Enflasyon sonrası gözler TCMB'de
Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümde baz etkisi kaynaklı düşüşlere tepki vermeyeceğini ifade ederek erken gevşeme beklentilerini ortadan kaldırmayı amaçladığını dile getiren analistler, bankanın 7 Mart Çarşamba günkü toplantısında faizlerde değişikliğe gitmesini beklemediklerini söyledi.
Ekonomistler, 7 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faizlerde değişiklik yapılmayacağı, sıkı duruşun sürdürüleceği ve bunun karar metnine yansıtılacağı görüşünde.
"Faizleri sabit tutabilir"
Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan da çarşamba günkü toplantıda TCMB'nin faizleri sabit tutmasını beklediklerini ifade ederek, genel enflasyonun, baz etkisinin de desteğiyle gerilese de çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşmenin şu ana kadar sınırlı kaldığını söyledi.
Turan, "Küresel piyasalarda Fed'in bu yıl 4 faiz artırımı yapabileceğine yönelik beklentiler güçlendi. Ancak TCMB'nin, bu gelişmenin finansal koşullara etkilerini net olarak görmek için bir süre daha beklemeyi tercih edeceğini değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Turan, "TCMB'nin önceki mesajlarındakine paralel olarak enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizmeye devam etmesinin olumlu bir nokta olarak öne çıkacağını öngörüyoruz." dedi.
"Merkez, 2 ay daha böyle devam edecektir"
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Merkez Bankası'nın, bu ayki PPK toplantısında, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemediğini söyledi.
Bürümcekçi, Merkez Bankası'nın, 18 Ocak tarihli son PPK toplantısında, Geç Likidite Penceresi (GLP) faizi dahil hiçbir faizde değişikliğe gitmediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Merkez Bankası, 'enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir' diyerek ortalama fonlama maliyetinin uzun bir süre mevcut seviyesinde korunacağı mesajını vermişti. Bankanın, önümüzdeki 2 ayda da lehte görünen baz etkisine güvenerek ilave sıkılaşmaya veya tersine gevşemeye yönelmeden devam etmeyi planladığı söylenebilir."
Bürümcekçi, mevcut yapının, yüzde 12,75 olan GLP faizini artırmadan ilave bir parasal sıkılaşmaya da izin vermediğini vurguladı.
"Karar metninde belirgin değişiklik beklemiyoruz"
Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem, TCMB'nin, faiz oranlarında bir değişiklik yapmasını beklemediklerini ifade ederek, "TCMB, geçtiğimiz haftalarda paylaştığı mesajlarında enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana ve hedef seviyelerle uyum yakalanana kadar para politikasında bir değişiklik yapmayacağı sinyalini vermişti." dedi.
Mevcut enflasyon görünümünün para politikasında bir değişime işaret etmediğine dikkati çeken Erdem, TCMB'nin faiz kararıyla birlikte yayımladığı metinde de belirgin bir değişiklik beklemediklerini kaydetti.
Erdem, "TCMB, son dönemdeki küresel gelişmeler nedeniyle finansal piyasalarda yaşanan oynaklığa yönelik ifadeler ekleyebilir. Enflasyon görünümü ve para politikasına ilişkin mesajlarını ise koruyacağını düşünüyoruz." dedi.
"Merkez'den değişiklik beklemiyorum"
QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı de faizlerde ve karar metnindeki söylemde bir değişiklik beklemediğini söyledi.
Yıllık enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini ancak hem manşet hem de çekirdek enflasyonun hala çok yüksek seviyelerde bulunduğunu ifade eden Kanlı, şunları kaydetti:
"TCMB, önceki karar metinlerinde, enflasyon görünümde baz etkisi kaynaklı düşüşlere tepki vermeyeceğini ifade ederek kendisinden erken bir gevşeme gelebileceğine dair beklentileri ortadan kaldırmayı amaçlamıştı. Sonuç olarak, faizler sabit kalacaktır ve sıkı para politikasının enflasyon görünümünde hedeflerle uyumlu olacak biçimde bir iyileşme görülene kadar sürdürüleceği vurgusu da karar metninde korunacaktır."
QNB Finans Yatırım: Yeni bir yüksek enflasyonlu döneme girdik