Milyoner Türkler Avrupa’da gayrimenkul yatırımcısı oldu
Akbank Kurumsal Yatırım ve Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Elinde likiditesi olan yatırımcılar, Avrupa’da ofis, lojistik merkezi ve çeşitli gayrimenkul yatırımları yapıyor" dedi
Ece CEYHUN
LONDRA - Avrupa gayrimenkul sektöründeki varlık fiyatlarının seyri Türk yatırımcılar için yeni bir fırsat penceresi açtı. Türk ‘milyoner’ler kulübü artık küresel gayrimenkul yatırımcısı haline gelirken Akbank Kurumsal Yatırım ve Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Elinde likiditesi olan yatırımcılar, Avrupa’da ofis, lojistik merkezi ve çeşitli gayrimenkul yatırımları yapıyor. Türk yatırımcılar İtalya, İspanya ve Almanya’da gayrimenkul pazarında çok iyi fırsatları yakalamayı biliyorlar” dedi.
Euromoney’nin ödül töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Akbank Kurumsal Yatırım ve Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, özel bankacılık müşterilerinin yapılandırılmış ürünler ya da ‘ilk’ defa ihraç edilen farklı tematik fonlara yöneldiğini anlattı. Son dönemlerde Türk yatırımcıların parasını yurtdışına çıkartmaya çalıştığı iddialarını da sorduğumuz Çelebioğlu, “Türk yatırımcılar yüksek getiriye alışıktır. ‘Paramı İsviçre bankalarında bekleteyim’ anlayışına sahip değildir. Yurtdışına yatırım yapanlar Avrupa’nın içinde bulunduğu darboğaz dolayısıyla gördükleri fırsatları değerlendiriyorlar. Ellerindeki likiditenin bir kısmını buradaki gayrimenkul, ofis ve lojistik merkezi gibi yatırımlar için kullanıyorlar” diye konuştu.
Her ay faiz pazarlığı istemiyor
Yatırımcıları, artık farklı enstrümanlara, daha nitelikli fonlara yönlendirdiklerini de anlatan Çelebioğlu, “Yatırımcı her ay bizimle faiz pazarlığı yapmak yerine parasını farklı enstrümanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu durum riski de dağıtmalarını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
Bu grubun son dönemdeki yatırım tercihlerini sorduğumuzda ise Çelebioğlu, daha fazla yapılandırılmış ürünlere ve ‘ilk’ defa çıkartılan fonlara bir teveccüh olduğunu da aktardı. Çelebioğlu, bu fonlara örnek olarak da gayrimenkul yatırım fonu, döviz eurbond fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu örneğini verdi.
Uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak Türkiye gibi ülkelerde gözlenen döviz kuru dalgalanmalarının yatırımcıların döviz cinsi fonlara da ilgisini artırdığını ifade eden Çelebioğlu, bunlara özel dolar ve euro bazlı fonlar sunduklarını belirtti. Çelebioğlu, banka olarak özel bankacılık segmentinde müşterilerinin kendilerinden farklı hizmet anlayışı beklediğini vurgulayarak, “Bizden yüksek getiriden ziyade güvenilirlik, hizmet kalitesi ve ürün çeşitliliği talebinde bulunuyorlar” diye konuştu.
Özel bankacılık alanında Türkiye’de 5 bin 600 müşterinin 20 milyar TL’lik portföyünü yönettiklerini anlatan Levent Çelebioğlu, son bir yılda bu rakamın 4 milyar TL büyüdüğü bilgisini de verdi. Çelebioğlu, 2017 yılında da büyümeye devam edeceklerini belirterek “Özel bankacılık pazarında payımız yüzde 10-12. Hedefimiz bu yıl portföy büyüklüğümüzü yüzde 20 artırmak” dedi.
Dünyada para deklare oldu
Geçen yıl özel bankacılık birimleri açısından Varlık Barışı’nın da önemli bir hareket getirdiğine işaret eden Levent Çelebioğlu, şunları anlattı: “Türkiye’nin OECD ülkeleri ile aynı anda Varlık Barışı kararı alması çok doğru ve önemli bir adımdı. Türkiye’de süre esnedi ama tüm OECD ülkelerin harekete geçmesi adeta terörü finanse eden paranın kilitlenmesini sağladı. Tüm dünyada para deklare oldu. Hazirana kadar devam eden süreçte yaklaşık 5 milyar dolara yakın bir paranın Varlık Barışı ile gelmesini bekliyoruz. Pek çok müşterimiz bizden vergi danışmanlığı da alarak sürece katıldı. Son günleri daha da hareketli geçecektir. Parasını getiren geri götürebilir denildiği için üçte biri de orijin ülkesine geri döndü.”
