Hindistan küresel petrol tüketiminin motoru olacak!
Ülkenin petrol talebinin 2017- 2035 döneminde günde 3.5 milyon varil artması ve küresel petrol talebi büyümesinin yüzde 30’unun Hindistan’dan gelmesi bekleniyor. Böylelikle Hindistan, küresel petrol talebini en çok büyüten ülke unvanını Çin’den alacak.
Evrim KÜÇÜK
Dünya nüfusunun yüzde 18’ine evsahipliği yapan Hindistan’ın 2000’den bu yana ikiye katlanan enerji tüketiminin dev adımlarla artışını sürdürmesi bekleniyor. Hızlı ekonomik büyüme ve gelir düzeyindeki artış Hindistan’ı dünya enerji sektöründe büyüme merkezi haline getirecek. Çin’in global petrol talebini en çok büyüten ülke unvanının birkaç yıl içinde Hindistan’a geçmesi bekleniyor.
Araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mckenzie tarafından hazırlanan rapora göre Hindistan, küresel petrol talebinde büyümeye en çok katkı yapan ülke unvanını Çin’den alma yolunda ilerliyor. Dünyada petrol talebinin zirveye yaklaştığı yolundaki analizlere rağmen Hindistan’ın talebinde hızlı büyüme sürecek. Wood Mckenzie’nin verilerine göre Hindistan, küresel petrol talebinde büyümeye katkıda 2024 yılında Çin’i geride bırakacak. Hindistan’ın petrol talebinin 2017-2035 döneminde 3.5 milyon varil/ gün artması ve dünyada petrol talebi büyümesinin yüzde 30’unun yani yaklaşık üçte birinin Hindistan’dan gelmesi bekleniyor. 2017’de ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumuna gelen Çin’in petrol talebinde büyümenin 3024-2035 döneminde düşüş göstereceği de tahmin ediliyor.
BP de 2018 Enerji Görünümü Raporu’nda 2030’lu yılların başında Hindistan’ın Çin’i geride bırakarak, dünyanın en hızlı büyüyen enerji pazarı olmasının beklendiğini bildirmişti. BP’ye göre 2040 yılına kadar ülkenin enerji tüketimi yüzde 165 artacak. Küresel enerji tüketiminde ülkenin payı yüzde 11’e yükselecek. Ülkenin enerji üretimindeki artış ise yüzde 184 olacak. Toplam enerji üretiminin yüzde 22’si yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek.
Ülkenin rafinerilerinin kapasite artırması gerek
Ancak bu Hindistan’ın rafineri sektörü için bazı sorunlar doğurabilir. Wood MacKenzie enerji danışmanlarından Sushant Gupta, rafinerilerin kapasite artırmaması halinde artan talebin özellikle ulaşımda ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısı yaptı.
Hindistan ham petrolün önemli bir kısmını OPEC üyelerinden ithal ediyor. 2017-2018 mali yılında Hindistan’ın ham petrol ithalatı parasal değer olarak yüzde 25 artarak 87.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ülkenin petrole ve kömüre bağımlılığını azaltmak için Hindista, doğalgaz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verdi. Hindistan şu an, Japonya, Çin ve Güney Kore’nin ardından dünyanın dördüncü büyük LNG ithalatçısı.
Fiyatlar yeniden yükselişte
Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor. Brent petrolün varili, ABD haftalık stok verilerinin açıklanmasının ardından uluslararası piyasalarda 77.40 dolara çıktı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 69.72 dolardan alıcı buldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 2.6 milyon varil (yüzde 0.6) azalışla 405.8 milyon varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 0.7 milyon varil azalacağı yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 5.8 milyon varil düşüş göstermişti. Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları, geçen hafta değişmeyerek 660 milyon varilde sabit kaldı. ABD'nin benzin stokları da geçen hafta 1,6 milyon varil (yüzde 0,7) düşüşle 232.8 milyon varile geriledi. Benzin stoklarına yönelik piyasa beklentisi 0,4 milyon varil artış olması şeklindeydi. Bir önceki hafta benzin stokları 1.2 milyon varil yükselmişti. Uzmanlara göre ABD'nin İran'a yönelik 4 Kasım da yürürlüğe girecek ikinci seviye ekonomik yaptırımları petrol arzını etkilemeye ve fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor. Brent petrolde, teknik olarak 77.65 ile 77.77 dolar aralığının direnç bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.