Kredi büyümesi yüzde 15-18 dolayında olur
TBB Başkanı Aydın, 2023 yılında bankacılık sektöründe kredilerin toplam aktiflere oranının yüzde 65'e ulaşmasını beklediklerini söyledi.
İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, 2023 yılında bankacılık sektöründe kredilerin toplam aktiflere oranının yüzde 65'e ulaşmasını beklediklerini belirterek, ''Bu büyümeyi ve değişimi sağlıklı olarak desteklemek ve finansal istikrarı sürdürmek için özkaynakların 600 milyar lira olması gerektiği hesaplanmaktadır ki bunun için özkaynakların ortalama her yıl yüzde 15 oranında büyümesi gerekmektedir'' dedi.
Aydın, Türkiye Bankalar Birliği'nin 55. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelere değinerek, para politikası düzenlemelerinin, bir yandan kredi miktarını sınırlandırırken bir yandan da kaynak maliyetini yukarı doğru ittiğini söyledi.
Bankacılık düzenlemelerinin ise risk ağırlığının yükseltilmesi yoluyla özkaynak yeterliliğini aşağıya çektiğini ifade eden Aydın, bankacılık sektörünün ekonomide istikrarın korunmasını ve uzun dönem büyümesini destekleyen politika yaklaşımını hassasiyetle değerlendirip, ihtiyatlı ve uyarıları dikkate alan bir yaklaşım içinde olduğunu vurguladı.
'Kredi büyümesi nisanda yüzde 20
Bu nedenlerle kredi faiz oranlarının yükseldiğini, kredilerin büyüme hızının yavaşladığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:
''Kur artışlarından arındırılmış olarak kredilerdeki büyüme hızı Nisan 2012 itibariyle yüzde 20 olmuştur. Büyüme hızı kurumsal kredilerde yüzde 19, bireysel kredilerde ise yüzde 21'dir. TL krediler yüzde 24 oranında artarken, yabancı para kredilerdeki artış ise yüzde 11 olmuştur. Bugünkü veriler ışığında, 2012 yılında kredilerdeki büyümenin yüzde 15-18 dolayında olacağı tahmin edilmektedir.
Bir tarafta kredi büyümesi sınırlanırken, yumuşak geçiş yapılırken, kredi kalitesinde bir bozulma var mı diye baktığımızda, kredi miktarında çok ciddi artış olmamakla birlikte kredi kalitesinde de çok ciddi bozulma görmüyoruz. Çok cüzi... 2,7'den 2.8'e artış görüyoruz. Çok yavaş... Sorunlu kredi rasyomuzun yönetebilir bir düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.''
''Güçlü özkaynak, 2023 hedefleri için de önemli''
Diğer taraftan özkaynak karlılığının düştüğünün altını çizen Aydın, bu nedenle sermaye yeterlilik oranının da düştüğünü, Basel'e ilişkin uygulamalar da söz konusu olunca bunun sermaye yeterliliği üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği'nin en fazla önem verdiği konuların başında bankaların özkaynaklarının güçlü olmasının geldiğini dile getiren Aydın, güçlü özkaynakların sadece hala yüksek olan küresel riskler ile baş edilmesi ve finansal istikrarın sürdürülmesi için değil, aynı zamanda 2023 yılı ekonomik hedeflerine ulaşılması için de önemli olduğunu belirtti.
Finansal istikrarı sürdürmek, büyümeyi desteklemek ve 2023 hedeflerine ulaşmak için özkaynakların büyütülmesine ve güçlü olmasına ihtiyaç olduğunu ifade eden Aydın, Bankalar Birliği tarafından hesap edilen ve reel büyümenin ortalama yüzde 5,5, enflasyonun da yüzde 5 olacağı varsayımıyla 2023'de bankacılık sektöründe ulaşılması öngörülen rakamlara değindi.
Sektörün 2023 hedefleri...
Hüseyin Aydın, 2023'de aktiflerin GSYH'ya oranının yüzde 150'ye, kredilerin GSYH'ya oranının ise yüzde 98'e ulaşmasını öngördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Kredilerin toplam aktiflere oranının yüzde 65'e ulaşmasını bekliyoruz. Bu büyümeyi ve değişimi sağlıklı olarak desteklemek ve finansal istikrarı sürdürmek için özkaynakların 600 milyar lira olması gerektiği hesaplanmaktadır ki bunun için özkaynakların ortalama her yıl yüzde 15 oranında büyümesi gerekmektedir.
Dolayısıyla özkaynakların büyütülmesi yönündeki katkıların devamını istiyoruz. Sektörümüzün daha iyiye ulaşması için de birtakım talepleri bulunuyor. Sağlam makro dengeyi istiyoruz, zaten bu realize ediliyor. Fiyat istikrarının sağlanmasını, yurt içi tasarruflarda artış, daha uzun vadeli kaynak istiyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesini, kayıtdışılıkla mücadele, sermaye piyasalarının büyütülmesini istiyoruz. Bunları bizim için istiyoruz, ama müşterilerimiz için de istiyoruz. Yüklerin azaltılması, yeni yük getirilmemesi... Yapılacak düzenlemelerin finansal sektörü büyütmesi ve rekabet gücünü artırmasının gözardı edilmemesini istiyoruz.''