Moody's, Türk bankaların notlarını değiştirdi

Kuruluş, Türkiye'nin ülke ekonomisindeki düzelmeye bağlı olarak bankaların çeşitli notlarında iyileştirmeler yaparken, bazı notları düşürdü, bazılarını da teyit etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
LONDRA - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 16 Türk banka ve finans kuruluşunun notlarını revize etti. Yapılan açıklamaya göre değişiklik kararlarında üç neden etkili oldu. 
 
 
Ülke notundaki, hazine bonolarına da olumlu yansıyan düzelmenin yanısıra, bankaların güçlü yapıları ile ülke notu arasındaki ilişki bazı bankalara da olumlu yansırken; üç yabancı bankanın yurtdışındaki ana sermayedarlarının zaafiyetleri bu bankalara olumsuz etki etti. Bu nedenlerle bazı bankaların notları yükselirken, bazılarınınki düştü, bir kısmının notu da teyit edildi. 
 
 
Buna göre 14 bankanın döviz cinsinden uzun vadeli mevduat kredi notu birer basamak artırılarak Ba2'ye çıkarken, bir bankanınki değişmedi. Akbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İşbank, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi'nin notları ülke notunun etkisiyle yükseltilen tavan notuna paralel olarak Ba2 oldu. Bu notlara sahip 7 bankadan Akbank, Garantibank, İşbank, Vakıflar ve Yapı Kredi'nin döviz cinsinden borç veya ihraççı (issuer) notları da tavandaki yükselme nedeniyle Baa2'ye çıktı. 
 
TL cinsinden mevduat notlarında ise en büyük 7 bankadan Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası'nın notları birer basamak yükselirken, İşbank ve YKB'nin notları değişmedi, Akbank ve Garanti'nin ise birer basamak düştü. 
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir