KGF desteği ile üretim kapasitemizi %80 artırdık
Taze&Kuru firmasının İcra Kurulu Başkanı Yurter, KGF'den aldıkları destekle makine parkı kurduklarını ve böylece üretim kapasitesini yüzde 80 artırdıklarını belirterek, "Bu destek bize ilaç gibi geldi" diye konuştu.
Kapalı sistem kurutma tekniği ile 2009 yılından günümüze yüzde yüz katkısız kurutulmuş meyve ve sebze üreten Taze& Kuru Sanayi ve Gıda AŞ, Avrupa'ya ihracatını arttırmayı hedefl iyor. Taze&Kuru İcra Kurulu Başkanı Nazire Erinç Yurter, üretimlerinin yüzde 15'ini ihraç ettiklerini belirterek, "Taze&Kuru Gıda İşletme Teknolojimiz ile elde edilen ürünlerimizi sıfır afl atoksin ve sıfır kirlilikle piyasaya sunuyoruz. Aflatoksin dediğimiz kanserojen bakteri ve yurtdışına özellikle Avrupa'ya ihracat yaptığımızda gümrükte ilk çevrilen ilk bakılan maddelerden. Bu özelliğimizle ihracatımızı daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz" dedi. İsveç'te marketlere girdiklerini aktaran Yurter, "Yakın zamanda da bütün Avrupa'ya ihracat yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Ankara Kızılcahamam'daki üretim tesislerinde Taze&Kuru Gıda İşletme Teknolojisi ile üretim yaptıklarını dile getiren Yurter, "Bacasız, çevreye zarar vermeyen atığı olmayan bir üretim tesisimiz var. Tamamen kapalı sistemde üretim yapıyoruz. Ürünlerimizin güneşle teması olmuyor. Güneşle yapılan kurutmalarda ürün her türlü kiri, tozu, kuş pisliğini alabiliyor. Biz kapalı sistemde hijyenik ortamda sıcak hava vererek ürünleri kurutuyoruz. Böylece bizim kurutma sistemimizde afl atoksin hiçbir aşamada yok" dedi.
Patenti firmaya ait kurutma sistemleriyle ihracat hedefl erinin de arttığını aktaran Yurter, İngiltere, Azerbaycan ve Arap ülkelerine ihracat yaptıklarını dile getirdi. Belçika, Fransa ve ABD ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Yurter, "Paketleme yöntemi ile ihracat yapmaya başladık. Ürün paketlendikten sonra dünyanın her yerine gider bu ürününüz. Ancak paketleme işleminiz önemli. Avrupa'nın gıda ile ilgili düzenlemeleri çok daha serttir. Sizin bu kurallara uymanız gerek. Biz de sıkıntı çekmiyoruz bu konuda ve hedefl erimizi büyük tutabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Paketleme sürecinden makineleşmenin her aşamasında Kredi Garanti Fonu( KGF) desteğinden yararlandıklarını belirten Yurter, "Biz KGF desteğinden yararlandığımız dönemde kurutma sistemimiz kurulmuştu ama makine parkımız yoktu. Bize ilaç gibi geldiler. Çok güzel makineler aldık. Üretim kapasitemizi iyi bir noktaya getirdik. Elde yapmadan makineleşmeye geçmiş olduk. Paketleme, doğrama makinelerimizi aldık. Makine parkı oluşturduk bu destekle. Üretimimizde yüzde 80 artış oldu" dedi.
KGF desteği ile ihracatta ilerlediklerini kaydeden Yurter, paketleme yöntemi ile ihracat yapmaya başladıklarını dile getirdi. KOBİ'lere KGF desteklerinden yararlanma çağrısında bulunan Yurter, "Bir noktadan sonra kendi gücünüzün sınırlarını zorlamış oluyorsunuz. KGF, bu noktada KOBİ'lere çok doğru, onları yormayacak çizgide destek olabilecek bir noktada. Bunu değerlendirmeleri gerek. Biz faydasını gördük ve hala KGF ile işbirliğimiz devam ediyor. Biz bütün KOBİ'lere bunu öneriyoruz. Çünkü KGF sizin iş planınızı incelemiş, yol haritanızı görmüş oluyor ve size destek sunuyor. Bu çok değerli ve önemli" dedi.
