Karabük'ün lojistik imkanları geliştirilmeli
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Filyos Limanı Projesi, hammaddeye erişim, yükleme ve taşıma maliyetlerini azaltma, ithalat ve ihracatı canlandırma konusunda kentin büyük umut vaat ettiğini söyledi.
Sabiha TOPRAK
KARABÜK - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ana ulaşım ve ticaret güzergahları açısından avantajlı bir konuma sahip olan Karabük'ün lojistik imkanlarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Filyos Liman Projesi ile kent umut vaad ediyor" şeklinde konuştu.
Garanti Bankası ile DÜNYA Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl 10'uncu yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 81'inci ve son durağı Karabük oldu.
DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönettiği toplantıda Karabük Valisi İzzettin Küçük, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergil ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan da açılış konuşmaları yaptı. Toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Karabük'ün Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından beri sanayi kültürünün damgasını vurduğu bir kent olduğunu belirterek, "Bu özelliğini ve sahip olduğu nitelikli insan gücünü üst düzey verimlilikle kullanabilmesi için, kentte sanayi ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Ana ulaşım ve ticaret güzergahları açısından avantajlı bir konuma sahip olan kentin, lojistik imkanlarının geliştirilmesi ihtiyacı var" diye konuştu.
Bu anlamda, Filyos Limanı Projesi, hammaddeye erişim, yükleme ve taşıma maliyetlerini azaltma, ithalat ve ihracatı canlandırma konusunda kentin büyük umut vaat ettiğinin altını çizen Nafiz Karadere, "Karabük ayrıca, sanayisiyle olduğu kadar turizm potansiyeliyle de gündeme gelmeyi hak ediyor. Safranbolu'nun kimliğiyle uyumlu alternatif turizm modelleri benimsenmesiyle, Karabük ekonomisine büyük katkı sağlanacağı inancındayız. Toplantımızın, gerçekçi ve kalıcı çözümlere ulaşmak için önemli ipuçları sunacağına umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
Demir-çelik, lojistik ve turizm masaya yatırıldı
Buluşmada uzmanlar tarafından, Karabük'ün ülke sanayisindeki yerini güçlendirmenin, var olan turizm ve dış ticaret potansiyelini artırmanın yolları tartışıldı, somut katkı sağlayacak öneriler sunuldu. Toplantıda Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin, kentin en önemli gündem maddelerinden Filyos Limanı Projesi başta olmak üzere, şehrin entegre ulaşım ve lojistik olanaklarının geliştirilmesi konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Safranbolu'nun Yavaş Şehir (Citta Slow) seçilmesi ve turizm potansiyelini geliştirmesi için deneyim ve önerilerini paylaştı. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Karabük'ün sembolü haline gelen demir çelik sektöründe rekabet stratejileri geliştirilmesi ve geleceğe dönük vizyon belirlenmesi konusunu değerlendirdi. Kardemir AŞ Genel Müdürü Fadıl Demirel de, Karabük'te demir çelik sektörünün mevcut durumunu ve bir sanayi devi haline gelen Kardemir örneğini anlattı.