Garanti Bankası İspanyolların mı oluyor?
İspanya'nın 2. büyük bankası BBVA, Garanti'den yüzde 14,89 oranında daha hisse almak için Doğuş Holding'le ileri aşamada görüşmeler yürütüyor. Pay satışının gerçekleşmesi durumunda BBVA'nın Garanti'deki payı yüzde 39.9'a yükselecek
İSTANBUL - Garanti Bankası'nın ortaklarından İspanya merkezli Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), bankanın yüzde 14.89'ünü almak için Doğuş Holding ile ileri aşamada görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. Anlaşmanın olması halinde BBVA'nın Garanti'deki payı yüzde 39.9'a yükselecek.
Garanti Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Doğuş Holding'in Banka'nın yüzde 14,89 oranındaki paylarının satışı konusunda BBVA ile görüşmeler yürüttüğünü belirtti. Açıklamada, görüşmelerin henüz sonuçlanmadığı da ifade edildi.
"Doğuş Holding, nitelikli hissedar olarak kalmayı sürdürecek"
Garanti Bankası kaynakları ise son gelişmelere ilişkin, bankadaki pay satışının gerçekleşmesi durumunda, "Halen bankanın Yönetim Kurulu Başkanı olan Ferit Şahenk ile bankanın Genel Müdürü Ergun Özen mevcut görevlerine devam edecek. Doğuş Holding, nitelikli hissedar olarak kalmayı sürdürecek. Doğuş Holding'in yönetim kurulu üyelikleri olacak" açıklamasında bulundu.
Doğuş Holding'in BBVA'ya bankadaki pay satışının gerçekleşmesi durumunda Holding'in Garanti Bankası'nda nitelikli hissedar olarak kalmaya devam edeceğini ifade eden kaynaklar, Holding'in Banka'daki payının yüzde 10 üzerinde olacağı bilgisini verdi.
Doğuş Holding'in Banka'daki yönetim kurulu üyeliklerinin devam edeceğini dile getiren kaynaklar, "Halen Banka'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Ferit Şahenk ve Banka'nın Genel Müdürü olan Ergun Özen, mevcut görevine devam edecek. Doğuş Holding, nitelikli hissedar olarak kalmaya devam edecek. Doğuş Holding'in yönetim kurulu üyelikleri olacak" ifadelerini kullandı.
Çağrı zorunluluğu
Analistler, Garanti Bankası'nda imtiyazlı pay olmadığı için ortaklar arasındaki pay satışı sonucunda yönetimin değişmesinin Borsa İstanbul'da çağrı zorunluluğu doğurmayacağını, ancak Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bu konuyla ilgili değerlendirmesinin önemli olduğunu kaydediyor.
Garanti Bankası'nda imtiyazlı pay olmamasına karşın hakim ortağın değişmesi ve yönetim kurulunun tamamının hakim ortağın kontrolüne geçmesinin farklı yorumlanabileceğine dikkati çeken analistler, çağrı olmaması durumunda pay satışı ile ilgili tutarın Borsa İstanbul'da işlem gören pay fiyatı üzerinde etkisinin de sınırlı olacağını tahmin ediyor.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun pay alım teklifi ile ilgili maddesinde "Halka açık ortaklıklarda, gönüllü ya da önemli nitelikteki işlemler nedeniyle zorunlu pay alım teklifi yapılması ile ilgili usul ve esaslar Kurulca belirlenir" deniyor.
Pay alım teklifi ile ilgili olarak ayrıca, halka açık ortaklıklarda yönetim kontrolünü sağlayan payların veya oy haklarının iktisap edilmesi halinde diğer ortakların paylarını satın almak üzere teklif yapılmasının zorunlu olduğu belirlenen Kanun ile pay alım teklifinde bulunulmasına ve pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyete ilişkin usul ve esasların da Kurulca belirleneceği kaydediliyor.
Son 3,5 ayın en yükseğini gördü
Borsa İstanbul'da işlem gören Garanti Bankası pay fiyatı ilk seansta dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 3 yükselişle 9,13'ü gördükten sonra seansı yüzde 2,59 artışla 9,08 liradan tamamladı.
İlk seansta 500 milyon lirayı aşan işlem hacmi ile pay piyasaları arasında en yüksek işlem hacmine ulaşan Garanti Bankası'nın fiyatı, son 3,5 ayın en yükseğini gördü.
Garanti Bankası'nın toplam piyasa değeri ise ilk seans kapanışı itibarıyla 38,1 milyar liraya ulaşarak en yüksek piyasa değerine sahip halka açık şirketler sıralamasındaki birinciliğini güçlendirdi.