'Hazine desteği sinerjiyi enerjiye dönüştürecek'
Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, Hazine desteğinin KGF ve Eximbank'ın sinerjisini enerjiye dönüştüreceğini söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO), Türk Eximbank'ın ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) sunduğu desteklerin anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "Hazine desteği KGF ve Eximbank'ın sinerjisini enerjiye dönüştürecek" dedi.
Eximbank'ın son yıllarda oldukça başarılı bir grafik çizdiğini belirten Genel Müdür Adnan Yıldırım, bunun aynı zamanda mevcut yöneticilere de büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.
Kendilerini banka olarak değerlendirmekle birlikte, 1987 yılında ihracatı desteklemek üzere kurulduklarını belirten Yıldırım, Türk mallarına ve projelerine yönelik talebin arttırılması için finansman sağladıklarını bildirdi.
Yıldırım, önümüzdeki dönemde ihracat ve yurtdışına hizmet çekmeye ağırlık vereceklerini vurguladı.
Geçmiş yıllarda Eximbank'ın öz kaynakları ve sınırlı sermaye ile ihracata destek verdiğini hatırlatan Adnan Yıldırım, 2016 yılı Kasım ayında yapılan düzenlemenin, Eximbank'ı ihracatı destek noktasında ileri noktalara taşıdığını kaydetti. Artık Hazine kaynağının da devreye girdiğini söyleyen Yıldırım, burada 250 milyar liralık toplam kredi hacmi beklendiğini, düzenlemeyle KGF ve Eximbank'ın enerjisinin sinerjiye dönüşeceğini vurguladı.
Eximbank'ın 60 milyar liraya yaklaşan aktif büyüklüğüyle Türk bankacılık sisteminde önemli noktada olduğuna değinen Adnan Yıldırım, kayıtlı sermayenin de 3.7 milyar liradan 10 milyar liraya çıkarılmasıyla daha da güçlü bir yapıya kavuştuklarını söyledi.
Bankanın destek mekanizması hakkında bilgi veren Yıldırım, "Ekonomi Bakanlığı ile birlikte, hem üretim aşamasında hem de satış sürecinde firmalara destek veriyoruz. Bir taraftan yurt dışına hizmet ve mal satışı öncesi finansman, bir taraftan da bir tarftanda satış desteği sağlıyoruz. Zaman içinde de portföyümüzü uzun vadeli işletme kredileri ve yatırım kredilerine dönüştürdük" dedi.
Bundan sonraki dönemde marka satın almaya kadar genişleyen bir destek sağlamayı öngördüklerini aktaran Adnan Yıldırım, kredilerde vadenin 10 yıla kadar çıkabildiğini dile getirdi.
Eximbank faaliyetleri içinde sigortanın da önemli yeri bulunduğuna değinen Adnan Yıldırım, sigortanın teminat oluşturma işleviyle de diğer bankalardan kredi kullanılmasında yardımcı olduğunu belirtti.
Eximbank'ın ihracata yönelik desteklerin bankacılık sisteminin ortalamasının daha üzerinde artış yakaladığına dikkat çeken Adnan Yıldırım, bundan sonra sözkonusu trendi sürdürme gayretinde olduklarını vurguladı ve "Diğer ticari bankaların ticari kredileri azaldığı dönemde bizim kredilerimiz yüzde 40 oranında artıyor olması kaynak yapısının güçlü olması ve misyon nedeniyle oluyor. Bankacılık sektöründe ihracat kredilerindeki yerimiz yüzde 43" diye konuştu.
KGF ile yapılan protokol uyarınca artık daha fazla KOBİ'nin Eximbank desteğinden yararlanabileceğini dile getiren Yıldırım, şirketlerin KGF'den alacakları teminatla Eximbank kaynağını kullanabileceklerini söyledi. 2016 yılında Türkiye'nin ihracatına yüzde 23 oranında destek verdiklerinin altını çizen Adnan Yıldırım, bu oranı 2017'de yüzde 26'ya çıkarmayı hedefl ediklerini, destek miktarının da 33 milyar dolardan, 39.8 milyar dolara çıkarılacağını anlattı. İhracata verilen destek oranı itibarıyla büyük ülkelerin Eximbanklarına göre çok daha iyi noktada olduklarına vurgu yapan Yıldırım, sektörel bazda Türkiye'nin ihracat kompozisyonuna uyumlu destek verdiklerini bildirdi.
Bölgesel olarak ise en büyük desteğin AB ülkelerine ihracat yapan şirketlere verildiğine değinen Adnan Yıldırım, bunu Orta ve Yakın Doğu ile Afrika'nın takip ettiğini söyledi. Bunun banka tercihi değil, firma talebinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, "Bizim kredilerimiz 120 günden başlıyor 10 seneye kadar gidiyor. Bazı özel alanlar ile teknoloji ve yeni pazarlara yönelik desteklerimizde vade daha uzun oluyor. Üstelik kredileri uygun faizle kullandırıyoruz" dedi.