Mahallenin bakkalı, süpermarkete karşı 'Açık POS'la kafa tutacak
Şekerbank, 'AÇIK' Platformu kapsamında esnafa özel 'AÇIK POS'u geliştirdi. Esnafın iş hacmini artırmayı hedefleyen uygulamayla, 100 liraya kadar nakit çekimi, anlaşmalı kurumların fatura ödemeleri, kontör yüklemeleri yapılabilecek.
Kezban KARABOĞA
KIRŞEHİR - Bu yıl 60'ıncı yılını kutlayan Şekerbank'ın 'AÇIK' platformu kapsamında geliştirdiği AÇIK POS uygulamasıyla mahalle esnafı, süpermarketle rekabet edebilecek. AÇIK POS'ta bütün bölgelerden talep olmakla birlikte özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nin ağırlığı oluşturduğu bine yakın talep topladıklarını belirten Şekerbank Genel Müdürü Meriç uluşahin, yıl sonuna kadar 4 bin AÇIK POS'a ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Uluşahin, önümüzdeki yıl içinde burayı çok farklı ürünlerle destekleyeceğiz dedi.
Esnafın satış hacmini artırmaya yönelik pek çok özelliğe sahip AÇIK POS ile üreticiler her ayın belirli günleri veya her tedarikçi kendi gününde kampanya, indirim yapabilecek. Esnaf, AÇIK POS platformunu kullanan tedarikçilerin ürünlerinin stok takibini yapabilecek ve yine AÇIK POS'un kullanıldığı yerlerden 100 liraya nakit çekebilme imkanına sahip olabilecek. Anlaşmalı kurumlardan fatura ödemelerini kabul edebilecek. Anlaşmalı operatörlerin kontör yüklemelerinin de esnaf üzerinden yapılabilecek. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin AÇIK POS uygulamasıyla ilgili, "En büyük amacımız esnafımızın iş hacmini ve esnafın farkındılığını artırmak. Sadece tüketicileri değil tedarikçileri de bu platforma çekerek esnafımızı biraz daha yüksek cirolara, kuvvetli alt yapılara yöneltecek bir süreci başlattık" diye konuştu.
Esnafa özel 35 ürün geliştirildi
AÇIK Platformu kapsamında 35 farklı ürünle esnafa gittiklerini ve 380 oda ile protokol imzaladıklarını söyleyen Uluşahin, Ahlik geleneğininin ilkelerinden yola çıkarak geliştirdikleri AÇIK Platformu hakkında şöyle konuştu: "Anadolu'ya gittiğimiz zaman ekonominin yüzde 80'ini esnafta ve küçük mikro işletmelerden ve çiftçilerden döndüğünü görüyoruz. Bu dinamizmi daha toplumsal bir farkındalıkla büyütmek gerektiğini düşündük. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonuyla birlikte yaptığımız fikir alışverişlerinde bu yıla özel bankayı öne çıkaran bir kampanya değil ama sadece esnafa bakışı, farkındalığı artıran bir platforma çevirecek bir süreci başlattık. Bundan sonraki aşamada AÇIK POS'la birçok tedarikçiyi bu platformda yanımıza almayı hedefliyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız esnafa verdiğimiz kartın içinde nakti ve gayrinakti krediyi birlikte barındıran bir ürünü de esnafla buluşturmak istiyoruz" dedi.
Yirmi bin çiftçi bankacılıkla tanıştı
Türkiye'de kayıtlı 1.5 milyon esnafın yaklaşık yüzde 45'i yani 700-800 bin arasında henüz bankacılıkla tanışmamış kesimin olduğunu belirten Uluşahin, "Türkiye’de ilk kez sadece Bankamızca uygulanan nakit akışına dayalı kredilendirme yöntemi kapsamında mikro işletmelerin ve esnafın finansmanı için uluslararası kurumlarla işbirliği içindeyiz. Sadece finansman sağlayarak değil, danışmanlık ve eğitim bütçesi ayırarak çalışanlarımızı bu özel kredilendirme sürecine ilişkin eğitiyoruz. Bugüne kadar bu kapsamda 20 bin esnaf, çiftçi ve mikro işletmeyi ilk kez bankacılıkla tanıştırdık" bilgisini verdi.
Esnaf kredilerinde büyüme hedefi yüzde 40
Yurt dışından topladıkları kaynağın yüzde 58'ini esnaf ve mikro işletmelere kullandırdılarını belirten Uluşahin, "Toplam kredi portföyümüzün yüzde 15'ini esnafa kullandırdığımız krediler oluşturuyor. Bu oran sektörde yüzde 6,8 civarındadır. Bunu hep yükseltmeyi hedefliyoruz. Örneğin 5 yıl içinde bu rakamı yüzde 20-22'lere çekmek istiyoruz. Kapımız Esnafa Açık platformuyla 50 bine yakın esnafa ulaştık. Bu alandaki müşteri sayımız yaklaşık 450 bine yükseldi. Bu yıl ise esnaf ve mikro işletme kredilerinde yüzde 40 büyüme hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
2014'te Anadolu kadını için çalışacak
Şu anda 55 bin kadın esnafı kredilendirdikleriniz belirten Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, 2014'te üreten Anadolu kadınına yönelik ürünleri geliştireceğimiz bir yıl olacak dedi. Ahilik geleneğinin, tarihin ilk kadınlar birliğini de içinde barındırdığına dikkat çeken Meriç Uluşahin, sözlerine şöyle devam etti: "Ahi Evran’ın eşi Fatıma Bacı'nın örgütlediği Ahiliğin 'kadınlar kolu' olan Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Bacıları teşkilatı, bu sosyo ekonomik düzenin güzelliğine iyi bir örnek oluşturuyor. Burada, ülkemizdeki kadın esnafımıza, üreten Anadolu kadınlarımıza destek olmak için çalışıyoruz. Bu alanda yeni yılda yeni hizmetler sunacağız" dedi