Kötü gelen ABD verileri piyasalara yaradı

Zayıf ABD verilerinin eylül ayında Fed faiz artışı ihtimalini düşürmesiyle borsada yükseliş devam ederken, dolar 2,93'ün altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, ABD'den dün açıklanan hizmet sektörü verilerinin beklentilerin oldukça altında kalması üzerine Fed'in bu ay faizleri artıracağı beklentilerinin düşmesinin küresel piyasalarda yarattığı olumlu harekete paralel olarak güne pozitif başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 215 puan artışla 78.210 puandan açıldı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,28 oranında değer kazandı.
Dün ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından güçlenen alışlarla 78.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 artışla bu seviyenin hemen altında 77.994,79 puandan tamamlamıştı.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 78.400 ve 79.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, olası düşüşlerde ise 76.500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

BORSAYI VE HİSSELERİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Dolar 2,93'ün altında

Geçen hafta 2.95'in üzerinde işlem gören dün akşam saatlerinde 2.93 civarında olan dolar/TL bu sabah 2.9215/2.9220 seviyesinde bulunuyor.

Dün akşam saatlerinde 3.1120 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1048/3.1055; 3.29 civarındaki euro/TL ise 3.2880/3.2890 seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASALARINI CANLI TAKİP EDİN

Petrol - Altın

Petrol fiyatları erken saatlerdeki kayıplarını silerek yeniden yükselişe geçse de piyasa aktörlerinin üreticiler tarafından petrol üretiminin dondurulması konusunda bir anlaşmaya varılmasına şüpheyle yaklaşması nedeniyle bu yükselişler sınırlı kaldı.

Brent ham petrolün varil fiyatı bu sabah 47.59 dolar, ABD türü ham petrolün varil fiyatı 45.14 dolar oldu.

PETROL FİYATLARINI CANLI TAKİP EDİN

Altın fiyatları ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin bu ay Fed'in faiz artış şansını azaltması üzerine dün yaklaşık yüzde 2 değer kazandıktan sonra bugün de iki buçuk haftanın zirvesini gördü. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 değer kazanarak 1,351.51 dolara yükseldi.

ALTIN FİYATLARINI CANLI TAKİP EDİN

Küresel piyasalar

Fed'in bu ay faiz artırımına gitmeyeceği beklentilerinin artması üzerine ABD hisseleri de dün hafif yükselişler gerçekleştirdi.

Asya borsaları bugün bir yılın zirvesini gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselerek son iki gündeki kazançlarını yüzde 2.7'ye çıkardı.

Japonya'da ise Nikkei endeksi yenin dolar karşısında hızlı bir şekilde değer kazanmasının ardından yüzde 0.7 düştü.

Asya piyasalarında yaşanan olumlu havanın bu sabah Avrupa borsalarına da yansıması ve endekslerin güne artıda başlamaları bekleniyor.

IG analistleri FTSE 100'ün 16, Dax'ın 13 ve Cac'ın 9 puan artıda açıalcağını tahmin ediyorlar.

KÜRESEL BORSALARI TAKİP EDİN

Piyasaların gündemi

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü aktivite verileri 51.4'e gerileyerek son altı buçuk yılın en zayıf seviyesine düşerken, Fed'in bu ay faizleri artıracağı beklentilerinde de düşüşe yol açtı.

Ayrıca San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın faiz artışlarının "ABD tarihinin en yavaş temposunda" gerçekleşmesini beklediği açıklaması da piyasalardaki rahatlamaya katkı yapsa da Williams Eylül'de faiz artış ihtimalinin hâlâ masada olduğunu söyledi.

Yurt dışında bugün 11:00'daki İngiltere sanayi üretimi dışında kritik bir veri bulunmazken, yurt içinde önemli bir veri bulunmuyor.

Analistler, yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde artan teşvik beklentilerinin pay piyasalarını pozitif etkilediğini belirterek, bu akşam ABD'de açıklanacak Bej Kitap Raporu ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir