Finansal İstikrar Kurulu'ndan "gölge bankacılık" uyarısı

Finansal İstikrar Kurulu'nun yayımladığı raporda, dünyada "gölge bankacılığın" hızla büyüdüğü ve bu durumun küresel istikrarı tehdit edebileceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

G20 ülkelerinde finansal sistemi izleyen ve tavsiyelerde bulunan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), küresel tahvillerde, emlak piyasasında ve fonlardaki yükselişin "gölge bankacılığın" hızla büyümesine yol açtığı uyarısında bulundu.

"Dar kapsamlı" gölge bankacılığın büyüklüğünün, verilerin son derlendiği tarih olan 2016'da yüzde 7,6 artışla 45 trilyon dolara ulaştığını kaydeden FSB, bu durumun istikrarı tehdit edebileceğini vurguladı.

FSB'nin bugün yayınladığı raporda, "dar kapsamda tanımlanan gölge bankacılığın", incelenen 29 bölgedeki finans sisteminin yüzde 13'ünü temsil ettiği kaydedildi.

Rapora göre, "geniş kapsamlı gölge bankacılık" kapsamında olan ve dünya çapında küresel varlıkların yüzde 30'unu oluşturan merkez bankası, banka, emeklilik fonu ve sigorta kurumları dışındaki finans kurumlarının büyüklüğü ise 99 trilyon dolara yükseldi.

Banka dışı finansmanın değerli bir alternatif olduğunu ve ekonomik faaliyetleri desteklediğini belirten FSB, buna karşın banka dışı finansmandaki yükselişin yeni bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Resmi bankalar gibi borç alıp veren ve yatırımlar yapan, ancak bankacılık sistemine ilişkin düzenlemelere tabi olmayan finansal kuruluşların faaliyetleri “gölge bankacılık” olarak adlandırılıyor. Küresel finans krizi sonrası hızla büyüyen bu kuruluşlara ilişkin endişeler, son yıllarda alınan önlemlerle nispeten azaldı.

Açık uçlu fonlar ve hedge fonları, gölge bankacılığın yüzde 72'sini oluşturuyor. Gölge bankacılığın yüzde 31'i ABD'de, yüzde 16'sı Çin'de, yüzde 10'u Cayman Adaları'nda ve yüzde 6'sı Japonya'da bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir