İş Bankası'na "mükemmel" yeşil bina sertifikası
Türkiye İş Bankası'nın İstanbul Levent'teki genel müdürlük binası, "mükemmel" seviyesinde yeşil bina sertifikası aldı.
Türkiye İş Bankası'nın İstanbul Levent'teki genel müdürlük binası, "mükemmel" seviyesinde yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Avrupa'da sürdürülebilirlik konusunda saygın bir kuruluş olan ve tüm dünyada çevre dostu binaları belgeleyen İngiltere merkezli Bina Araştırma Kuruluşu (BRE) tarafından yetkilendirilmiş olan BREEAM In Use Denetçisi'nin yaptığı değerlendirme sonucunda, İş Bankası'nın 2014'te "çok iyi" olan yeşil bina sertifikası bu yıl "mükemmel" seviyesine yükseltildi.
Sertifika düzeyinin yükseltilmesinde işletim sistemlerinin ve tüketimlerin takip edilmesi, raporlanması ve belgelenmesi, enerji verimliliği kapsamında yapı içinde kullanılan belirli alanlardaki aydınlatma armatürlerinde LED uygulamasının başlatılması, bina için risk değerlendirme raporu hazırlanması, afet hazırlık ve koordinasyonu hakkında raporlama ve iyileştirme yapılması, bina kullanıcıları için iş güvenliği eğitimleri verilmesi, bina dışındaki peyzaj alanlarının ekolojik değerini artırmak için iyileştirmelerin yapılması, bisiklet parklarının oluşturulması ve enerji ihtiyacının bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmeye başlanması gibi unsurlar etkili oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Levent Korba, yeşil bina tanımının yapı sektöründe doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binaları tanımlamak için kullanıldığını belirterek, "Yeşil Bina sertifikası için çalışmalara 2013 yılında başladık. Geçen yıl bu sertifikayı 'çok iyi' derece ile elde ettik ve Türkiye'de bu sertifikayı alan ilk Türk bankası olduk. Bu yıl da sertifikamızı 'mükemmel' seviyesine yükselttik. Çevrenin ve doğanın korunması çerçevesinde hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızın bu şekilde takdir görmesinden büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Sertifika sürecinde, "bina" ve "bina yönetimi" olmak üzere iki ayrı başlık altında performans tespiti yapıldı. Enerji, su, malzeme, atıklar, kirlilik, ulaşım, arazi kullanımı, bina yönetimi ve sağlık başlıklarında yapılan değerlendirmelerle verilen "BREEAM In-Use" sertifikası, yeşil bina ve çevre uyumu konusunda uluslararası bir standart olarak kabul ediliyor.