Nasdaq, BIST üzerinden Avrasya’ya açılacak!
Nasdaq OMX Başkan Yardımcısı Frucher, BIST ile işbirliğini daha da ileriye götürmeyi amaçladıklarını belirterek "Son 10 yılda piyasalarda var olmak için en ısrarcı ülkelerden birisi Türkiye oldu" dedi
UĞUR YILMAZ
Dünyanın en büyük menkul kıymetler borsasını bünyesinde bulunduran Nasdaq OMX, ortağı olduğu Borsa İstanbul (BIST) ile daha ileri bir işbirliği hedefliyor. Nasdaq OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, bir süredir Balkanlar ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde görüşmeler yürüten Borsa İstanbul’u küresel ve bölgesel pazar olarak gördüklerini söyledi. 5. İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşan Frucher, Türkiye piyasalarında regülasyonların çok güçlü olduğunu ve dünya standartlarında teknoloji kullanıldığını ifade ederek, “Son 10 yılda piyasalarda var olmak için en ısrarcı olan ülkelerden biri Türkiye’ydi. İstanbul’un bir finans merkezine dönüşmesi sürecinde ortaklığımızı yalnızca Borsa İstanbul ile sınırlamak değil, Türkiye ile genel olarak ortaklık yapmak istiyoruz” diye konuştu. Bu arada, Borsa İstanbul’u bölgesel bir piyasa haline getirme çabaları çerçevesinde BIST ve Kazakistan Borsası (KAZE) arasında piyasalar, kotasyon, ürünler, teknoloji ve know-how paylaşımı konularında işbirliğini ön gören stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.
NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, Borsa İstanbul ile ortaklıklarının kendileri açısından temel sebebini açıklarken “Borsa İstanbul ile ortak olmamamızın sebebi bu bölgede büyümek. Bu zor bölgede büyümek için gerekli insan kaynağına bile sahip değiliz” dedi. Frucher, bir süredir Balkanlar ve Türki Cumhuriyetler’de görüşmeler yürüten Borsa İstanbul’u küresel ve bölgesel pazar olarak gördüklerini söyledi. Frucher, bu bölgenin de Avrasya ve bazı Ortadoğu ülkeleri olduğu mesajını verirken “Ortadoğu’da şeff afl ığa karşı direnç var. Büyük aile şirketleri şeff af olmak istemiyor. Türkiye piyasalarında regülasyonlar çok güçlü, şeff aflık yüksek ve artık dünya standartlarında teknoloji var” değerlendirmesini yaptı.
Zirve devam ederken Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada ise Kazakistan Borsası ile kotasyon, ürünler, teknoloji ve know-how paylaşımı konularında stratejik ortaklık anlaşması imzalandığı duyuruldu.
15 ülkeden toplam 64 konuşmacının yer aldığı 2 gün sürecek olan 5. İstanbul Finans Zirvesi (IFS) dün İstanbul’da başladı. Zirvenin açılış seremonisinde Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İstanbul Finans Zirvesi (IFS) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek konuşurken, NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher da zirvenin ilk oturumunda söz aldı. Zirve bugün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın katılımı ile devam edecek.
Borsa İstanbul anlaşmasında saygınlığımızı ortaya koyduk
Zirvenin ardından DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Frucher, “Türkiye’nin finansal piyasalara odaklanmış başarılı bir vizyon var, çok iyi işler yapıyor. Finansal piyasaların gelişimi için ilk olarak teknolojiye ayak uydurmak gerekiyor. Bunun ardından ilerlemek gerekiyor. Son on yılda piyasalarda var olmak için en ısrarcı olan ülkelerden biri Türkiye’ydi. İstanbul’un bir finans merkezine dönüşmesi sürecinde ortaklığımızı yalnızca Borsa İstanbul ile sınırlamak değil, Türkiye ile genel olarak ortaklık yapmak istiyoruz. Borsa İstanbul ile ortak olurken saygınlığımız ortaya koyduk. Bu nedenle Türkiye’nin önemli bir merkeze dönüşmesi bizim için bu ortaklıktaki en büyük başarı olacak” diye konuştu.
Dünyanın en büyük fonları Borsa İstanbul'dan pay almak istiyor
Türkiye’nin finansal merkez olmak için şimdiye kadar ne yapıyorsa aynen devam etmesi gerektiğini belirten Frucher, “Likiditeyi artırmalı, piyasadaki insanları eğitmeli ve güçlü yerel şirketleri piyasaya çekebilmelisiniz. Türkiye’de piyasaya entegrasyon düşük. Bu negatif bir durum gibi görünse de aslında bir fırsat. Biz bu büyük fırsatı görüp bir parçası olmak istedik” dedi. Borsa İstanbul’daki paylarını artırma noktasında halka arzı bekleyip görmek istediklerini belirten Frucher, “Yüzde 5’lik payımız ile biz küçük bir ortağız. Dünyanın en büyük fonları Borsa İstanbul’dan pay almak istiyor. Bölgesel bir merkez olma noktasında bu uluslararası fonların gelmesi çok önemli” diye konuştu.
Frucher, Borsa İstanbul’da çok iyi bir kamu politikasının izlendiğini belirterek, sürecin başında piyasaların entegrasyonunun geldiğini, bunu yapabilmek için de teknoloji entegrasyonun yapılmasının gerektiğini, vurguladı. Borsa İstanbul’un bu ortak teknoloji entegrasyonunu yaptığına dikkati çeken Frucher, “Dünyada bunu yapan başka kimse görmedim. Biz buna baktık ve bu müthiş bir fırsat dedik” ifadelerini kullandı.
Finans merkezinin karma bir yapısı olması gerekiyor
Frucher, İstanbul’un finans merkezisi olması noktasında yabancı ortaklığa vurgu yaparak, “Birçok ülkede dışardan ortak geldiği zaman eleştiri görülür ve neden dışarıdan insan getirildiği sorulur. Cevap ise bizler bu pastayı daha fazla büyütmek için sermaye yatırımına ihtiyaç duyuyoruz ve insanların bu borsaya kaydolması, burada faaliyet göstermesi, yatırım yapması gerekir. Neresi olursa olsun bir finans merkezinin dinamik ve karma bir yapısının olması lazım. Yerel ve uluslararasını birleştirmesi gerekir. İstanbul’da ben bunu görüyorum” diye konuştu.
İslami finans büyümeye devam edecek
Zirvenin öğleden sonra düzenlenen İnovatif Gelişim Altyapı Finansman Methddlapı başlıklı panelde konuşan HSBC Birleşik Arap Emirlikleri Küresel Sermaye Finansmanı Yöneticisi Muhammed Davud, “Önümüzdeki 10 yıllık zaman zarfı içinde İslami finans çok sağlıklı düzeyde büyümeye devam edecek. İslami finansın işlediği çoğu piyasada aslında bankacılık sektörünün penetrasyonu çok düşük. İslami finansın yaptığı şey şu; geleneksel likidite fonlarının daha iyi çalışan bir sistem haline dönüşmesini sağlıyoruz” dedi.
Alman KfW Kalkınma Bankası Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Direktörü Christoph Tiskens de "Avrupa’daki en büyük kamu teşvik bankalarından biriyiz. Bir kalkınma bankası olarak kamu finansmanı ihtiyaçlarını hedefl iyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Malezya Khazanah Nasional Berhad Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdürü Mohd Izani Ghani ise farklı ülkelerde geniş bir portföye sahip olduklarını ve sektör bazında mali hizmetler, sağlık, altyapı, inşaat, turizm gibi alanlarda çalışmalarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.