Piyasalar haftaya alımlarla başladı

Küresel piyasalarda yaşanan pozitif seyir sonrasında Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününe 448 puanlık artışla başlarken, dolar 2,95 seviyesinin altında açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar
ABD'de beklentilerin altında açıklanan istihdam verisi Fed'in faizleri bu aydan itibaren artıracağı beklentisini hafif de olsa azaltarak küresel piyasalarının primli seyir izlemesini sağlarken, iç piyasalar da yurtdışına paralel haftaya alıcılı başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, haftaya 448 puan artışla 77.332 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,58 oranında değer kazandı.

BORSA İSTANBUL'U TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Cuma günü ABD verisiyle 2.96'nın üzerinden 2.94'lü seviyelere gerileyen dolar/TL, günü 2.9480 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah 2.9450/2.9465 seviyesinde bulunuyor.

Cuma akşam 3.1270 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1182/3.1200, 3.3050 civarındaki euro/TL ise 3.2916/3.2939 seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASALARINI CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Petrol - Altın

Ham petrol piyasasın üreticilerinin düşük fiyatları yükseltme çabalarına karşılık küresel arz fazlası endişeleri devam ederken, petrol fiyatları da Cuma günü kaydettiği yüzde 3 kazanımı geri verdi.

PETROL FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 46.65 dolar, ABD hafif petrolün varil fiyatı da 44.2 dolar seviyesinde bulunuyor.

Altın fiyatları ise, Cuma günkü yüzde 1'in üzerindeki yükselişin ardından bugün yatay seyrediyor. Spot altının fiyatı 1,324.16'da yatay seyrediyor.

ALTIN FİYATLARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Küresel borsalarda son durum

Asya borsaları, Cuma günü açıklanan tahminlerden zayıf ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD'de bu aydan itibaren faizlerin artırılacağı beklentilerini hafifletmesine paralel olarak yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 1 primle üç ayın zirvesini gördü.

KÜRESEL BORSALARI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

ABD vadelileri bu sabah pozitif tarafta hareket ediyor. Avrupa borsalarının haftaya alıcılı başlaması bekleniyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos ayında 151,000 ile 180,000 olan tahminlerinden daha az yükseldi. Enflasyon baskılarını bir göstergesi olan ortalama ücret artışı da yüzde 0.1 ile yüzde 0.2 olan beklentilerin altında kaldı.

Tarım dışı istihdamın beklentilerden daha az artmasına karşılık Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Cuma günkü konuşmasında ABD ekonomisinin daha yüksek faiz oranlarına dayanabilecek kadar güçlü olduğuna dair belirtiler olduğuna dikkat çekti.

İstihdam rakamlarının ardından finans piyasalarında Eylül ayında faizlerin artırılması için görülen olasılık CME FedWatch verilerine göre yüzde 24'ten yüzde 21'e geriledi. Aralık ayında faiz artırım ihtimali ise yüzde 53.6'dan yüzde 54.2'ye yükseldi.

Enflasyon beklenenden iyi geldi

Bugün, ağustos ayı enflasyon verisi takip edilecek. Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Ağustos ayında medyan bazında 0.15 düşüş beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8 seviyesinde.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,03 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,51 artış gösterdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir