'Euro Bölgesi belirsizliklere rağmen büyüyor'
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Küresel politik ve ekonomik belirsizliğe rağmen Euro Bölgesi ekonomisinin uygulanan para politikaları sayesinde ılımlı ve istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "Sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi tek başına para politikası ortaya koyamaz. Para politikasının etkisini artırmak, büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek için mali ve yapısal politikalarla desteklenmesi gerekiyor." dedi.
Draghi, Avrupa Parlamentosu’nda Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde “Parasal Diyalog” başlıklı konuşma gerçekleştirdi.
Bu yıl, Euro Bölgesi ekonomilerinin ekonomik ve siyasi belirsizliklere rağmen dirençli olduklarını kanıtladığını söyleyen Draghi, "Enflasyon, yavaşça yukarı döndü ve ECB’nin genişleyici para politikası süren toparlanmanın ana bileşenini oluşturdu." diye konuştu.
Draghi, büyüme oranının kriz öncesi seviyesinin altında kalmaya devam etmesine rağmen küresel ekonominin toparlanmasının devam etmesinin beklendiğini, küresel ekonominin direnç göstermesine rağmen önemli siyasi ve ekonomik belirsizlikler olduğunu ifade etti.
''Para politikası kasabadaki tek oyun olamaz"
Küresel politik ve ekonomik belirsizliğe rağmen Euro Bölgesi ekonomisinin uygulanan para politikaları sayesinde ılımlı ve istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini belirten Draghi, "Para politikası kasabadaki tek oyun olamaz. Sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi tek başına para politikası ortaya koyamaz. Para politikasının etkisini artırmak, büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek için mali ve yapısal politikalarla desteklenmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Draghi, ECB'nin düşük politika faiz oranının düşük borçlanma maliyetleri ve olumlu borçlanma koşulları ortaya çıkardığına dikkati çekerek, bu durumdan ve bankaların borç verme kapasitelerindeki artıştan hem büyük hemde küçük ölçekli firmaların faydalandığını anlattı.
Uygulanmakta olan para politikasının diğer politika yapıcılarca kararlı bir biçimde desteklenmesi halinde Euro Bölgesi'nin daha etkili olabileceğine işaret eden Draghi, bankacılık sektöründe yaşanan sorunlar ve yapısal reformlarda sağlanana kısıtlı ilerlemelerle süratle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
"Avrupa güçlü ve dayanıklı bir ekonomiyle kendisini daha iyi koruyabilir"
Draghi, günümüzde Avrupa'nın ekonomik konular yerine daha fazla güvenlik konularına odaklandığını belirterek, "Şu unutulmamalı, Avrupa güçlü ve dayanıklı bir ekonomiyle kendisini daha iyi koruyabilir. Bu nedenle, Ekonomik ve Parasal Birlik eksiklerinin üstesinden gelmek zorunda." ifadelerini kullandı.
Brexit
Ortak Pazar'ın hem Euro Bölgesi hem de İngiltere için esaslı bir kazanç olduğunu söyleyen Draghi, "Ortak Pazar, güçlü ekonomik ve finansal bağlarından ötürü İngiltere'ye fayda sağlamıştır." dedi.
Draghi, Ortak Pazar’ın İngiltere'yi bankacılık merkezine dönüştürdüğünü anımsatan Draghi, İngiltere ekonomisinin daha az açık hale gelmesi durumunda Avrupa'dan daha fazla olumsuz etkileneceğini anlattı.
İngiltere’de yaşanan belirsizliğin yatırımları ve sterlinin değerine etkilerini gösterdiğini hatırlatan Draghi, ülkede ekonomik aktivitenin yavaşlamasının beklendiğini söyledi.
Draghi, İngiltere’nin AB’den çıkışının ekonomik etkilerinin net olarak tahmin edilmesinin zor olduğuna dikkati çekerek, durumun AB ve İngiltere arasında yapılacak pazarlık sürecine bağlı olacağını ifade etti.
ECB'nin varlık alım programının devam edip etmeyeceğine ilişkin Draghi, kararın 8 Aralık'ta gerçekleştirilecek toplantıda alınacağını sözlerine ekledi.