Morgan Stanley, Moody's'in kararını değerlendirdi
Morgan Stanley, Türkiye'nin belli koşulları yerine getirmesi halinde not indirimi yankılarının hem sınırlı hem de kısa ömürlü olacağını söyledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini değerlendiren Morgan Stanley, not indiriminin etkisini Türkiye'nin büyüme ve bütçe disiplini performansının belirleyeceğini bildirdi.
Moodys'in kredi notunu Cuma günü Baa3'ten Ba1'e indirmesinin etkilerinin hala bilinmez olduğunu belirten Morgan Stanley, "Bununla birlikte bizim bildiğimiz, Türkiye'nin gerek ekonomik gerekse finansal olarak son birkaç yılda göreceli olarak iyi performans gösterdiği, kendi özel durumundan kaynaklı risklere rağmen beklenenden daha iyi performans göstererek yatırımcıları şaşırtığı" ifadelerini kullandı.
Ultra düşük faiz oranlarının ve düşük enerji fiyatlarının yarattığı olumlu global şartların dışında, dirençli büyüme ve devam eden mali disiplinin Türkiye için büyük tamponlar olarak hareket ettiğini belirten Morgan Stanley, "Bizim görüşümüze göre, birçok benzer ülke cansız büyüme ve kötüleşen mali pozisyonun sıkıntılarını yaşarken, bu faktörler Türkiye'de göreceli olarak iyi bir makro hikaye oluşturulmasında rol oynadılar. Bu bakımdan, eğer Türkiye güçlü büyümeyi, bütçe performansı disiplinini, kurumları güçlendirimeyi devam ettirmeyi başarır ise, not indirimin yankıları hem sınırlı hem de kısa ömürlü olur" dedi.
"Büyüme bir miktar yavaşlayacak, ancak benzerlerinden daha iyi olacak"
Raporunda Türkiye'de, beklentilerden zayıf 2. çeyrek GSYH rakamı ve 3. çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin daha zayıf büyümeye işaret etmesi nedeniyle, yüzde 3'ün üzerinde büyüme oranının sürdürülebilirliği konusunda bazı endişeler olduğunu ifade eden Morgan Stanley, Moodys'in not indirimini kararının bu durumu daha da kötüleştirmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
"Biz, gevşek para politikası ve makro ihtiyati politikaların 4. çeyrekten itibaren büyümeye bir miktar destek vermesini beklemeye devam ediyoruz. Bununla birlikte 2016 için yüzde 3,3 olan büyüme tahminimizi devam ettiriyoruz. Son gelişmeler sonrasında büyüme tahmini için riskler aşağı eğilimli" ifadelerini kullanan Morgan Stanley, iç talep tarafından yönlendiriliyor olması nedeniyle büyümenin yapısının daha az ideal göründüğünü de savundu.
Morgan Stanley ayrıca, son yıllarda negatif olan verimlilik böyümüsinin güçlü büyüme performansının sürdürülebilirliği konusunda en büyük endişe oladığını ve Moodys'in not indiriminin aha yönlendiricilerinden biri olduğunu da vurguladı.
TCMB'nin ekim toplantısında faiz koridorunun alt ve üst bandını 25'er baz pfuan indireceğini tahmin eden Morgan Stanley, bu faiz indirimleri sonrasında TL'de yaşanacak değer kayıplarının TCMB'yi tek oranlı faiz politikasını düşünmeye yönlendireceğine inadıklarını da belirtti.