'KGF ile güçlenen Duran Makina 65 ülkeye ihracat yapıyor'
Üretim sürecinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Duran, "Yıllardır yaşanan teminat sorununu sistemin bir açığı olarak nitelendirebiliriz. Kredi Garanti Fonu, bu açığı çok güzel yakaladı ve kapattı" dedi.
60 yıla yakın matbaacılık bilgi birikimi ve tecrübesiyle 25 yıldır karton ambalaj katlama ve yapıştırma makinaları üreten Duran Makina, yaptığı çalışmalarla sektöründe dünya genelinde 2 numaraya kadar yükseldi. Firma, global olarak talep daralmasının yaşandığı dönemlerde bile iş hacmini büyütme başarısı gösterdi. Bu süreçte doğan işletme sermayesi ihtiyacını KGFDenizBank aracılığıyla karşılayan Duran Makina, başarısını aynı zamanda inovatif üretime borçlu.
Duran Makina gibi büyük hacimli, ihracat kapasitesi yüksek firmaların doğal olarak sermaye desteğine ihtiyacı olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Duran, en çok ihtiyacın hammadde temini, üretim ve tahsilat aşamasında ortaya çıktığını söyledi.
Normal şartlarda finansman ihtiyacı doğan firmanın, bunu karşılamak için bankaya başvurduğunda, bankaların öncelikli olarak teminat ve ipotek talep ettiğinin altını çizen Duran, tam bu aşamada KGF'nin güzel bir atılımla devreye girdiğini bildirdi. KGF'nin bankalara "Yüzde 85 kefil benim" diyerek sistemi rahatlattığını dile getiren Oktay Duran, kalan yüzde 15 dilimi de krediyi alan firma ile bankanın kendi aralarında hallettiklerini belirtti.
Duran Makina olarak Deniz-Bank öncülüğünde KGF desteğinden yararlandıkları bilgisini veren Oktay Duran, "Çok güzel bir işbirliği yaptık, iyi bir çalışma ve bence sistem genel olarak Türk sanayisine çok yararlı oldu ve ciddi katkı sağladı" ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde üretim sürecinde yaşanan sorunları da değerlendiren Duran, "Yıllardır yaşanan teminat sorununu sistemin bir açığı olarak nitelendirebiliriz. Bana göre, KGF, bu açığı çok güzel yakaladı ve kapattı. Şu ana kadar gelişmelerin çok güzel olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
KGF'nin işletme sermayesi temininde güçlük çeken firmalara yönelik sağladığı desteğin daha etkin duyurulması gerektiğine vurgu yapan Duran, burada birebir tanıtım yerine şirketlerin bağlı bulundukları meslek kuruluşları aracılığıyla bilgilendirme yapılabileceği önerisinde bulundu.
Duran Makina, ürettiği karton ambalaj, katlama ve yapıştırma makinelerini Batı Avrupa ağırlıklı olmak üzere, Amerika'dan Avustralya ve Japonya'ya kadar dünyanın 65 ülkesine satma başarısı gösteriyor. Sektörde bir anlamda Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından birisi olan Duran Makina, son olarak dünyanın en önemli fuarı olarak kabul edilen Almanya- Drupa'da 500 metrekarelik alanda, 17 değişik ülkeden 48 kişinin çalıştığı bir standla adeta gövde gösterisi yaptı.
Üretimin yüzde 90'a yakınını ihraç ettiği için Türkiye'de yaşanan kur hareketlerinden diğer firmalar kadar etkilenmediklerine değinen Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Duran, burada yaşanan bir açığı hemen ihracatla kapattıklarını dile getirdi ve üretimde mümkün olduğu kadar yerli hammadde kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla dünya genelinde sektörde 2'nci büyük firma olduklarına vurgu yapan Duran, bu sayede önümüzdeki 6 ay-1 yıllık zaman dilimini dolduracak şekilde üretim görüşmeleri yaptıklarını aktardı.
Oktay Duran, kriz dönemlerinden çok fazla etkilenmemelerinin bir diğer nedeninin ise nitelik itibarıyla hemen her insanın kullandığı diş macunu, çikolata, sakız, deterjan gibi ürünlere yönelik üretim yapmalarına bağladı.
Duran, bu arada yeni bir sektöre daha adım atarak yüzde 100 yerli pilates ekipmanları ürettiklerini, başarılı bir Ar-Ge döneminin ardından 1 yıl gibi kısa bir zaman diliminde 27 ülkeye ihracat yapma başarısı yakaladıklarını kaydetti.