İstanbul Finans Merkezi'ne Londra'nın desteği tam
Londra Finans Merkezi’nin Başkanı Lord Mayor Fiona Woolf’a göre Ukrayna’da başlayan Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile sonuçlanan olaylar bölgesel finans merkezi yarışında İstanbul’u öne çıkardı
ECE CEYHUN
BORSA / FİNANS SERVİSİ
İSTANBUL - Londra Finans Merkezi’nin Başkanı Lord Mayor Fiona Woolf’a göre Ukrayna’da başlayan Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile sonuçlanan olaylar bölgesel finans merkezi yarışında İstanbul’u öne çıkardı.
Londra’da finansal kuruluşların ağırlıklı olarak toplandığı bölge London City olarak adlandırılıyor. London City, bir belde ya da ilçe olmadığı halde temsili bir belediye başkanı bulunuyor. Gönüllü olarak bir yıllığına yapılan London City Belediye Başkanlığı (Lord Mayor) görevini, yürüten Fiona Woolf hafta başından beri İstanbul'da bir dizi temaslarda bulunuyor.
Woolf'a İstanbul'u sorduğumuzda Ukrayna’da başlayan olayların gelişiminin Rusya piyasalarındaki yabancı yatırımcıları bu pazardan çıkarak, İstanbul’a yönelttiğini belirtti ve ekledi: “İstanbul bölgesinde hala önemli bir istikrar merkezi olarak algılanıyor. Buna İstanbul’un lokasyon, kaliteli insan gücü ve Türkiye’nin büyük iç pazarı gibi özelliklerini eklediğinizde, Dubai ve Moskova gibi bölgesel finans merkezi adayları arasında İstanbul’un öne çıktığını söyleyebiliriz.” Woolf, İstanbul’u öne çıkarırken uyarmayı da ihmal etmedi: “Finans merkezleri yalnız bina ve tuğlalardan oluşmaz. Yasal altyapının ve vergi düzenlemelerinin uluslararası yatırımcıları cezbedecek şekilde oluşturulması önemli. Yatırımcıların burada iş yapmayı istemesi lazım.”
Doldurulması gereken boşluk var
İstanbul’u ‘fantastik’ olarak tanımlayan Woolf, “Avrupa ile Asya arasındaki doldurulması gereken bir boşluk var. İstanbul bu boşluğu doldurmaya en yakın aday. Müthiş bir lokasyonu var. İç pazarı çok büyük bir potansiyel vaad ediyor, ayrıca bölgesiyle etkileşimi çok yönlü” ifadelerini kullandı.
İstanbul Finans Merkezi projesiyle İngiltere'den hem London City hem de 2010'da kurulan City UK ilgileniyor. Woolf, "Şu anda işbirliğimiz daha çok içerik oluşturulması üzerine. Ancak önümüzdeki dönemde City UK’nin burada bir temsilcilik açması söz konusu olabilir. London City’nin ise, Brüksel, Mumbai, Şangay ve Pekin’de birer ofisi var. İstanbul için de düşünebiliriz. Ancak London City’nin bir temsilcilik açması için öncelikle orada yeterli bir kapasite görmesi lazım. İstanbul için de bunu zaman gösterecek. Şimdilik iki kurumla bir anlamda İstanbul Finans Merkezi için mentörlük yapıyoruz. Geçmiş deneyimlerimizi aktarıp, tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.