Sustainable Business Model
Yurter, Birleşmiş Milletler'in (BM) Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'ne (MDGs) ulaşmak üzere, şirketleri ticari başarıyla birlikte kalkınma etkisi yaratacak iş modelleri geliştirmeleri için teşvik etmeyi amaçlayan Busıness Call To Actıon platformunda Sustainable Business Model olarak seçildiklerinin altını çizdi. 'Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ile olur' diyerek çıktıkları yolda, Türkiye'nin her yöresinde yetişen sebze ve meyvelere mevsiminde ulaşarak, hiçbir katkı maddesi kullanmadan, sağlıklı, temiz ve hijyenik olarak, kapalı ortamlarda kuruttuklarını hatırlatan Yurter, "Piyasadaki benzeri ürünlerden farklılıklarımızdan dolayı Sustainable Business Model'i seçildik. Piyasadaki benzeri ürünlerde kükürt ve diğer bazı kimyasallar ile ilave şeker olup, ürün işleme sırasında hiç bir kimyasal ve katkı maddesinin kullanılmaması, eldeki ürünün gıda ve besin değerini daha da arttırmakta. Bütün bu hassasiyetlerimiz bize yurtdışında önemli bir rol veriyor" dedi.
Business Call To Action'a üye olduktan sonra Amerika menşeli bir yapı olan B Corporation'a üye olduklarını belirten Yurter, "B Corporation'un hedefi dünyanın en iyi şirketi olmak değil dünya için en iyi şirket olabilmek. Onlar sürdürülebilirliği ön plana koyuyorlar. Türkiye'den biz tek üretici firmayız üyesi olan. Ayrıca Avrupa kurucu üyesiyiz. Bize farklı platformlar sunuyor" diye konuştu.
"Çevremizle beraber gelişiyoruz"
Üretimlerinin sürdürülebilirlik üzerine kurulu olduğunu belirten Yurter, "Aslında biz bütün meyvelerin ağaçlarının, bahçelerinin, tarlalarının sürekli sürdürülebilir üretim yapabiliyor olması gerektiğini savunuyoruz. Zirai ilaç kalıntılarının da kontrol altında olması lazım. Biz ilaç kalıntısı analizini görmeden ürün almıyoruz. Biz istiyoruz ki kontrol altında iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapılsın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gözetiminde ilaçlar kullanılsın" dedi.
Sistemlerinde en önemli özelliğin çevreleriyle beraber gelişmek olduğunu aktaran Yurter, "Halka açık bir şirketiz. Biz çevremizdeki çiftçileri, tarım sahalarını destekliyoruz. Bu noktada özellikle meyve sebze neredeyse bizim orada yatırım yapıyor, üretim tesisi kuruyor olmamız önemli. Bu alanlarda bir de nakliye bedeli aslında ürüne binmemiş olacak. Ürünü nerden alırsanız üreteceğiniz yere taşırken bir navlun oluşturmuş oluyorsunuz. Navluna girmeden nerede ürün varsa bizim orada üretim tesisi kuruyor olmamız gerek. Bu şekilde uygun fiyatta ürün üretebiliyor oluruz. Bu görüşle Kızılcahamam üretim tesisi çevresindeki küçük çiftçilerimizle çalışıyor ve onlara da verimli, sürdürülebilir tarımı anlatıyoruz. Yakın gelecek yatırımlarımızı da bu doğrultuda planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Çalışanlarımızın yüzde 80’i kadın"
Kızılcahamam üretim tesislerinde 30'a yakın istihdam sağladıklarını belirten Yurter, "Çalışanlarımızın yüzde 80'i kadın. Bilinçli olarak bunu yapıyoruz. Kadın istihdamında evlere 2'inci bir destek yaratmış oluyoruz. Bu da çocuklara eğitime gidiyor, buna inanıyoruz. Kadın istihdamını, kadınların iş gücüne katılmalarını önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
E-ticaret
İnternet siteleri üzerinden e-ticaret yaptıklarını belirten Yurter, "Türkiye'nin her yerine ulaşabiliyor olmak çok değerli bu yüzden e-ticaret hizmetimize önem veriyoruz" dedi.