Foreks’e gelen önlemler doğru
Foreks piyasasındaki yeni düzenlemelerle ilgili olarak da Çelebioğlu, bireylerin dövizle borçlanmasının yasaklandığı dönemde de pek çok kişinin konuya çok eleştirel yaklaştığını hatırlatarak “O gün çok itiraz edilen bu kararın bugün ne kadar doğru olduğunu görüyoruz” dedi. Özel bankacılık müşterilerinin kaldıraç ve risk alma konusunda çok dikkatli olduğunu da sözlerine ekleyen Çelebioğlu, alınan önlemlerin yararlı bulduğunu ifade etti. Çelebioğlu, “Kolay para kazanmayan, kolay risk alamıyor” dedi.
Genç milyonerleri eğitiyor
Akbank Özel Bankacılık olarak mottolarını ‘varlığın gelecek nesillere aktarılması’ olarak belirlediklerini de anlatan Levent Çelebioğlu, “Aile boyu hizmet veriyoruz” dedi. Çelebioğlu, bu konuda yaptıkları çalışmalardan birinin de özel bankacılık müşterilerinin lise ve üniversite çağındaki çocuklarına finansal okur yazarlık eğitimleri olduğunu aktardı. Akbank Private Banking’in bu yıl uygulamaya koyduğu Sabancı Üniversitesi ve CEF (Center of Excellence in Finance) işbirliğiyle hazırlanan eğitim programı “Next Generation” da gençler önce Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil ile güne başlarken ardından bankanın Hazine bölümü ile Ak Yatırım ve Ak Portföy’ü gezerek parayı yönetmeyi yerinde öğreniyorlar. Daha sonra Prof. Dr. Özgür Demirtaş ile biraraya gelen gençler aile varlığının sorumluluğu, yatırım ürünleri, risk kavramı, global ekonomi ve filantropi (bağış danışmanlığı) tasarruf konularında sorularına cevap buluyorlar. Levent Çelebioğlu, “Mesela hisse senedinde ‘hisse oynadık’ diyorsa onu da düzeltiyoruz. ‘Oynamıyoruz, yatırım yapıyoruz’ diyoruz. Next Generation Programı ile şimdiden iyi birer yatırımcı olmalarının önünü açıyoruz. Gençler bize en fazla aile bireylerinin mesleklerinde devam edip etmemeyi soruyorlar” dedi.
10’uncu defa ‘En İyi Özel Banka’ ödülünü aldı
Euromoney’nin “Best Private Banking in Turkey” (En İyi Özel Bankacılık) ödülünü bu yıl da Akbank Private Banking kazandı. Bu unvanı son sekiz yıldır üst üste alan Akbank Private Banking, bu yıl 10. kez bu ödülün sahibi olarak, zor bir rekora da imza attı. Akbank’ın bu başarısına ayrıca bu yıl ilk kez kazandığı “Yılın En İyi Yüksek Varlık Yönetimi Hizmetleri (UHNW) Ödülü” de eşlik etti.
Ultra milyonerlerin varlık büyüklüğü oranı yüzde 30
Akbank Private Banking Bölüm Başkanı Didem Bağrıaçık ise varlık büyüklüğü 1-5 milyon TL olan müşterilerini 'high network' olarak tanımladıklarını bunların müşteri adedine oranının yüzde 75 olduğunu ve varlık büyüklüğüne oranlarının ise yüzde 26 olduğunu söyledi. Bağrıaçık, 'very high network' olarak tanımladıkları 5-30 milyon TL varlık büyüklüğü olan müşterilerinin de toplam müşterilere oranının yüzde 22 ve varlık büyüklüğüne oranının ise yüzde 37 olduğu bilgisini paylaştı. Bağrıaçık, bu yıl kendilerine ikinci ödülü getiren ultra high network grubunun ise 30 milyon TL’den fazla varlığı olan müşteri grubundan oluştuğunu ve müşteri adedinin yüzde 3’ünü oluşturan bu grubun varlık büyüklüğü oranının ise yüzde 37 olduğunu kaydetti.
Gaziantep’te para yatırıma gidiyor
Özel bankacılık müşterilerinin bölgelere göre yatırım tercihlerini değerlendiren Levent Çelebioğlu, “Örneğin Gaziantep’teki bu segmentteki müşterilerimiz elde ettikleri getirileri hemen yeni yatırımlara yönlendiriyor. Kazandıkları parayla tekrar para kazanmayı değil, yeni üretim için yatırımı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.