IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı
IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun analitik bölümlerini yayımladı: Kredi dağılımındaki risk artışı, gayri safi yurt içi hasılanın büyümesine ilişkin aşağı yönlü riskleri ve bankacılık krizlerinin olasılığını yükseltir.
Uluslararası Para Fonu (IMF), “Kredi dağılımındaki risk artışı, gayri safi yurt içi hasılanın büyümesine ilişkin aşağı yönlü riskleri ve bankacılık krizlerinin olasılığını yükseltir. Bu nedenle, daha riskli kurumsal kredilerin tahsisi finansal kırılganlık için bağımsız bir kaynaktır.” uyarısında bulundu.
IMF, her yıl IMF-Dünya Bankası Toplantıları öncesinde hazırladığı Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun analitik bölümlerini yayımladı.
“Kredi tahsisindeki risk finansal kırılganlık kaynağı mı? başlıklı raporda, riskli şirketlere verilen krediler ve bunun finansal istikrara etkisi değerlendirildi.
Gevşek finansal şartların riskli krediler verilmesine yol açtığı ifade edilen raporda, riskli kredilerin 2007-2008 küresel finansal krizinden birkaç yıl önce artmaya başladığı ve hemen öncesinde rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.
Finansal krizin ardından sert düşen riskli kredilerin 2016 itibariyle uzun vadeli ortalamasına yaklaşmasına karşın 2017’de artmış olabileceği belirtilen raporda, şu uyarıya yer verildi:
“Kredi dağılımındaki risk artışı, gayri safi yurt içi hasılanın büyümesine ilişkin doğru, aşağı yönlü riskleri ve bankacılık krizlerinin olasılığını yükseltir. Bu nedenle, daha riskli kurumsal kredilerin tahsisi finansal kırılganlık için bağımsız bir kaynaktır.”
“Konut fiyatları senkronize arttı”
Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun yayınlanan diğer analitik bölümünde ise küresel konut fiyatları ele alındı.
“Senkronize konut fiyatları: Finansal faktörlerin rolü ne?” başlıklı raporda, konut fiyatlarındaki artışın küresel ekonomik toparlanmanın bir parçası olmasına karşın finansal şartlardan kaynaklanması nedeniyle bazı riskler taşıdığına vurgu yapıldı.
Konut fiyatlarının, genişlemeci parasal politikalar ve gevşek finansal şartlarla birlikte birçok gelişmiş ve gelişen ülkede arttığına işaret edilen rapora göre, 1990-2016 döneminde 40 ülke ve 44 büyük şehirde senkronize fiyat artışları izlendi.
Konut fiyatlarındaki senkronize artışın yerel koşullar yerine küresel finansal şartlardan kaynaklandığına işaret edilen raporda, finansal şartlardaki ani bir değişimin ev fiyatlarını beklenmeyen şekilde düşürebileceği uyarısında bulunuldu.
IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı