Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı
Şubat ortasında 2,5 sınırını gören dolar/TL'nin ağustos ayında 3 psikolojik sınırının üzerine çıkması bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının yaklaşık 30 milyar dolar daha yükselmesini sağladı
Kurdaki artış, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının (DTH) şubat ortasından bu yana yaklaşık 30 milyar dolar daha yükselmesini sağladı.
Şubat ortasında 2,5 sınırını gören dolar/TL'nin ağustos ayında analistlerin "psikolojik sınır" şeklinde nitelendirdikleri 3 destek seviyesini aşması, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarındaki artışı da beraberinde getirdi.
Son dönemde yükseliş trendinden bulunan dolar/TL'de 2,5 sınırı ilk kez 10 Şubat 2015'te görülmüştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre bankalardaki DTH hesabı ise 13 Şubat'ta 154 milyar 997 milyon dolar seviyelerinde bulunuyordu.
En son 14 Ağustos'ta açıklanan DTH verisi ise 184 milyar 814 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu tarihte dolar/TL'de en yüksek 2,8462 seviyesi görülmüştü.
Böylece bankalardaki döviz tevdiat hesapları 13 Şubat'tan 14 Ağustos'a kadar geçen yaklaşık 6 aylık sürede tam 29 milyar 817 milyon dolarlık artış gösterdi.
"14 Ağustos itibarıyla toplam mevduatların %44'ü döviz cinsinden oluşur hale geldi"
Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali, "Dünya çapında güçlenen dolar ve jeopolitik riskler Türkiye'de makroekonomik risklerin artmasına yol açarken, TCMB'nin mevcut durumda görece sınırlı reaksiyon vermesi nedeniyle TL de diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi değer kaybediyor" dedi.
Bu trend nedeniyle yurt içinde mevduatların TL'den daha fazla dövize kaydığını gördüklerini aktaran Kırali, dolarizasyondaki artışın 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ve 14 Ağustos itibarıyla toplam mevduatların yüzde 44'ünün döviz cinsinden oluşur hale geldiğini dile getirdi.
Kırali, dolarizasyondaki bu artışın TL'nin gelecek dönemde de kırılgan olmasına yol açarken, TCMB'nin para politikasının sıkılaştırılması ihtiyacının arttığına işaret ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"TCMB makroekonomik riskleri sınırlamak için güçlü aksiyonlarla piyasaları rahatlatmaya başladığında, döviz mevduatlarındaki artış patikasının bir miktar tersine döndüğünü görebiliriz. Bu tarihe kadar döviz mevduatlarında ilave artış şaşırtıcı olmayacaktır."
"Mevduatta dolara doğru bir dönüş var"
İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise mevduatta dolara doğru bir dönüş olduğunu söyledi.
DTH hesaplarındaki artış tutarının sadece bankacılık sisteminde görünen kısmı olduğuna dikkati çeken Doğanay, serbest piyasada döviz bürolarından yapılan işlemlerin ise tam olarak bilinemediğini dile getirdi.