Küresel altın talebi yüzde 16 geriledi
Dünya Altın Konseyi, 2014 yılının 2. çeyreğinde küresel altın talebinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalışla 963,8 tona gerilediğini bildirdi
İSTANBUL - Dünya Altın Konseyi'nin "2014 yılı 2. çeyrek Küresel Altın Talebi Trendleri" raporuna göre, tüketici ve yatırımcıların altına ilişkin faaliyetlerini geri çekmesiyle 2014 yılının 2. çeyreğinde küresel altın talebi, geçen yılın 2. çeyreğine kıyasla yüzde 16 azalışla 963,8 tona geriledi. Altın talebi geçen yılın 2. çeyreğine göre azalış kaydetse de 10 yıllık ortalamaya paralel gerçekleşti. Küresel altın talebi 2013 yılının 2. çeyreğinde 1,148 ton düzeyindeydi.
Rapora göre 2013'te olağanüstü bir yıl geçiren global altın talebi, 2014 yılının 2. çeyreğinde normale dönmeye başladı. Toplam küresel altın talebinin yarısından fazlasını temsil eden mücevher talebi, bu yılın 2. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 30 ile sürpriz bir şekilde düşerek 510 ton oldu. Hindistan ve Çin, küresel mücevher piyasasının önemli oyuncuları olmayı sürdürürken, söz konusu ülkelerde mücevher talebi sırasıyla 154 ton ve 143 ton düzeyinde gerçekleşti.
Yatırımcılar, 2013 yılında yaptıkları fırsat alımlarını özümsemeye devam etti ve mücevher alımlarına yönelik yaklaşımlarının temelinde "ihtiyaç"a daha fazla adapte oldu. Hindistan'ın, mücevher alımları da aynı zamanda ülkede devam eden altın ithalatı kısıtlamalarından etkilemeyi sürdürdü.
Küresel altın arzı yüzde 10 arttı
Rapora göre, küresel altın arzı bu yılın 2. çeyreğinde yıllık yüzde 10 artışla 1.078 tona yükselirken, 2014 yılında arzın zayıf olması ve gelecek 4-6 çeyrekte yatay seyretmesi bekleniyor.
Merkez bankalarının altın alımları da 2014 yılının 2. çeyreğinde 117,8 ton olurken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artışa işaret etti. Bu artışta, Irak ve Ukrayna'daki olaylarla artan jeopolitik tansiyon ve yatırım araçlarında dolardan farklı bir çeşitliliğe yönelme etkili oldu.
Birçok yatırımcı, geçen yılın 2. çeyreğinde, altın fiyatlarının yönü ve ivmesine ilişkin belirsizliklere sahipken, bu çeyrekte, Borsa Yatırım Fonları'nda (ETF) yatırımcı hassasiyetinde ilerleme gözlendi. Bu doğrultuda, külçe ve çeyrek altın ile ETF'leri kapsayan toplam altın yatırım talebi ise bu yılın 2. çeyreğinde yıllık yüzde 4 artarak 235 tona yükseldi. Aynı dönemde, külçe ve çeyrek altın yatırım talebi, yıllık yüzde 56 düşüşle 275 tona geriledi.
Ortalama ons fiyatı yüzde 9 geriledi
İkinci çeyrekte, altının ortalama ons fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 gerileyerek 1.288 dolara inerken, söz konusu dönemde küresel altın talebinin parasal değeri, yüzde 24 düşerek 40 milyar dolar oldu.
Çin, Hindistan, Türkiye, Ortadoğu ve Rusya gibi büyük piyasaların altın talebi, 5 yıllık ortalama seviyelerine açık bir şekilde yakın. Türkiye'nin altına olan yatırım talebi ise yıllık bazda ciddi derecede düştü ve çeyreklik bazda 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Dünya Altın Konseyi Başkanı Marcus Grubb, konuya ilişkin açıklamasında, "Geçen yıl, tüketici alımları ve yatırımcıların altını elden çıkarmasında rekorlar gördük. Bu çeyrekte gerçekleşen talep, uzun dönem trendlerine geri dönüşe işaret etti. Mücevher tüketicileri, 2013 yılındaki fevkalade alımlarını özümserken, aynı zamanda yatırımcılar yeniden denge buldu. Böylece, 2013'te görülen alışılmadık durumların ardından altın piyasası istikrar buldu" değerlendirmelerini yaptı.