İngiliz finans sektöründen 71,4 milyar sterlin katkı
İngiltere’de finans sektörünün hazineye yıllık vergi katkısı 71,4 milyar sterline ulaştı
İngiltere’de finans sektörünün hazineye yıllık vergi katkısı 71,4 milyar sterline ulaşırken sektörde ortak pazara erişim endişesi artıyor.
Londra’nın finans merkezi City of London’ın yayımladığı rapora göre İngiltere’de finansal hizmetler sektörünün hazineye yıllık vergi katkısı 71,4 milyar sterlin seviyesine ulaştı.
İngiltere’de finansal hizmetler sektörünün toplam vergi gelirleri içerisindeki payının yüzde 11,5 olduğu kaydedildi.
Raporda finans sektöründe kaydedilen vergi gelirlerindeki artışın daha önce yapılan kurumsal vergi düzenlemelerinden kaynaklandığı belirtildi.
Rapora ilişkin olarak PricewaterhouseCoopers (PwC) Finansal Hizmetler Bölümü Başkanı Andrew Kail, “Raporumuz vergi gelirlerinde bankalara ve sigorta şirketlerine artan bir bağımlılığın olduğunu gösteriyor. Brexit’in sektör üzerindeki potansiyel olumsuz etkiler dikkate alındığında mevcut vergi geliri seviyesinin sürdürülebilirliğine ilişkin sorular gündeme geliyor.” ifadelerini kullandı.
City of London’ın Politika Başkanı Mark Boleat ise hali hazırda sektörde ortak pazara erişim konusunun endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek, “İngiltere hizmet ihracatında başı çeken finans sektörü, doğal olarak dikkate değer ölçüde vergi geliri oluşturuyor. Buna rağmen, müzakerelere yaklaştıkça finans sektörü en çok zararı görebilecek konumda bulunuyor.” dedi.
İngiltere merkezli finans şirketleri arasında AB’den ayrılık kararının (Brexit) alınmasının ardından hizmetlerin Avrupa’ya ulaştırılmasını sağlayan “pasaport haklarının” korunamayacağına ilişkin endişeler söz konusu. İngiltere’de finansal hizmetlerin AB’deki müşterilere ulaştırılmasını sağlayan hakların tümü “pasaport hakkı” (pasaporting rights) olarak tanımlanıyor.
Finans sektörü yaklaşık 1.1 milyon insanı istihdam ediyor.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis ile bilrikte dün ülkenin önde gelen finans sektörü temsilcileriyle toplantı yapmıştı.
İngiltere Maliye Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ülkede finans sektörünün yaklaşık 1 milyon insana istihdam sağladığı, toplam ihracatın yüzde 12'sini finans sektörü hizmetlerinin oluşturduğu vurgulanmıştı.
Hammond ve Davis'in ortak açıklama metninde ise, "AB'den çıkılırken ülkemizin yatırımlar ve iş ortamı açısından mükemmel bir ülke olma özelliğinin korunması konusunda kararlıyız. İngiltere'nin finans sektörü dahil olacak şekilde mal ve hizmetlerinin ticareti için en iyi anlaşmayı istiyoruz." ifadelerine yer verilmişti.
Toplantıya, Lloyd's of London'ın Üst Yöneticisi Inga Beale, QBE Yönetim Kurulu Başkanı Tim Ingram, Barclays'in Yönetim Kurulu Başkanı John McFarlane, Goldman Sachs’in yöneticilerinden Michelle Pinggera gibi üst düzey 10 yönetici katılmıştı.