Petrolde fiyat çıkmazı

KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Bilirgen, makroekonomik etkiler nedeniyle petrol fiyatlarının 2018’de ortalama 60 ile 65 dolar seviyesinde seyredeceği tahmininde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KPMG mart ayı petrol ve gaz analizini yayımladı. Analizde, dünya ekonomilerinde yaşanan büyümenin petrol talebini olumlu yönde etkilediğine; ancak enflasyonist baskı etkisiyle düşüşe geçen sermaye piyasası faaliyetlerinin petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

Mart 2018 analizini değerlendiren KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen, “Küresel ekonomilerin büyüme ivmesi petrol talebini artırıcı etki yaparken; büyümeden kaynaklı olarak artan enflasyon beklentisi ve tahvil faizlerinde görülen artış gibi makroekonomik etkiler ise petrol fiyat artışını baskılıyor” dedi.

Talep artışı sürecek

Bilirgen “Negatif yönlü seyreden piyasalarla birlikte petrol fiyatları da son dönemlerdeki zirve seviyelerinden geri çekilmeye başladı. Bununla birlikte, dünya genelinde yaşanan güçlü büyüme aynı zamanda petrol tüketiminin de artması anlamına da geliyor. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre özellikle Çin’de devreye girecek olan Brent petrol vadeli işlem sözleşmelerinin de etkisiyle petrol talebinin 2018’de de günlük 1,9 milyon varil üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor” şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri olan kaya petrolüne de değinen Bilirgen, şöyle devam etti

“Kaya petrolü de mevcut finansal ve makroekonomik koşullardan etkileniyor ve ilave finansman kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Yıl boyunca petrol fiyatı ortalama 60 dolar seviyesinde kalması halinde, kaya petrolü üreticilerinin sadece mevcut üretimin korunması için gerekli finansman açığı 20 milyar dolar civarında. Buna rağmen, kaya petrolü ve gazı sektördeki dengeleri bozmaya devam ediyor. Kaya petrolünün dikkat çekici etkisiyle, küresel ham petrol fiyatları son üç yılda 120 dolar seviyelerinden buralara kadar geriledi.”

Elektrikli araçların etkisi

Jeopolitik gelişmelerin de petrol ve doğalgaz piyasaları tarafından yakından takip edildiğini belirten Bilirgen, “Örnek olarak, Trump'ın atadığı son üst düzey yetkililer, İran'a karşı sert bir tutum takınılacağı beklentilerini artırdı. Bu gibi kısa dönem gelişmelerinin piyasalarda kalıcı etki yapıp yapmayacağını zaman gösterecek” dedi.

Bilirgen “Uzun vadeli bir perspektiften baktığımızda, ulaştırma sektörünün gelecekteki elektrifikasyonuyla ilgili oldukça iddialı olan sektör beklentileri uzun vadeli petrol talebi tahminlerini oldukça zorlaştırıyor ve petrol fiyatlarının uzun dönemde 70 doların üzerinde seyretmesi olasılığını oldukça düşürüyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir