Goldman’dan petrol fiyatı uyarısı
Brent petrolün varil fiyatı 54 dolara göz kırparak son bir yılın zirvesini gördü. Küresel piyasalar petroldeki yükselişten destek bulurken yatırım bankası Goldman Sachs petrol fiyatları konusunda uyardı.
Aydın ŞAHİNALP
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, kara elmas petrolde üretimi kısmada bir anlaşmaya varılmanın güçlü fakat anlaşmayla istenilen hedefe ulaşmanın zor olduğunu belirtiyor. Goldman Sachs’ın analistleri salı günü müşterilerine gönderdikleri notta, “Suudi Arabistan ve Rusya tarafından yapılan yorumlar üretimi kesmede bir anlaşma olasılığını büyük ölçüde güçlendirmektedir. Ancak Libya, Nijerya ve Irak’ın yüksek üretimi böyle bir anlaşmanın 2017 yılında petrol piyasasında dengeleyici olma ihtimalini azaltmaktadır. Suudi Arabistan ve Rusya’nın sözleri petrol piyasalarının durgunlaşması için yeterli değil” ifadelerine yer verdi.
Petrol Putin ile zirve yaptı
Yatırım bankasının değerlendirmesi Rusya Devlet Başkanı Putin’in pazartesi günü İstanbul’daki Enerji Kongre’sinde yaptığı konuşma sonrası Brent petrolün varil fiyatının 1.47 dolar artarak 53.50 seviyelerine tırmanması sonrası geldi. Bu rakam petrol fiyatlarının 9 Ekim 2015’ten beri gördüğü en üst nokta oldu. Batı Teksas petrolü de 1.46 dolarlık artışla 51.31 seviyesine ulaşarak haziran ayından bu yanaki en üst seviyeyi gördü. Fakat Goldman petrol fiyatlarındaki yükselmenin devam etmesini varsaymak için erken olduğu konusunda uyarıyor. Bankanın analistleri hazırladıkları notta, “Petrolde üretimi kesmek için bir anlaşma sağlanması kuvvetle muhtemel ama 2017 yılında yüksek arzdaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için henüz erken ve sürdürülebilir yüksek petrol fiyatları hedef olsaydı kendi kendini yenilgiye uğratan bir kanıt olabilirdi” diye yazdı. Petrol fiyatlarında yükselişin devam edip etmeyeceğine ClipperData Emtia Araştırma Müdürü Matt Smith de Goldman gibi ihtiyatlı yaklaşıyor.
CNBC kanalında bir programa katılan Smith, “ Bir sonraki resmi OPEC toplantısından önce yedi ‘uzun hafta’ varken, petrol karteli ve Rusya’nın sözlü taahhütlerini nasıl eyleme geçireceklerini görmemiz gerekiyor. Gerçek fiziksel varillerin piyasadan çekilmesini ya da gerçek düzeylerin belirlenmesini görene kadar sadece sözde kalındığını ve harekete geçilmediğini anlayabiliriz” diye konuştu.
OPEC’in üretimi kısma anlaşmasındaki en büyük engel olarak Suudilerin ezeli rakibi İran’ın buna sıcak bakmıyor olması gösteriliyor. Eğer üretimi dondurma ya da kısma konusunda bir anlaşmaya varılırsa bu konuda en ağır yük Suudi Arabista’nın omuzlarında olacak. Ayrıca üretimi kısma kararına ABD’li enerji üreticilerinin nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor. Amerikalı şeyl üreticilerinin durumuna ilişkin olarak Smith, “ Petrol fiyatlarının yükselmesi ABD’li şeyl üreticilerinin tekrardan üretime başlaması anlamına geliyor. Bu durumda küresel piyasalarda enerji arzının yükselmesini tetikler. Petrol fiyatlarının halihazırdaki seviyelerden sınırlı olarak yukarı yöne gitme olasılığını öngörüyorum” diyor. OPEC’in bir sonraki olağan resmi toplantısı 30 Kasım’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak.
Petrol fiyatları nasıl olacak?
23. Dünya Enerji Kongresi’ne katılan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al-Falih,”Varil başına fiyatta 60 dolar mümkün. Piyasalara yanlış sinyal vermek istemiyoruz” derken Goldman Sachs 30 Kasım’daki OPEC zirvesinde üretimi kısma anlaşmasının sağlanamaması halinde 2016’nın son çeyreğinde petrol fiyatlarının arzdaki fazlalığa bağlı olarak 43 dolar seviyelerine sert biçimde düşeceğini öngörüyor. Banka OPEC üyesi ülkeler arasında anlaşmanın sağlanması durumunda ise diğer petrol fiyatlarının 2017’de 52.5 seviyelerinde olacağını belirtiyor.