Küresel borsalar satış ağırlıklı hareket ediyor
Beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisi sonrası ABD borsaları, Japonya ekonomisindeki daralma sonrası da Asya borsaları sert geriledi. Küresel ekonomide ivme kaybı yaşandığı görülürken, Huawei tutuklaması sonrası belirsizleşen Çin-ABD ilişkileri pay piyasalarında satışları destekledi.
Küresel piyasalar artan ticaret savaşı endişeleri ile negatif seyrini sürdürüyor.
ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin beklentilerin altında kalması ve ticaret savaşında anlaşma zemini aranan süreçte Çinli teknoloji devi Huawei'nin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun ABD'nin soruşturmasına istinaden Kanada'da tutuklanması piyasalarda satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine neden oldu.
Mıng'ın, Cuma günü Vancouver'da başlayan ve henüz tamamlanmayan kefalet duruşmasının bugünkü oturumunda, hakimin nasıl bir karar vereceği merakla beklenirken, Çin tarafı da Mıng'ın serbest bırakılması için söylemlerini sertleştirdi.
ABD borsaları sert düştü
Bu gelişmelerle, ABD'de borsalar geçen haftanın son işlem gününde sert düşerken, endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya da değer kayıpları ile başladı. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 2,24, S&P 500 endeksi yüzde 2,33 ve Nasdaq endeksi de yüzde 3,05 değer kaybetti. Endeks vadeli işlem kontratları şu dakikalarda cuma günü kapanışına göre yüzde 1'e yakın düşüşle işlem görüyor.
Analistler, bu hafta ABD'de çarşamba günü enflasyon, cuma günü sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini belirterek, gümrük tarifesi savaşıyla ilgili G20 Zirvesi'nde ABD ile Çin yönetimi arasında anlaşılan 90 günlük ateşkes sürecinde gelen Huawei adımının neden olacağı gelişmelerin de piyasaların odağında yer aldığını ifade etti.
İngiltere'de erken seçim ihtimali
Avrupa tarafında, Fransa'daki gösteriler hafta sonunda da devam ederken, Almanya'da demir yolları çalışanlarının "uyarı grevi" kararı alması toplumsal gelişmelerin yayılabileceği ve bir süre daha Avrupa'nın gündemini meşgul edeceği görüşünün ağırlık kazanmasına neden oldu.
Ayrıca gündemin odağında yer alan İngiltere parlamentosundaki Brexit görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Yarın parlamentoda İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasının oylanması bekleniyor. Oylamadan "hayır" oyu çıkması halinde Başbakan May'in yeni bir müzakere sürecine başlaması ya da istifa etmesinin söz konusu olabileceğini kaydeden analistler, böyle bir durumda hükümetin mart ayının sonundaki Brexit'ten önce erken genel seçime gitmek zorunda kalacağını dile getirdi.
Analistler, Avrupa'da bu hafta ayrıca perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası faiz kararının yatırımcıların odağında yer aldığını belirterek, hafta boyunca yoğun veri akışının da piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını söyledi.
Asya piyasaları, Japonya büyüme verisi sonra geriledi
Bugün Japonya'da açıklanan 3'üncü çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verisinin beklentilerin çok altında kalarak yıllık yüzde 2,5 daralmaya işaret etmesi ve artan ticaret savaşı endişeleri sonrası kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 değer kaybetti.
Petrol 62 dolardan alıcı buldu
Geçen haftanın son işlem gününde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısından, OPEC üyelerinin günlük 800 bin varil, OPEC dışı ülkelerin de günlük 400 bin varil üretimi azaltma kararı çıkması sonrası yükselişe geçen Brent petrolün varil fiyatı bugün Asya piyasalarında 62 doların hemen üzerinde dengelendi.