeti kurulacak olan liderler belli oldu. Çin'in ekonomik sonuçları, büyüme verileri yine ABD'de olduğu gibi tüm dünya gündeminde dikkatle takip edilecek.
ABD tarafında FED' gevşek para politikasına devam edecektir. Tahvil alım programını ve twist operasyonunu uzatacaklar. Miktarı da artırabilirler ki gerekli görüldüğü artırabileceklerini açkılamıştı.
Bol para düşük faiz ortamı devam etmek de kredi notu artan Türkiye'yi olumlu yönde yansıyacak gelişmelerden biri. Bu nedenle kar realizasyonları sınırlı kalır. Yurtdışında ekonomik veya politik alanda majör bir gelişme olmadığı sürece, İMKB'de pozitif ayrışma devam eder. Kar satışları sınırlı kalacaktır.