IFC özel sektör için TL cinsi bono çıkardı
Uluslararası Finans Kurumu, küresel iskontolu bono programı çerçevesinde ilk defa TL cinsi bono çıkardı
Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), küresel iskontolu bono programı çerçevesinde ilk defa Türk Lirası (TL) cinsi bono çıkardı.
IFC'den yapılan açıklamaya göre, kurum, küresel iskontolu bono programı "Global Discount Note Program" çerçevesinde ilk defa TL cinsi bono çıkararak, TL cinsi iskontolu bono piyasaya süren ilk çok taraflı uluslararası kuruluş oldu.
Program kapsamında 100 milyon TL tutarındaki ilk dilimi bugün piyasaya süren IFC, Türkiye'deki özel sektör kuruluşlarının kısa vadeli, TL cinsinden finansmana erişimlerini artırmayı hedefliyor.
IFC tarafından çıkarılan iskontolu bonolar Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda bulunan "Küresel İskontolu Bono Programı" altında piyasaya sürüldü. İhraç bedeli nominal değerinin altında olan bonolara iskontolu bono deniliyor ve bu bonoların vadesi en fazla bir sene oluyor.
IFC'nin küresel iskontolu bono programı dahilinde ayrıca dolar ve Çin Offshore Yuan (CNH) cinsinden iskontolu bonoları bulunuyor. IFC kısa vadeli ve yerel para birimli finansmana talep bulunan gelişmekte olan piyasalarda bu programı genişletmeyi hedefliyor.
2015 mali yılında toplam 7 milyar dolar tutarında iskontolu bono çıkaran IFC'nin iskontolu bonolarına yatırım yapanlar arasında merkez bankaları, hazineler, varlık yönetimi şirketleri ve kurumlar yer alıyor. Moody's ve Standard & Poor's tarafindan AAA kredi botu ile derecelendirilen IFC'nin, TL cinsi iskontolu bono programını HSBC koordine ediyor.
"TL cinsinden kısa vadeli finansman için bir alternatif oluşturuyor"
IFC Hazineden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jingdong Hua konuya ilişkin değerlendirmesinde, IFC'nin küresel iskontolu bono programına TL'yi eklemesi yüksek kaliteli finansman arayan yatırımcılara yeni bir yatırım aracı sunduğunu belirtti.
TL cinsinden kısa vadeli finansman için bir alternatif oluşturduğunu aktaran Hua, bu işlemin aynı zamanda IFC'nin küresel olarak artış gösteren yerel para birimlerinde kredi ihtiyacını karşılamaya yönelik stratejisi ile de örtüştüğünü dile getirdi.