Petrol fiyatları iki günde yüzde 5 düştü

ABD ham petrol stokları beklentilerin üzerinde gelince ham petrol fiyatları düşüşü sürdürerek 40 doların altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

ABD Enerji Bilgi Yönetimi tarafından dün açıklanan “Haftalık Ham Petrol Envanter Kayıtları” 9,3 milyon civarında bir artış kaydederek beklentilerin oldukça üzerinde geldi. 

ABD'de stokların beklentilerin üzerinde gelmesi ham petrol fiyatlarındaki düşüşü tetikleyen ana etken olurken, son 2 işlem gününde yüzde 5 civarında değer kaybı ile tekrar 40 dolar seviyesinin altına inildi. 

Bu sabah piyasaların açılış saatlerinde ABD hafif petrolü 39,55 dolar, Brent petrolü 40,38 dolar seviyelerinde hareket ediyor. 

Analistler, bu düşüşe rağmen yine de yukarı yönlü kanal içerisinde pozitif görünüm sergileyen ham petrolde 40 dolar seviyesinin kontrol noktası olarak takip edilebileceğini belirtiyor.

Dikkat çeken açıklamalar

Suudi Arabistan merkezli petrokimya devi SABIC’in Başkan Yardımcısı Yusuf Al-Beryan yaptığı açıklamada, küresel petrol piyasalarında bir miktar istikrarın sağlandığını açıklamış bu yıl ve 2017'nin sektör için zorlu geçeceğini ancak 2018 ve sonrası için görünümün iyimser olduğunu vurgulamıştır. Yusuf Al-Beryan, fiyatların henüz görmeyi arzu edilen seviyelerde olmadığını, 2016 yılı sonunda fiyatların varil başına 60 dolar civarında olmasını beklediğini söyledi. 

Ayrıca BP şirketinin baş ekonomisti Spencer Dale, bu yıl petrol talebinde güçlü büyüme beklediğini açıkladı.