Çetinkaya: Sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruz
TCMB Başkanı Çetinkaya, "Uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruz, bu çok uzak bir tarih olmayabilir" açıklamasını yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantıda sunum yaptı.
Çetinkaya bankanın sadeleşme politikasıyla ilgili olarak, "Sadeleşme konusunda duruşumuz net ve hala aynı duruşu koruyoruz. PPK önümüzdeki dönemde süreci değerlendirecektir. Uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruz, bu çok uzak bir tarih olmayabilir" açıklamasını yaptı.
Para politikasında enflasyon dikkate alınacak
Önümüzdeki dönemde de fiyat istikrarlı odaklı çerçeveyi korumaya devam edeceklerini belirten Çetinkaya, para politikası kararlarının enflasyon dikkate alınarak oluşturulacağını söyledi.
Enflasyon hedefinin orta vadede yüzde 5 olarak korunduğunu bildiren Çetinkaya, "Son çeyrekte iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanma öngörülmektedir. 2017 yılında ihracat kanalından büyümeye gelecek desteğin artacağını öngörüyoruz. Toplam talep koşulların enflasyona katkısının aşağı yönlü olacağını bekliyoruz. Petroldeki yükseliş önümüzdeki yıl cari dengede aşağı yönlü bir risk oluşturuyor.Turizm ve dış ticaretin etkisi cari açık üzerindeki petrol riskini dengeleyecektir" ifadelerini kullandı.
'Normalleşme' ihracatı olumlu etkiledi
Başkan Çetinkaya, dış pazarlarda çeşitlenme esnekliğinin ihracatı desteklediğini söyleyerek, "Yakın döneme dair veriler Rusya ile başlayan normalleşmenin ihracatı olumlu yönde etkilediğine işaret ediyor." şeklinde konuştu.
Yıl sonu enflasyon hedefi korunuyor
Merkez Bankası olarak TL'deki değer kaybını yakından takip ettiklerini ifade eden Çetinkaya, "Ticareti kredi standartları bir ölçüde sıkılığını koruyor. Döviz kuru hareketlerinin enflasyon üzerinde etkisi sınırlı kaldı. Çekirdek enflasyon düşüş eğiliminde. Son dönemdeki kur gelişmeleri ve vergi ayarlamalarına rağmen yüzde 7,5 olan 2016 yıl sonu enflasyon tahminini korumaktayız" dedi.
Sadeleşme adımı tamamlanacak
Çetinkaya MB'nin para politikasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Sadeleşme konusunda duruşumuz net ve hala aynı duruşu koruyoruz. Sadeleşme açısından hedeflediğimiz kazanımları büyük ölçüde elde etmiş durumdayız. Yüksek frekanslı para politikası uygulamıyoruz. PPK önümüzdeki dönemde süreci değerlendirecektir. Uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımını tamamlamayı planlıyoruz, bu çok uzak bir tarih olmayabilir."
Çetinkaya'nın konuşmalarından diğer satırbaşları...
- MB'nin politika duruşu, enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici, finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumaktadır.
- Gelişmeleri yakından takip ederek elimizdeki bütün araçları doğru yerde kullanmaya gayret ediyoruz.
- Döviz piyasasına dair seçici tedbirler almaya devam ettik.
- Para politikasını oluştururken şokların geçici/kalıcılığını değerlendireceğiz.
- Fiyat istikrarının ekonomik istikrar açısından öneminin kamuoyu ile paylaşılması iletişim politikasının temel önceliklerinden biri.
- Ana çerçevemizi korumaya devam edeceğiz.
- (Dolar bozdurma kampanyaları) Yerel paranın değerinin korunması, ticarette ana değişim aracı olarak kullanılması son derece önemli.
- (Dolar bozdurma kampanyaları) Buradaki yaklaşımı destekliyoruz.
- TL'nin değerinin korunması ve ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde elbette bizde desteğimizi veriyor olacağız.
- EKK'dan Merkez Bankası adımlarına dair ilave bilgi gelmeyecektir.
- MB olarak döviz kuruna bakışımızı net bir biçimde fiyat ve finansal istikrar çerçevesinde şekillendiriyoruz.
- Brüt rezervlerde dönem dönem dalgalanmalar görülebilir, rezervlerin yeterli olduğunu her zaman paylaştık.
- MB olarak rezervlerimizi artırma yönünde adımlar atacağımızı daha önce açıklamıştık.
- Merkez Bankası döviz piyasasında likidite konusunda aktif olmaya devam ediyor.
- Döviz satım ihaleleri gibi araçlar da gerekirse kullanılabilir.
- ÖTV ile yüzde 7,5 yıl sonu enflasyonu üzerine bir miktar yukarı yönlü risklerin geldiğini söyleyebilirim.
- Tüm araçlarımızı uygun bir bileşimle kullanmaya devam edeceğiz.
Merkez Bankası'nın 2017 yılı Para ve Kur Politikası metninde şu açıklamalar yer aldı:
- Sadeleşme sürecinde, Merkez Bankası temel fonlama aracının 1 hafta vadeli repo işlemleri olması hedeflenmektedir.
- Gerek duyulmayan günlerde ihale açılmayabileceği gibi, koşulların gerektirmesi durumunda, vadesi 91 günü aşmayacak şekilde geleneksel yöntemle repo ihaleleri açılabilecek, gerekli görülmesi durumunda TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek.
- Gerekli görülmesi halinde geleneksel ihale yöntemi ile bir hafta vadeli "Gün İçi Repo İhalesi" açılabilecek.
- 2016 yılı için nominal 14 milyar TL olarak belirlenen açık piyasa işlemleri portföy büyüklüğünün ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2017 yılında 15 milyar TL olarak belirlenmesi planlanıyor.
- Söz konusu kıymetler uygun görülen aylarda, ilgili ayın ilk iş günü saat 1000'da ilan edilecek olan DİBS veya kira sertifikaları ile yenilenecek.
- Her bir ihale tutarı nominal en fazla 150 milyon TL olacak.
- 2016 sonunda yaklaşık 16.5 milyar dolar olması beklenen reeskont kredi kullanımının 2017 yılında 18 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
- 2016 sonunda 15.4 milyar dolar olması beklenen TCMB döviz rezervlerine katkısının 2017'de 16.1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
- Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerin artırılmasıamacıyla; TL karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacaktır.