Merkez Bankası, BİST'te fonlama yapmadı
TCMB yüzde 9.25 faiz oranından BIST'te fonlama yapmadı, ortalama fonlama maliyeti düne göre 10 baz puan civarında yükselmiş olacak ve 5 yılın yeni zirvesine yükselecek.
Merkez Bankası (TCMB) yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyonlarını sıfıra çekerek para politikasında sıkılaştırma adımlarına devam ederken bankacılar ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10.80'e yükselmesini bekliyorlar.
TCMB'nin bugün BIST kotasyon yoluyla 6 milyar TL tutarında dönüşü bulunmasına karşın bu piyasadan fonlama yapmadı.
TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti düne göre 10 baz puan civarında yükselmiş olacak ve 5 yılın yeni zirvesine yükselecek.
Böylece ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre artış bugün itibarıyla 250 baz puana ulaştı. Son bir haftadaki artış ise 45 baz puan civarında şekilleniyor.
Bir bankanın likidite masası yöneticisi, "TCMB'nin sıkılaştırma adımları devam ediyor. Bugün piyasanın ihtiyacımıza baktığımızda yaklaşık 80 milyar TL'nin yüzde 11 ile fonlanmasını bekliyoruz. Bu da fonlama maliyetini yüzde 10.80'e taşıyacaktır" dedi.
TCMB geçen yıl faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği 250 baz puanlık indirimin ardından TL'deki değer kaybının belirginleşmesiyle Kasım ayında politika faizini üç yıl sonra ilk kez artırdı.
TCMB politika faizini 50 baz puan faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan artırmıştı. TCMB Ocak ayında ise bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 8.5'ten yüzde 9.25'e yükseltti.
Banka ayrıca geç likidite penceresi faiz oranlarında borç verme faiz oranı yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltti.
TCMB'nin likidite adımları piyasalarda yakından izlenirken fonlama maliyetinin faiz yüzde 11 faizden gerçekleştirilen geç likidite fonlamasına oldukça yaklaşması önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) kararının da önemini artırıyor.
Enflasyonun çift haneye yükselmesi sonrası bu toplantıda TCMB'nin daha fazla sıkılaştıma yapmak adına özellikle GLP faiz oranlarını daha fazla artırıp artırmayacağı yakından izleniyor.